Dostęp do księgi wieczystej... Warszawa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

ciupylu

Sympatyk

Pomoc-Przedwojenne ksiegi wieczyste w Warszawie

Post autor: ciupylu »

Witam!!!
Czy ktoś z was może mi pomóc w warszawskim sądzie prowadzącym rejestr ksiąg wieczystych. Udało mi się telefoniczni ustalić numer przedwojennej księgi wieczystej nr. 1439 (to jest dawna ul. Wielka 11) Dziś na tym miejscu stoi Pałac Kultury.
Z przekazów rodzinnych wiem że najprawdopodobniej właścicielem był dziadek Władysław Dański.
Ze wzgledu że do Warszawy mam bardzo daleko nie jestem w stanie sam sprawdzić zapisów w księdze poszukuje osoby która by to zrobiła to za mnie.Jeżeli ktoś by mi mógł pomóc proszę o kontakt.
danski.m@interia.pl
skype ciupy301

Pozdrawiam Marcin
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Pomoc-Przedwojenne ksiegi wieczyste w Warszawie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Hipoteka warszawska jest fizycznie przechowywana w:
- APW Oddział Pułtusk (jeśli jest przekazana do APW)
- archiwum sądu "wieczystoksięgowego"w Al. Solidarności
Zanim się wybierzesz (do Pułtuska) to sprawdź czy APW ma 1439 w swoich zasobach (nie jest to oczywiste).
A dlaczego się wybierzesz? Obawiam się, że dostęp do księgi nie jest prosty dla osoby bez interesu prawnego i pomóc będzie trudno.
Możesz spróbować od razu zamówić kopie (i chyba niestety szczątkową kwerendę) w Pułtusku
telefonicznie? hmm...
http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... x&dirids=4

Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Dostęp do księgi wieczystej... Warszawa

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.Nie wiem gdzie umieścić i stwierdziłam,że to chyba tu.Chciałabym przejrzeć ksiegą wieczystą z Warszawy.Napisałam do AP Waszawa,pani oddzwoniłai powiedziała,że istnieje taka księga,tylko że jest w Pułtusku.Zadzwoniłam do AP Pułtusk i dowiedziałam się,że muszę mieć zgodę AP Warszawy na wgląd do KW i dopiero jak uzyskam zgodę,mogę umówic się na wizytę w AP Pułtusk.O matuchno ;).Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów ubiegał się o taki papier i może przeglądał księgi w Pułtusku,jak to wygląda w praktyce.Sprawa dotyczy KW 951/953,tak jest zapisane w dokumentach (1930 rok).Proszę mądre głowy o pomoc.
Z pozdrowieniami Ula :)
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

Mam podobny problem. Znam numer hipoteki terenu (Warszawa) i jestem zainteresowany historia jego przynależenia (własności). Ponieważ rzadko bywam w Polsce chciałbym wiedzieć czy istnieje jakaś witryna (jak te AP z kserami ksiąg parafialnych) gdzie mógł bym znaleźć opublikowane stare księgi wieczyste Warszawy. Istnieje coś w tym rodzaju ? Alternatywy ?
W moim przypadku mogę nawet udowodnić współprawo do terenu, problem jest ze wstawieniem się osobiście w urzędzie ....

Oto co znalazłem na tym forum:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... +wieczyste

Pozdrawiam,
Kuba
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Prawdopodbnie czeka Cię wizyta w Pułtusku, lub w archiwum sądu w Warszawie - z aparatem, po uzyskaniu wcześniejszej zgody na udostępnienie. Szczegóły na Krzywym Kole.
Hipoteka Warszawska w całości ..nie sądzę, aby za naszego życia została zdigitalizowana i opublikowana. Ciekawsze, wybrane fragmenty - tak (np najstarsze dokumenty). Ale całość -nie sądzę
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Rozmawialem w lubelskim sądzie o możliwośici udostępnienia archiwalej (starej) księgi wieczystej i jakie związane są z tym procedury, a mianowicie należy złożyć na specjalnym formularzu podanie do Przewodniczącego Wydziału z uzasadnieniem, Przewodniczący udziela zgody wyznaczjąc termin przeglądania w czytelni ksiąg wieczystych. marek
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Pani Ulo,

czy mogę prosić o numer telefonu na który Pani dzwoniła do AP Warszawa i AP Plusk ? Ja też spróbuję :cry:

