Witam,
zaciekawiła mnie pewna kwestia, a zapewne ktoś z Szanownych Forumowiczów zna odpowiedzi na moje pytania. Chodzi o współczesne odnotowywanie w aktach - zarówno cywilnych - jak i kościelnych ślubności/ nieślubności dziecka oraz o to, jak kościół określa dzieci zrodzone z unieważnionych małżeństw?...
Konkretne pytania:
- jak ojciec zgłasza urodzenie dziecka, to czy USC jakkolwiek sprawdza i odnotowuje, czy to dziecko małżeńskie? O ile pamiętam, to mój małżonek aktu ślubu ze sobą nie nosił... a przecież statystyki podają odsetek takich i takich dzieci.
- czy w akcie chrztu obecnie ksiądz wpisuje czy dziecko jest małżeńskie i na jakiej podstawie? gdzieś to sprawdza? Czy jak 200 lat temu "na gębę"?
- czy obecnie dzieci nieślubne są w którymkolwiek momencie życia traktowane przez kościół inaczej, niż ślubne? Czyli czy z takiego zapisu w akcie chrztu coś konkretnego wynika?
- jaki status w znaczeniu kościelnym ma dziecko urodzone w małżeństwie kanonicznie unieważnionym? Jest legitymi czy illegitymi?...
Pozdrawiam
Joanna
Dzieci ślubne i nieślubne dzisiaj
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Maślanek_Joanna

