Dobry wieczór!
Proszę o poradę i pomoc w odnalezieniu miejscowości, w której urodził się mój prapradziadek Antoni Wilczyński, syn Adama i Rozalii Zajkowskiej.
W Tobolskim Achiwum znalazłam informację, że w 1882 Antoni, mieszczanin miasta Zabłudowa, zgodnie z postanowieniem sądu miasta Grodno, był zesłany na Syberję w miasto Tara, miał 21 rok.
Po oglądaniu książek metrykalnych 1858-1864, niestety, ani w Zabłudowie, ani wokół nie znalazłam aktu urodzenia.
Czy może są jakieś spisy mieszczan Zabłudowa, może w tych spisach będzie informacja o miejsce urodzenia?
Z góry dziękuję
Hanna.
Mieszczanin Zabludowa, jak znaleźć miejsce urodzenia?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
wilczynskahanna

Pozdrawiam,
Hanna.
Hanna.
-
jamiolkowski_jerzy

Mam zdjęcia spisu parafian parafii w Zabłudowie z 1880 roku ale szukanie w nim to już nie na mój wzrok. Blisko setka zdjęć ruskich bazgrołów. Jeśli jednak Pani chce sama przegladać to prosze poprzez priva ze mna się skontaktować celem ustalenia jak to przesłać
Praktyka nauczyła mnie jednak , ze szukanie bez sensownej koncepcji to zwykle robota na marne, Podstawowe pytanie czy chodzi o szlachtę? Ani Wilczyńscy ani Zajkowscy to nie były odwieczne nazwiska w parafii Zabłudowskiej. Bodaj tylko w Niezbudce (to obecne Michałowo) żyła szlachecka rodzina Zajkowskich. Natomiast Wilczyńscy (czy szlachta nie wiem) żyli i chyba nadal żyją w parafii w Supraślu
I teraz już tylko intuicyjna hipoteza. Może Adam Wilczyński ożenił się z Zajkowską i nie zamieszkali w Niezbudce na co wskazuje to ze w parafii zabłudowskiej Pani nie znalazła tego chrztu. Może Antoni urodził się w Supraślu lub okolicach? Gdyby moja intuicja była trafna to szukałbym tego chrztu w Białymstoku bowiem w Supraślu choć pierwsza kaplica powstała w 1849 roku, kościół wzniesiono w 1863 ale w wyniku represji popowstaniowych przekazano dopiero po 1868 (warunkiem było sprowadzenie niemieckojęzycznego księdza). Do 1906 roku była to jedynie filia parafii w Białymstoku.
Praktyka nauczyła mnie jednak , ze szukanie bez sensownej koncepcji to zwykle robota na marne, Podstawowe pytanie czy chodzi o szlachtę? Ani Wilczyńscy ani Zajkowscy to nie były odwieczne nazwiska w parafii Zabłudowskiej. Bodaj tylko w Niezbudce (to obecne Michałowo) żyła szlachecka rodzina Zajkowskich. Natomiast Wilczyńscy (czy szlachta nie wiem) żyli i chyba nadal żyją w parafii w Supraślu
I teraz już tylko intuicyjna hipoteza. Może Adam Wilczyński ożenił się z Zajkowską i nie zamieszkali w Niezbudce na co wskazuje to ze w parafii zabłudowskiej Pani nie znalazła tego chrztu. Może Antoni urodził się w Supraślu lub okolicach? Gdyby moja intuicja była trafna to szukałbym tego chrztu w Białymstoku bowiem w Supraślu choć pierwsza kaplica powstała w 1849 roku, kościół wzniesiono w 1863 ale w wyniku represji popowstaniowych przekazano dopiero po 1868 (warunkiem było sprowadzenie niemieckojęzycznego księdza). Do 1906 roku była to jedynie filia parafii w Białymstoku.