Witam tak się zastanawiam czy jest możliwość zdobycia informacji online na temat aresztowania i śmierci mojej praprababci Apolonii Jabłońskiej, urodziła się ona 07.04.1863 w parafii Cieszanów a zmarła właśnie w kryminale we Lwowie w 02.01.1894.
Więcej istotnych informacji nie posiadam.
Informacje na temat aresztowania, śmierci areszt Lwów.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Szablewski_P

Informacje na temat aresztowania, śmierci areszt Lwów.
Ze względu na popularne nazwisko może to być dosyć trudne, ale postarałbym się przejrzeć prasę z okresu śmierci Twojej praprababci oraz co najmniej roku przed (Gazeta Lwowska etc.).
ed. GLwowska jest sPeDeeFowana na stronach UJotu, więc po prostu wchodzisz w numer wciskasz ctrl+F i wpisujesz "Jabłońska", "Jablonska", "Apolonia". Przejrzałem dwa pierwsze numery z 1894 i brak info, ale może informacje "kryminalne" lub kryminalne znalazłoby się w pośledniejszej prasie...
ed. GLwowska jest sPeDeeFowana na stronach UJotu, więc po prostu wchodzisz w numer wciskasz ctrl+F i wpisujesz "Jabłońska", "Jablonska", "Apolonia". Przejrzałem dwa pierwsze numery z 1894 i brak info, ale może informacje "kryminalne" lub kryminalne znalazłoby się w pośledniejszej prasie...
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW