Witam!
W akcie ślubu mojej kuzynki w 1922 roku w parafii Wszystkich Świętych w Warszawie jej adres zamieszkania to ul. Złota nr 1501/2.
Była ona już wówczas całkowitą sierotą. Rodzina ze strony matki a konkretnie brat matki mieszkał na ul. Złotej 32.
Czy to te same adresy?
Alicja
Warszawa ul. Złota 32
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
AlicjaSurmacka

-
Kubiak_Urszula

Warszawa ul. Złota 32
Alicjo.W 1908 roku na Złotej 32 (nr hipoteki 1501/2) mieszkał Jan Obiedziński brat mojego pradziadka.Właścicielem posesji w roku 1930 byli Glińscy.Te informacje pochodzą z Książki adresowej,cała Warszawa 1930 r.Wynika więc że !501/2 i 32 to ta sama kamienica.
Pozdrawiam Ula.
Pozdrawiam Ula.
-
AlicjaSurmacka

Warszawa ul. Złota 32
Właśnie mi chodziło o potwierdzenie tego adresu. Eugeniusz Gliński zmarły 26.05.1935 roku pod tym adresem to jedyny brat mojej prababci Zofii Dąbkowskiej z Glińskich (19 lat starszy ), która zmarła w Radomsku w 1952 roku.
Eugeniusz Gliński miał jedną córkę Adelę, która wyszła za Jerzego Nipanicza. I właśnie Nipaniczowie zginęli w Powstaniu Warszawskim a Adela nie ma grobu. Nipaniczowie mieli troje dzieci, z czego dwóch synów zmarło bezpotomnie a jedynie córka Helena miała jednego syna, który żyje do dziś. Odszukałam go niedawno, ma 91 lat i zamierza odzyskać odszkodowanie chyba za grunt jaki pozostał po zburzeniu domu na ul. Złotej 32. Muszę go koniecznie odwiedzić to może on będzie pamiętał co się stało z córką drugiej siostry Eugeniusza Jadwigi Lipowskiej z Glińskich - Stanisławą Kolaszyńską z Lipowskich, która to w akcie ślubu ma właśnie podany ten adres hipoteczny.
Ula a czy masz dostęp do tej Książki adresowej ?
Alicja
Eugeniusz Gliński miał jedną córkę Adelę, która wyszła za Jerzego Nipanicza. I właśnie Nipaniczowie zginęli w Powstaniu Warszawskim a Adela nie ma grobu. Nipaniczowie mieli troje dzieci, z czego dwóch synów zmarło bezpotomnie a jedynie córka Helena miała jednego syna, który żyje do dziś. Odszukałam go niedawno, ma 91 lat i zamierza odzyskać odszkodowanie chyba za grunt jaki pozostał po zburzeniu domu na ul. Złotej 32. Muszę go koniecznie odwiedzić to może on będzie pamiętał co się stało z córką drugiej siostry Eugeniusza Jadwigi Lipowskiej z Glińskich - Stanisławą Kolaszyńską z Lipowskich, która to w akcie ślubu ma właśnie podany ten adres hipoteczny.
Ula a czy masz dostęp do tej Książki adresowej ?
Alicja
-
Kubiak_Urszula

Warszawa ul. Złota 32
Tak,podaję ci link http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... x&dirids=4 ,i oczywiście prośbę choć pan bardzo wiekowy,ale z młodych lat może jeszcze pamietać więcej niż z teraźniejszych,a skoro chce walczyć o swoje,to myślę że umysł światły jeszcze u niego.Spytaj proszę o Obiedzińskich,czy coś pamięta.Będę niezmiernie wdzięczna.domeczekk@wp.pl
Pozdrawiam i powodzenia Ula.
Pozdrawiam i powodzenia Ula.