Wieś Śniadka - do jakiej parafii przynależy?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wieś Śniadka - do jakiej parafii przynależy?

Post autor: Kostkowski »

Witam wszystkich serdecznie

Ślubu Antoniego Pardaka i Zofii Dziubek spodziewałem się w Szewnie w latach 1808-1817 ale nie znalazłem.
Aktów urodzenia Antoniego ok. 1769, Zofii ok. 1792 też nie znalazłem.

Antoni zmarł 28.04.1831 akt 36 (par. Szewna);
Zofia z I małżeństwa Pardak z d. Dziubek poślubiła Jakuba Kiszkę 19.11.1832, akt 31 (par. Szewna), a zmarła 16.02.1858, akt 11 (par. Szewna).

Rodziców Antoniego nie znam.
Rodziców Zofii wymienia akt jej II ślubu: Stanisław Dziubek i Barbara Kwiecień (ich ślub powinien być przed 1792).
W akcie II ślubu Zofii z d. Dziubek, z I męża Pardak podano, że urodzona we wsi Śniadka.
Znalazłem trzy miejscowości Śniadka: Śniadka Pierwsza, Śniadka Druga, Śniadka Trzecia. W pobliżu są kościoły w Bodzentynie, Tarczku, Świętomaszy. Do której z parafii przynależą te trzy wsie?
A może około 1792 r. była jedna Śniadka?
Ostatnio zmieniony wt 29 gru 2020, 22:45 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
el_za

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 2 times

wieś Śniadka - do jakiej parafii przynależy?

Post autor: el_za »

może tu jest odpowiedź, warto sprawdzić:

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/927

Ela
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: wieś Śniadka - do jakiej parafii przynależy?

el_za pisze:może tu jest odpowiedź, warto sprawdzić:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/927
Ela
Dziękuję za podpowiedź. Jednakże tu podano tylko gminę Bodzentyn. Nadal pozostaje pytanie: do której z parafii przynależą trzy wsie Śniadka?
A może około 1792 r. była jedna Śniadka?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: wieś Śniadka - do jakiej parafii przynależy?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ale wiesz, że wyniki w genetece można sortować po polu "miejsce" i filtrować po datach?
poza tym takie narzędzie (nie słownik sto lat późniejszy)
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... MBC_17450/
ale to na pewno znasz

btw: z mapy to wynika - nawet dzisiejszej:) 2-3 wiorsty;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Cuervez805

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Cuervez805 »

W parafii Szewna w roku 1837 jest akt małżeństwa nr 22 Józefa Żelazowskiego z Jadwigą Dziobkowną, córką niezamężnej Zofii Dziobek, na teraz Kiszka urodzoną ok. 1816 w Ostrowcu. Prawdopodobnie poszukiwany akt ślubu jest w parafii Ostrowiec.
Paweł
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Cuervez805 pisze:W parafii Szewna w roku 1837 jest akt małżeństwa nr 22 Józefa Żelazowskiego z Jadwigą Dziobkowną, córką niezamężnej Zofii Dziobek, na teraz Kiszka urodzoną ok. 1816 w Ostrowcu. Prawdopodobnie poszukiwany akt ślubu jest w parafii Ostrowiec.
Bardzo dziękuję. Tym sposobem drzewo mi się powiększa, jednakże Aktu Urodzenia/Chrztu Zofii Dziobek/Dziubek nadal szukam i nadal wieś Śniadka wchodzi w grę i nadal nie wiem w jakiej parafii.
A akt małżeństwa z par. Ostrowiec to wielce prawdopodobne, jednakże z par. Ostrowiec znam tylko lata: 1823, 1826-1830, 1832-1914... A Ślub Zofii Dziubek lub Dziobek (1792-1858) z Antonim Pardakiem (1769-1831 mógł być w latach 1808-1817. Nie znalazłem akt małż. z par. Ostrowiec sprzed roku 1823.
A swoją drogą to data ślubu Jadwigi córki Zofii niezamężnej (20.11.1837) wskazuje, że Jadwiga urodziła się zanim jej matka (Zofia) poślubiła Antoniego Pardaka (1816 r.), czyli ślub Zofii Dziubek/Dziobek z Antonim Pardakiem był w latach 1816-1717, bo w 1817 urodził się w Szewnie ich syn Michał. Tegoż Michała choć podaję tu rok ur. 1817 to aktu urodzenia/chrztu też nie mam.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Ale wiesz, że wyniki w genetece można sortować po polu "miejsce" i filtrować po datach?
poza tym takie narzędzie (nie słownik sto lat późniejszy)
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... MBC_17450/
ale to na pewno znasz
btw: z mapy to wynika - nawet dzisiejszej:) 2-3 wiorsty;)
Wiem, że sortować i filtrować można tylko to, co tam jest, a po to, czego tam nie ma (np. Tarczek brak lat: 1745-1794) chcę pojechać do księdza, tyle że nie wiem której parafii.
Natomiast odległościowo to tylko z pozoru masz rację, bo dawniej drogi mogły inaczej przebiegać, a w przypadku dwóch kościołów położonych podobnie blisko parafialna podległość mogła być pod ten ciut dalszy, albo jeden mógł być nieparafialny, albo przynależność mogła się zmienić i akta są nie w tym, który aktualnie jest parafialnym (wiesz, że są takie przypadki, więc nie zaśmiecam przykładami). Nie znam tamtejszej historii na tyle by być pewnym. Ty znasz i przy odrobinie życzliwości mógłbyś tylko jedno słowo napisać (Tarczek czy Świętomarz) bez strofowania. Z Twoich porad czasem korzystam i czasem za nie serdecznie dziękuję, ale czasem wolałbym byś mojego pytania nie zauważył.
Cuervez805

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Cuervez805 »

Jeszcze jeden akt: 1848/19 Jan Kiszka Ludwika Pardyk.
Nie widzę chrztów w Szewnie 1812-1821
Akta Ostrowca z lat 1812-25 chyba są w Bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu.
Śniadka należy do parafii Tarczek. Podejrzewam, że akta z poszukiwanych lat przepadły, ale zawsze można zapytać.
Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chyba chciałeś napisać bez suflowania, nie strofowania

sprawdziłeś Tarczek (teraz?) i co nie pasuje?
"Śniadka" i w XVII i w XVIII i w XIX wieku zatrzęsienie
Dziuba, Dziubek etc do wyboru do koloru
pierwsze takie automatyczne użycie geneteki na "Dziuba" z tego okresu i okolic daje, że ze Śniadka w Tarczku chrzty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:chyba chciałeś napisać bez suflowania, nie strofowania

sprawdziłeś Tarczek (teraz?) i co nie pasuje?
"Śniadka" i w XVII i w XVIII i w XIX wieku zatrzęsienie
Dziuba, Dziubek etc do wyboru do koloru
pierwsze takie automatyczne użycie geneteki na "Dziuba" z tego okresu i okolic daje, że ze Śniadka w Tarczku chrzty
Już wyżej napisałem, że z Tarczka brak lat: 1745-1794, a mnie interesuje rok 1792. Teraz, żebyś wreszcie przestał mnie gnębić dodam, że ci wszyscy przez ciebie wymienieni mnie nie interesują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”