Doradzam przegląd książki adresowej z 1930 roku. Parz link na wskazanym poprzednio wątku. Są tam wymienione hipoteki i ich właściciele :shock:

Pozdrawiam,
Kuba

P.S.
Po przejrzeniu tej książki muszę się przyznać że pojęcie "privacy" zmieniło swoje znaczenie wraz z upływem lat ...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

warszawa.ap.gov.pl
Pułtusk to oddział AP Warszawa
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Jakubie,bez pani łatwiej się komunikować,wystarczy Ula.Warszawa archiwum 22 831-18-03 do pracowni naukowej jest wewnętrzny nr 114,a w Pułtusku uzyskasz informację pod nr 23 692 497,oczywiście kierunkowy do Polski.Korzystałam z Książki adresowej z 1930 roku,archiwa też podpierają się tym wydawnictwem.Warszawa może Ci sprawdzić,czy jest i gdzie się znajduje interesująca Cię KW.Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam Ula.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

POMOC W ODNALEZIENIU OSÓB W KSIĘDZE WIECZYSTEJ

spróbuj (licząc, że babcia urodziła się w domu, którego właścicielami byli pradziadkowie) od aktu urodzenia babci zacząć
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
W komputerowej bazie danych dla właściwego Sady Rejonowego, wydziału Ksiąg wieczystych, wystarczy podać nazwisko i imię właściciela. Na ekranie urzednik sądowy widzi nr księgi wieczystej dla wlaściwej wlasnosci. Choć oczywiście, czy dana osoba istnieje w tym spisie zależalo od dokladności pracy indeksujacego. w "moim" przypadku nie było nazwiska. Pojechałem do Urzedu geodezji i znając polozenie własności kupiłem informacje o numerze działki. Na podstawie tego numeru w Sadzie rejonowym ustalono nr Księgo wieczystej. Księga ta zalozona była 'po wojnie" i nic nie było o przedwojennych wlaścicielach. Ale była tam informacja, że księga ta powstała w wyniku połączenia dwóch innych ksiąg o takich to, a takich numerach. Sympatyczna pani poszła do archiwum i obie przyniosła. W jedej była opisana wielkość właśności. W drugiej byl wykaz właścicieli. I tak znalazł "swpje" nazwisko:
Krzycho z Koszalina.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"W komputerowej bazie danych dla właściwego Sady Rejonowego, wydziału Ksiąg wieczystych, wystarczy podać nazwisko i imię właściciela"
oj nie:( obecnego -tak, poprzednich - w niewielkim stopniu

"znając polozenie własności kupiłem informacje o numerze działki"
tu jest inny przypadek położenie "w Warszawie" i to wszystko
mapy z numerami ksiąg wieczystych sprzed wojny są w sieci, więc odpada geodezja, ale trzeba wiedzieć gdzie jest ta ulica gdzie jest ten dom:)
jak?
za dużo zmian, żeby taryffe polecić trzydzieści lat wcześniejszą
a akt urodzenia i tak pewnie przy genealogii się przyda, więc to nie jest dodatkowy wysiłek, tylko kwestia w jakim porządku szukać
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

mozna spróbowac znaleźć nr hipoteczny lub adres nieruchomości w wykazie taryf i właścieli dla Warszawy, są w sieci
marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Masz rację!
założyłem, że w dostępnych w sieci (a taki jest spis z 1930 roku...chyba jedyny przedwojenny) informacji ..
..ale niesłusznie założyłem
dobrą praktyką było pytać "a co już było sprawdzone"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”