-
andrzej_baran

- Kontakt:
Cześć.
Odpowiem na pierwsze pytanie, bo reszta jest mi trochę obca.
Idąc do USC nie potrzeba aktu małżeństwa, bo wszystko mają już online.
Procedura jest taka - jeśli jest małżeństwo to dziecko z automatu jest przypisane do małżonka matki dziecka.
Jeśli zaś brak małżeństwa, zgłasza matka wskazując ojca, który się przyznaje do dziecka.
Jeśli jest inny ojciec niż małżonek, to aby taki zapis umieścić w akcie trzeba już mieć na to dokumenty. Bardzo ogólnikowo to opisałem, ale nie jest tak łatwo taki zapis zrobić. Domyślnie dziecko pochodzi z małżeństwa.
Odpowiem na pierwsze pytanie, bo reszta jest mi trochę obca.
Idąc do USC nie potrzeba aktu małżeństwa, bo wszystko mają już online.
Procedura jest taka - jeśli jest małżeństwo to dziecko z automatu jest przypisane do małżonka matki dziecka.
Jeśli zaś brak małżeństwa, zgłasza matka wskazując ojca, który się przyznaje do dziecka.
Jeśli jest inny ojciec niż małżonek, to aby taki zapis umieścić w akcie trzeba już mieć na to dokumenty. Bardzo ogólnikowo to opisałem, ale nie jest tak łatwo taki zapis zrobić. Domyślnie dziecko pochodzi z małżeństwa.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Andrzej Baran
Co do trzeciego pytania to nie wydaje mi sie, żeby juz po samym chrzcie dziecko nieślubne było traktowane w Kościele katolickim inaczej niż dzieci ślubne. Natomiast w moich okolicach (nie wiem czy to powszechne) dzieci pozamałżeńskie chrzczone są po Mszy Św, a nie w jej trakcie, jak dzieci ślubne. Myślę, że samego dziecka to nie dotyka, ale może stygmatyzować taką samotną mamę lub też parę, która z róznych względów nie może zawrzeć związku małżeńskiego.
Patrycja
Patrycja
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
W nieco inny (mam nadzieję bardziej precyzyjny) sposób niż Andrzej Baran
Akty cywilne
Rejestr PESEL zawiera następujące informacje odnotowany jest także związek małżeński, stąd „ślubności” dziecka nie da się zataić
https://www.gov.pl/web/gov/czym-jest-rejestr-pesel
Odrębne zagadnienie to uznanie ojcostwa, Określa to specjalna procedura . Bez niej dziecko pozostaje nieślubne.
Akty chrztów i wszystkie pozostałe pytania . Sytuacja jest bardzie złozona
Do chrztu niezbędne są następujące dokumenty metrykalne
akt urodzenia dziecka (odpis) i wyciąg z aktu ślubu kościelnego rodziców
Inne jeszcze dotyczą informacji o chrzestnych.
Doktryna Kościoła mówi - zdolny do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek, jeszcze nie ochrzczony. Ale jednocześnie jest kanon 868: "Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku”. Papież Franciszek kilka lat temu ochrzcił nieślubne dziecko (pierwszy raz w dziejach Watykanu. Praktyka w parafiach bywa bardzo różna , z tendencja chyba do liberalizacji. Sam akt chrztu zapisany w księdze parafii zawiera numer dane dziecka, jego rodziców i chrzestnych oraz nazwisko i imię kapłana, który chrztu udzielił. I tyle - akt zawiera stan faktyczny, nie ma wpisów typu dziecko nieślubne. Wszystkie pozostałe pytania dotyczące statusu dziecka nieślubnego w praktyce Kościoła to raczej tematyka do indywidualnych rozważań i ocen.
Akty cywilne
Rejestr PESEL zawiera następujące informacje odnotowany jest także związek małżeński, stąd „ślubności” dziecka nie da się zataić
https://www.gov.pl/web/gov/czym-jest-rejestr-pesel
Odrębne zagadnienie to uznanie ojcostwa, Określa to specjalna procedura . Bez niej dziecko pozostaje nieślubne.
Akty chrztów i wszystkie pozostałe pytania . Sytuacja jest bardzie złozona
Do chrztu niezbędne są następujące dokumenty metrykalne
akt urodzenia dziecka (odpis) i wyciąg z aktu ślubu kościelnego rodziców
Inne jeszcze dotyczą informacji o chrzestnych.
Doktryna Kościoła mówi - zdolny do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek, jeszcze nie ochrzczony. Ale jednocześnie jest kanon 868: "Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku”. Papież Franciszek kilka lat temu ochrzcił nieślubne dziecko (pierwszy raz w dziejach Watykanu. Praktyka w parafiach bywa bardzo różna , z tendencja chyba do liberalizacji. Sam akt chrztu zapisany w księdze parafii zawiera numer dane dziecka, jego rodziców i chrzestnych oraz nazwisko i imię kapłana, który chrztu udzielił. I tyle - akt zawiera stan faktyczny, nie ma wpisów typu dziecko nieślubne. Wszystkie pozostałe pytania dotyczące statusu dziecka nieślubnego w praktyce Kościoła to raczej tematyka do indywidualnych rozważań i ocen.
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Dzieci ślubne i nieślubne dzisiaj
Kan. 1137 — Za dzieci prawego pochodzenia uważa się poczęte lub urodzone z małżeństwa ważnego lub mniemanego.Maślanek_Joanna pisze:jaki status w znaczeniu kościelnym ma dziecko urodzone w małżeństwie kanonicznie unieważnionym? Jest legitymi czy illegitymi?
Kan. 1061 — § 3. Nieważne małżeństwo nazywa się mniemanym, jeśli zostało zawarte w dobrej wierze przez jedną przynajmniej ze stron, dopóki obydwie strony nie upewnią się o jego nieważności.
Ale jeżeli jest wpisana tylko niezamężna matka, to oczywiste, że dziecko jest nieślubne.jamiolkowski_jerzy pisze:nie ma wpisów typu dziecko nieślubne
Tak samo jeśli rodzice mają tylko ślub cywilny.
W kościelnej księdze chrztów jest rubryka „połączeni”, gdzie wpisuje się dane o ślubie rodziców.
https://liturgiczny.pl/ksiega-chrztow
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
-
Maślanek_Joanna

Re: Dzieci ślubne i nieślubne dzisiaj
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia - trochę mi się rozjaśniło w tej materii... 
Życzę wszystkim ZDROWIA!
Joanna
Życzę wszystkim ZDROWIA!
Joanna