Witam,
czy ktoś posiada jakieś informacje o księgach metrykalnych z Ciecierówki? Wieś ta była w parafii rzymskokatolickiej Brzostowica Wielka. Interesują mnie lata po 1925 roku aż do wybuchu drugiej wojny światowej. Wtedy mieszkała tam moja rodzina: Józef Małek z żoną Marianną z domu Zimnica i córkami: Eugenią, Marianną i Jadwigą. Była jeszcze czwarta córka, której imienia nikt nie pamięta i zginęła w czasie działań wojennych. W połowie lat 30. w Ciecierówce zamieszkał również brat Marianny Małek - Stanisław Zimnica z żoną Marianną z domu Wilk. Józef i Marianna Małkowie zmarli w Ciecierówce w latach 30. Chciałbym odszukać ich dokładne daty zgonów. Może ktoś coś wie na ten temat?
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam,
Dominik
Ciecierówka na Białorusi
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Albin_Kożuchowski

Ciecierówka na Białorusi
Kopie ksiąg metrykalnych z parafii Wielka Brzostowica z lat 1908-1938 są w AA w Białymstoku. Oczywiście w obecnej sytuacji archiwum dla genealogów raczej niedostępne.
Dodam, że Stanisław Zimnica brał ślub z Marcjanną Wilk w tej parafii w 1935 roku.
Dodam, że Stanisław Zimnica brał ślub z Marcjanną Wilk w tej parafii w 1935 roku.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Ciecierówka na Białorusi
Panie Jerzy i Panie Albinie dziękuję za cenne informacje. Dzisiaj napisałem maila do Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. Dzwoniłem również do kilku osób z rodziny, czy może coś więcej sobie przypomnieli. Nikt nie pamięta imienia córki Małków, która zginęła w czasie wojny. Przypomnieli sobie jednak, że siostry poszukiwały jej przez PCK po wojnie, bo ciągle miały nadzieję, że jeszcze się gdzieś odnajdzie. Może zachowała się a archiwach PCK korespondencja w tej sprawie. Już kiedyś udało mi się uzyskać takie dane z innej gałęzi rodziny, a tam w notatce były dokładne dane poszukiwanego krewnego i jego ostatni adres zamieszkania, o tyle cenny, że było to w Moskwie.
Panie Albinie skąd informacja, że Stanisław Zimnica brał tam ślub? Rodzina myślała, że ślub odbył się w Odrzywole (mazowieckie), bo Marianna (takiego imienia używała w powojennych dokumentach) tam się urodziła i wychowywała. Ich pierwsze dziecko rzeczywiście urodziło się w Ciecierówce w 1937 roku.
Pozdrawiam,
Dominik
Panie Albinie skąd informacja, że Stanisław Zimnica brał tam ślub? Rodzina myślała, że ślub odbył się w Odrzywole (mazowieckie), bo Marianna (takiego imienia używała w powojennych dokumentach) tam się urodziła i wychowywała. Ich pierwsze dziecko rzeczywiście urodziło się w Ciecierówce w 1937 roku.
Pozdrawiam,
Dominik