Poszukuje pra dziadków - Woch (Trzebinia, Kraków)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Fima1998

Sympatyk

Post autor: Fima1998 »

Witam,

Poszukuje swojej pra babci Jozefy Woch z domu Dziedzicka i pra dziadka Ignacego Woch Niestety nic nie mogę znaleść. Jedyne co wiem to ze mieszkała w Krakowie na ulicy Czarnowiejskiej 7 bo znalazłam stara pocztówkę która wysłał jej mój pra dziadek Ignacy Woch. Na pocztówce pisało Feldpost i K.u.k Bahnhofkommando Skarzysko Bzin i stylu zdjęcie pra dziadka w mundurze. Ktoś mi powiedział ze jego mundur jest Austro Węgierski armia kolejowa.
Józefa i Ignacy zmarli w Trzebini tam jest ich grób. W grobie znajduje się jeszcze jedna osoba o imieniu Jan Woch ale nie mam pojęcia kto to mógłby być.
Józefa urodziła się okolo 1897 a zmarła 13 Maja 1983 a Ignacy urodził się w 1893 15 Lutego 1980.
Jan Woch urodził się w 1824 i zmarł w 1905 to nie jestem pewna czy mógłby być ojcem Ignacego czy to może jego dziadek?
Niestety tylko tyle o nich wiem i byłabym wdzięczna o pomoc i jakiekolwiek wskazówki żeby się dowiedzieć więcej

Dziekuje :)
Pawel_B

Sympatyk
Adept

Post autor: Pawel_B »

K. u. K. to oczywiście C.K Austro-Węgry.

Można szukać w spisach mieszkańców Krakowa, np. z 1910:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/30910

Paweł
Palusinski_Pawel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Palusinski_Pawel »

Witam
Po pierwsze: Proponuję zawsze się podpisać - to ułatwi komunikację :)
Po drugie - spisy miasta Krakowa to bardzo dobry szlak i łatwy do przeglądania online nawet dla początkujących osób. Po adresie łatwiej ograniczyć poszukiwania parafialne.
Po trzecie - skoro szukasz pra babci to rozumiem że wiesz coś na temat babci i dziadka ? jeśli tak to ich akt małżeński powinien zawierać sporo informacji.
Po czwarte - ul. Czarnowiejska w tamtych czasach to (najprawdopodobniej) parafia św. Szczepana - wiec te akty można spróbować znaleźć albo w archiwum kurii albo w kancelarii parafii bezpośrednio. Księżą zazwyczaj na poszukiwania pozwalają. Część akt jest również online a nawet zindeksowana tutaj :).
Po piąte - Nazwisko nie jest jakoś bardzo popularne więc dla mnie potencjalnie każdy "Woch" byłby krewnym który może Cię zaprowadzić dalej.
Przyznaje również że znałem jednego który mieszkał w podgórzu - na limanowskiego :)
Powodzenia - trzymam kciuki
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Należy zwrócić się do USC tam gdzie zmarli i uzyskać ich odpisy aktów zgonu. Temat był już chyba na fb i powyższa sugestia już tam padła., więc nie wiem, czego autorka jeszcze oczekuje. Co do Jana zmarłego w 1905r., to bez metryk nikt nie powie, czy to ojciec, czy to dziadek. A nikt z rodziny nie wie, z kim są pochowani ich rodzice czy dziadkowie?
Pozdrawiam i zachęcam do poszukiwań rownież poza internetem. Najpierw zacząłbym od USC.
Łukasz
Scalak

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Scalak »

Dobry wieczór w Nowym Roku,
lukas_07 pisze:... więc nie wiem, czego autorka jeszcze oczekuje ...
https://mendela.pl/img/Woch.png

Pozdrawiam daaaleki kuzyn
Maciej
Fima1998

Sympatyk

Post autor: Fima1998 »

Scalak pisze:Dobry wieczór w Nowym Roku,
lukas_07 pisze:... więc nie wiem, czego autorka jeszcze oczekuje ...
https://mendela.pl/img/Woch.png

Pozdrawiam daaaleki kuzyn
Maciej
Jestem w szoku! Dziekuje ci strasznie kuzynie haha bardzo się cieszę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”