zapiski w księgach metrykalnych (zabór austro-węgierski)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

zapiski w księgach metrykalnych (zabór austro-węgierski)

Post autor: sponikowski »

Dzień Dobry!
Ciężko przekopać się przez niezliczone tematy na forum z pozytywnym wynikiem, więc zakładam nowy temat. Chodzi o zapiski w księgach metrykalnych z rejonu pozostającego niegdyś pod zaborem austro-węgierskim (tzw. Galicja). Na fotkach zakreśliłem przykładowe zapiski w czerwone kółko. Dane w tych dwóch kolumnach dotyczą rodziców chrzczonego dziecka. Czy mam rozumieć, że te zapiski to w kolejności data urodzenia ojca chrzczonego dziecka, data ślubu rodziców chrzczonego dziecka oraz data urodzenia matki dziecka? Mój problem polega na tym, że brakuje ksiąg aby zweryfikować czy to w istocie w/w daty.
Z góry dziękuję za pomoc, a jeśli temat był to z góry przepraszam

pozdrawia Sławek

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 22 paź 2020, 23:03 przez sponikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Re: zapiski w księgach metrykalnych (zabór austro-węgierski)

Post autor: Andrzej75 »

sponikowski pisze:Czy mam rozumieć, że te zapiski to w kolejności data urodzenia ojca chrzczonego dziecka, data ślubu rodziców chrzczonego dziecka oraz data urodzenia matki dziecka?
Tak.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Re: zapiski w księgach metrykalnych (zabór austro-węgierski)

Post autor: sponikowski »

Andrzeju bardzo dziękuję za szybką i cieszącą mnie odpowiedź :)

pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”