Metryki z archiwów litewskich - czy wiadomo coś nowego?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dzień dobry,
rok temu z okładem pojawiła się taka informacja:
https://www.moremaiorum.pl/niedostepne- ... ce-online/

Czy coś może w tej sprawie więcej wiadomo? W tekście jest informacja, że coś miało się pojawić we wrześniu (na razie w czytelni). Czy wiadomo co konkretnie się pojawiło (jeśli się pojawiło)? A może coś więcej wiadomo o udostępnianiu wspominanych dokumentów w internecie?

pozdrawiam
Adam

PS.
Szkoda, że LVIA nie daje możliwości (choćby na czas pandemii) skorzystania z już zdygitalizowanych dokumentów. Gdyby nawet dali dostęp odpłatny, za opłatą abonamentową, to już byłoby coś. :)
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Szostak_Marcin

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szostak_Marcin »

Jakiś czas temu wrzucałem na forum informację z litewskiej grupy genealogicznej na facebooku, że metryki mają zostać publikowane na platformie EIAS dopiero od 2021.

Mój wpis: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-92116.phtml
Bezpośredni link do litewskiego źródła: https://lietuve.lt/suzinoti-savo-gimine ... 62607189d7
Ostatnio zmieniony pn 09 lis 2020, 11:35 przez Szostak_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
adamrw

Sympatyk

Dziękuję bardzo za informację.
A czy wiadomo coś o planach udostępnienia online ksiąg, które już są zdygitalizowane, ale dostępne tylko na miejscu w LVIA?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Szostak_Marcin

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szostak_Marcin »

Z tego co kojarzę, to te już zdigitalizowane mają się właśnie pojawić w EIAS. Nie słyszałem, żeby mieli je opublikować gdzieś wcześniej.
adamrw

Sympatyk

Dziękuję za informację. Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że w tym nowym systemie będą tylko nowozdygitalizowane księgi (te, które zostaną zeskanowane ze środków UE w ramach tego projektu), a te które archiwum skanowało z własnych pieniędzy (czyli to co jest zeskanowane, ale jest udostępnione na e-paveldas) nadal będą tylko dostępne w czytelni LVIA. Mam nadzieję, że tak się nie stanie i całość za rok będzie już dostępna online.
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”