Wieś na Śląsku Pruskim
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Wieś na Śląsku Pruskim
Witam!
Czy jest ktoś w stanie zlokalizować wieś o której mowa w wierszu 12 niniejszego dokumentu?
https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... scaled.jpg
Zapewne chodzi o Górny Śląsk, rejon między dzisiejszymi Tarnowskimi Górami a Mysłowicami. Skłaniam się do okolic Mysłowic. Czyżby Wesoła?
Pozdrawiam!
Tadek
Czy jest ktoś w stanie zlokalizować wieś o której mowa w wierszu 12 niniejszego dokumentu?
https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... scaled.jpg
Zapewne chodzi o Górny Śląsk, rejon między dzisiejszymi Tarnowskimi Górami a Mysłowicami. Skłaniam się do okolic Mysłowic. Czyżby Wesoła?
Pozdrawiam!
Tadek
Wieś na Śląsku Pruskim
może chodzi tu o miejscowość Gross lub Klein Wiersewitz, Kreis Guhrau
/pow. Górowo/ , Regierungsbezirk Breslau /Regencja Wrocławska/
teraz Wierzowice Duże i Małe
parafia kat. Herrnstadt /Wąsosz/
par. ewang Sandewalde /Sądowel/
Są jeszcze podobne nazwy ale druga litera to -o-
Woislawitz, Kreis Kreuzburg,
Woislowitz, Kreis Nimptsch,
Woiselwitz, Kresi Strehlen,
Woischwitz, Kreis Breslau
Pozdrawiam
Roman M.
/pow. Górowo/ , Regierungsbezirk Breslau /Regencja Wrocławska/
teraz Wierzowice Duże i Małe
parafia kat. Herrnstadt /Wąsosz/
par. ewang Sandewalde /Sądowel/
Są jeszcze podobne nazwy ale druga litera to -o-
Woislawitz, Kreis Kreuzburg,
Woislowitz, Kreis Nimptsch,
Woiselwitz, Kresi Strehlen,
Woischwitz, Kreis Breslau
Pozdrawiam
Roman M.
-
Ted_B

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 12 times
Witam!
Romanie! Śladu wrocławskiego nie mogę wykluczyć.
W tym mieście zmarł jego bratanek (1873), siostra (1882) i brat (1885).
Co ich tu sprowadziło? Nie wiem!
Jeśli chodzi o Górny Śląsk to tu urodziło się 9 rodzeństwa (Tarnowskie Góry, poprzez kolonie robotnicze przy hutach, skończywszy na Mysłowicach).
Powyższy dokument, będący częścią aktu notarialnego, pochodzi z października 1866 roku, a już w innym akcie z lutego 1867 roku, osoba ta mieszkała w Mysłowicach. Przejrzałem mapy OS z tego okresu, ale nie znalazłem takiej miejscowości (właśnie ta druga litera -i).
Pozdrawiam!
Tadek
Romanie! Śladu wrocławskiego nie mogę wykluczyć.
W tym mieście zmarł jego bratanek (1873), siostra (1882) i brat (1885).
Co ich tu sprowadziło? Nie wiem!
Jeśli chodzi o Górny Śląsk to tu urodziło się 9 rodzeństwa (Tarnowskie Góry, poprzez kolonie robotnicze przy hutach, skończywszy na Mysłowicach).
Powyższy dokument, będący częścią aktu notarialnego, pochodzi z października 1866 roku, a już w innym akcie z lutego 1867 roku, osoba ta mieszkała w Mysłowicach. Przejrzałem mapy OS z tego okresu, ale nie znalazłem takiej miejscowości (właśnie ta druga litera -i).
Pozdrawiam!
Tadek
-
Szablewski_P

To ja się w sumie podczepię, bo mam "potworniaka" genealogicznego:
akt 13, ...wedle metryki wyjętej z akt kościoła Góry nad Śląskiem leżącej w Wielkim Księstwie Poznańskim...
(jest to brat mojego pradziada)
ktoś ma jakiś pomysł gdzie ta parafia może leżeć?
https://szukajwarchiwach.pl/53/3698/0/4 ... FF3PNvsoAg
akt 13, ...wedle metryki wyjętej z akt kościoła Góry nad Śląskiem leżącej w Wielkim Księstwie Poznańskim...
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
może np. Góra w wielkopolskim, 5 km na zachód od Jarocina. Była tam parafia, teren Wielkiego Księstwa PoznańskiegoSzablewski_P pisze:To ja się w sumie podczepię, bo mam "potworniaka" genealogicznego:
-
Doniec_Henry

witam,
Góra Śląska...ale czy to ta która szukasz?
http://www.glogow.pl/okolice/podstrony/ ... mielno.htm
Góra Śląska...ale czy to ta która szukasz?
http://www.glogow.pl/okolice/podstrony/ ... mielno.htm
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Szablewski_P

