Wieś Przerąmb
Maj
RP jw., dnia 27 bm. — ja, jw., ochrzciłem w przypadku konieczności Franciszkę Marcjannę poświęconą wodą chrzcielną w pałacu przerębskim; ceremonii zaś dopełniono we wspomnianej dziedzicznej wsi Przerąmb, i to w publicznej kaplicy we wspomnianych dobrach; jaśnie wielmożnego pana Stanisława margrabiego z Przeręmbu Przerembskiego, starosty perejasławskiego, i wielmożnej pani jego małżonki, Józefy ze Świecickich. Chrzestnymi byli: jaśnie wielmożny Jacek Święcicki, starosta cieszkowski, z jaśnie wielmożną panią Marcjanną Bystrzonowską, starosciną dymidowską; które to wspomniane wyżej ceremonie zostały dopełnione uroczyście zgodnie z Rytuałem Rzymskim przez najprześwietniejszego i najprzewielebniejszego księdza Franciszka Ksawerego Grochowalskiego, kanonika katedralnego włocławskiego, dziekana wolborskiego, archidiakona uniejowskiego, oficjała kurzelowskiego, proboszcza przedborskiego.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń). https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043