Prośba do znawców dawnego warszawskiego przemysłu.
Poszukując dawnych krewnych znalazłam informację z 1900 roku, że jeden z nich pracował w "fabryce W. Rychtera". W księdze „Adresy Warszawy na rok 1908” znalazłam dwóch związanych z przemysłem Rychterów, tyle, że żaden nie pasuje. (Maksymiljan Rychter, fabrykant, Wolność 16. „M” nie „W”.) Szukałam też pod „Richter” – ale księga odsyła do „Rychter". Drugi to Tadeusz Rychter, ale jego Wytwórnia Obrabiarek powstała dopiero w 1907 roku.
W 1905 roku inny członek rodziny "naszedł zbrojnie" (cóż rodziny się nie wybiera) na fabrykę Rothmühla (Rotmila) w Alejach Jerozolimskich. Wg „Adresów ...1908” pod nr 18 mieszkali przemysłowcy: Samuel Rotmil i inż. Maurycy Rotmil, ale nie znalazłam żadnej informacji o firmie, (Maurycy publikował w Przeglądzie Technicznych artykuły z zakresu elektrotechniki).
Przeczytałam wszystko co mi podpowiedziały wyszukiwarki, ale niczego nie znalazłam.
Czy ktoś mógłby mi pomóc ?
Warszawskie fabryki i fabryczki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
malanowicz_m
- Kontakt:
- Krystyna.waw

Może W. Rychter miał coś wspólnego z autami a fabryka to warsztat?
Zobacz, kto robił te zdjęcia w międzywojniu. Witold (chyba)
https://www.smartage.pl/lux-sport-miedz ... skonalosc/
Jest też „Wykwintne Obuwie W[ładysław] Rychter” (Nowy Świat 45)
Zobacz, kto robił te zdjęcia w międzywojniu. Witold (chyba)
https://www.smartage.pl/lux-sport-miedz ... skonalosc/
Jest też „Wykwintne Obuwie W[ładysław] Rychter” (Nowy Świat 45)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
malanowicz_m
- Kontakt:
Witold to inżynier mechanik, pilot sportowy, pionier polskiego przemysłu motocyklowego i samochodowego - był synem wspomnianego przeze mnie Tadeusza. Tadeusz wystawiał się na wystawie w Częstochowie w 1909 roku i tam napisano, że firma istnieje półtora roku - tak że ten ślad z żalem pominęłam. Popatrzę na to obuwie, choć to mi bardziej sklepem "pachnie" niż fabryką