@Arek
dzięki za sugestię, ale skąd wtedy ten Śląsk? BTW jest też parafia Góra koło... Warty (5 km od miejsca wystawiania aktu)
@Henry raczej dobry trop- jak znajdę metrykalia to może sobie potwierdzę. Na tę miejscowość z Dolnego Śląska stawiałby również dlatego, że Chojeccy pochodzili z okolic Rawicza/Bojanowa a ta miejscowosć Góra jest zaraz za miedzą (mimo, że z tego co wiem- nigdy administracyjnie do Wlk Ks Poznańskiego nie należała)...
Możliwe, że wchodzi w grę też... Miejska Górka leżąca na terenie Wlk Ks Poznańskiego nad miejscowością Rawicz i... jakkolwiek to brzmi "Nad Śląskiem"... możliwe, że dzięki Waszej pomocy- pomogłem sobie sam...
dzięki za sugestię, ale skąd wtedy ten Śląsk? BTW jest też parafia Góra koło... Warty (5 km od miejsca wystawiania aktu)
@Henry raczej dobry trop- jak znajdę metrykalia to może sobie potwierdzę. Na tę miejscowość z Dolnego Śląska stawiałby również dlatego, że Chojeccy pochodzili z okolic Rawicza/Bojanowa a ta miejscowosć Góra jest zaraz za miedzą (mimo, że z tego co wiem- nigdy administracyjnie do Wlk Ks Poznańskiego nie należała)...
Możliwe, że wchodzi w grę też... Miejska Górka leżąca na terenie Wlk Ks Poznańskiego nad miejscowością Rawicz i... jakkolwiek to brzmi "Nad Śląskiem"... możliwe, że dzięki Waszej pomocy- pomogłem sobie sam...
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
-
Arek_Bereza

Szablewski (szkoda, że nie podpisujesz się imieniem, bo z nicka nie wynika),
W treści napisane jest, że to Góra w Wielkim Ks. Poznańskim NAD ŚLĄSKIEM (nie na Śląsku). Co rozumiem, może niesłusznie, że na północ od Śląska
Góra w gm. Warta nie leżała w Wlk. Ks. P.
Ale oczywiście jest to opis spisującego, w momencie urodzin młodego nie istniało WKP
Na wiki znajdziesz mapę WKP, sprawdź podane Góry i to czy tam była parafia. Niestety nie ma alegat z Rajska. Może inne dzieci tej pary brały ślub i masz te akty ?
Siostra urodzona w Ligocie a brat w Cieszykowie i następna siostra urodzona w par. Chlewo
W treści napisane jest, że to Góra w Wielkim Ks. Poznańskim NAD ŚLĄSKIEM (nie na Śląsku). Co rozumiem, może niesłusznie, że na północ od Śląska
Góra w gm. Warta nie leżała w Wlk. Ks. P.
Ale oczywiście jest to opis spisującego, w momencie urodzin młodego nie istniało WKP
Na wiki znajdziesz mapę WKP, sprawdź podane Góry i to czy tam była parafia. Niestety nie ma alegat z Rajska. Może inne dzieci tej pary brały ślub i masz te akty ?
Siostra urodzona w Ligocie a brat w Cieszykowie i następna siostra urodzona w par. Chlewo
-
Szablewski_P

@Arek
mam na imię Paweł, ale spokojnie można pisać zgodnie z nazwą @Szablewski, w końcu to też poniekąd... przydomek
Właśnie sprawdziłem dokładnie mapę WKP i stąd pojawiła mi się ta "Miejska Górka", oczywiście wszystkie sugestie (dziękuję za nie i za zainteresowanie) sobie wpiszę w profil osoby na portalu genealogicznym i zostawię do sprawdzenia w stosownym czasie.
Jeszcze raz dzięki za pomoc!
ed. szczególnie wiele wskazuje na Miejską Górkę, bo w pierwszej połowie XIX wieku była określana jako "Górka Miejska", więc w tym akcie mogło to być skrócone po prostu do... Góry (nie pierwszy taki skrót w aktach...)
mam na imię Paweł, ale spokojnie można pisać zgodnie z nazwą @Szablewski, w końcu to też poniekąd... przydomek
Właśnie sprawdziłem dokładnie mapę WKP i stąd pojawiła mi się ta "Miejska Górka", oczywiście wszystkie sugestie (dziękuję za nie i za zainteresowanie) sobie wpiszę w profil osoby na portalu genealogicznym i zostawię do sprawdzenia w stosownym czasie.
Jeszcze raz dzięki za pomoc!
ed. szczególnie wiele wskazuje na Miejską Górkę, bo w pierwszej połowie XIX wieku była określana jako "Górka Miejska", więc w tym akcie mogło to być skrócone po prostu do... Góry (nie pierwszy taki skrót w aktach...)
-
Arek_Bereza