Nazwisko: Gwóźdź

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1409&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

W herbarzach można wyszukać dwa rody (a może jest to jeden wspólny ród?):
a) Gwóźdź - 1379 herbu nie podano:
1. Niesiecki - Gwoźdź (t. 11 s. 165)
2. Zbiór Nazwisk Szlachty - P. Małachowski 1805 Lublin str. 163
3. Wiadomości o klejnocie etc. - E. Kuropatnicki - Warszawa 1781 (cz.2 str. 35) h. nie podano
4. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin- Borkowski - Lwów 1887 str 116 h. nie podano - z Chronowa
b) Gwóźdź herbu Korczak - 1475 Ziemia Trembowelska:
1. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin- Borkowski - Lwów 1887 str 116 - przydomek Prokopowicz
Pozdrawiam serdecznie wszystkie osoby o tym nazwisku. Jerzy A. Szczerbiński
Olica68

Post autor: Olica68 »

Mam w drzewie nazwisko Gwóźdź. Szukam skąd przybyli ,bo mam tylko mojego pradziadka Franciszka, który urodził się w 1882 roku w Libiążu Wielkim w Małopolsce, jego ojca ,także Franciszka, który urodził się w 1849 roku .Niestety nie znam miejsca,datę mam z jego aktu zgonu, bo zmarł w Libiążu. W końcu dziadek mojego pradziadka to Jan i tu się trop całkowicie urywa.Wiem tylko, że jego żona to Magdalena Strzała.
Proszę o pomoc

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

W sprawie dokumentów z Libiąż tu się rozejrzyj i tam pytaj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29823.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Olica68

Post autor: Olica68 »

W archiwum Katowice są skany i skorowidz online .Stamtąd mam większość wiadomości.Problem,że dane są dopiero od 1892 roku. I tu jest mój problem. Pozdrawiam

Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”