Anna Jabłonowska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ataga

Sympatyk

Anna Jabłonowska

Post autor: ataga »

Kochani,
potrzebuję Waszej pomocy. Poszukuję Anny Jabłonowskiej ur około 1790. Niestety bardzo niewiele o niej wiem. Mam jej metrykę ślubu https://www.fotosik.pl/zdjecie/3aeeb3382c955878 z Bukowiny z miejscowości Gura Humora. Podczas ślubu ma 19 lat. Poniżej jest ślub następnej Anny, matki? Albo to tylko błąd księdza. Mieszka w Iliszestie ( Bukowina) , tam rodzą się dzieci, a później jej nazwisko czasem tłumaczone jest na Appel.
W książce Johann Christian Dressler (1994): Illischestie, a rural parish in Bukovina: Primary source material for family history wspomniane jest, że Anna pochodzi z Sadagory. Niestety z Sadagory prawie nie ma metryk.
Czy ma może ktoś z Was jakiś pomysł? Bedę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Pozdrawiam serdecznie
Agata
ataga

Sympatyk

Anna Jabłonowska

Post autor: ataga »

Czy nie mogła jej rodzina zdobyć tak szlacheckiego nazwiska podczas konwersji z judaizmu? Kiedyś znalazłam w internecie wspaniałe opracowanie z listą bardzo wielu konwertytów, tez z grupy Jakuba Franka, czy ktoś mógłby mi podać link?
Agata
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Anna Jabłonowska

Post autor: Arek_Bereza »

Bukowina frankiści i 1790? To się raczej kupy nie trzyma :)
Legenda judaistyczna jak zawsze popularna na forum
To wg Ciebie szlacheckie nazwisko występuje w geneszukaczu około 15 tys. razy
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Anna Jabłonowska

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

właśnie Bukowina jako nieodległa może inspirować do poszukiwań w tym kierunku i okres też
nie sądzę by poprawnie, ale "Bukowina 1790" raczej skłania niż odstręcza
nie wszyscy neofici to frankiści:)

ale jest (link) to interesujące z uwagi na dominującą narrację o znacznie późniejszym datowaniu migracji Polaków na te tereny
jak widać ze wycinkowego źródła - to kolejne z cyklu "jak wszyscy wiedzą i nawzajem się cytują"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”