Jak znalezc jednostke?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak znalezc jednostke?

Post autor: sylwia.ka »

Wiem,ze moj Dziadek byl zolnierzem wrzesnia 1939 roku.
Jak i gdzie /poza USC/ moge znalezc informacje w jakiej jednostce sluzyl i jaki mial stopien?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak znalezc jednostke?

Jeszcze jedno pytanie-chcac uzyskac informacje ze spisow ludnosci badz meldunkow trzeba wybrac sie osobiscie do archiwum,czy mozna zamowic skan takiego domkumentu?
Ale o co prosic?
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jak znaleźć jednostkę + pytanie o księgi ludności

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Sylwio!

ad. ksiąg ludności

Myślę, że jeśli zdecydowałabyś się szukać na odległość, to zapewne bez kwerendy się nie obędzie.
Rok temu występowałam do jednego z archiwów o sprawdzenie występowania nazwiska mojego przodkach w księgach ludności stałej, do której był sporządzony skorowidz.
O istnieniu tegoż skorowidza dowiedziałam się z lokalnych baz archiwów państwowych (więcej o bazach w tym wątku:
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... highlight=

Konkretnie chodziło w moim przypadku o Bazę BRZEZINY.
Kwerenda wyniosła zaledwie 30 zł (0,5 h pracy) + koszty kopii kart z księgi ludności i koszty przesyłki.
Zapłaciłam niewiele a otrzymałam bardzo cenne informacje.

Myślę, że warto abyś na początku upewniła się w danym archiwum, czy do konkretnej księgi ludności jest skorowidz, a potem ewentualnie decydowała się na kwerendę.

ad. wojsko

Spróbuj w CAW - możesz telefonicznie podać nazwisko przodka i ustalić, czy są jakieś dokumenty. Tak przynajmniej było kilka lat temu. Nie wiem jak sytuacja przedstawia się aktualnie:
http://www.caw.wp.mil.pl/

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

CAW aktualnie (parę tygodni temu) - tak samo: można uzyskać informację przez telefon czy jest teczka danej osoby
ale tylko teczka, jeśli występuje gdzieś w innych dokumentach to minimalna szansa, że taką informację uzyskasz
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedzi.
Prosze mnie jeszcze uswiadomic co w takich skorowidzach jest zawarte.Czy z tych skorowidzow dowiem sie Kto o danym nazwisku mieszkal w danym roku w danej miejscowosci?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Aneta ma rację, z jednym drobnym wyjątkiem.
Skorowidze w formie elektronicznej sa w bardzo nielicznych archiwach. O wiele częsciej spotyka się skorowidze papierowe, bądące kompletem z konkretną księgą ludności stałej. Do tego dochodzą sytuacje, kiedy są księgi bez skorowidzów i skorowidze bez ksiąg.
Poza tym - księgi ludności stałej zostały zamkniete na poczatku lat trzydziestych i nie ma w nich żadnych wpisów dotyczących służby wojskowej w roku 1939.
Do roku 1930 rozróżniano w oficjalnych dokumentach dwa pojęcia: gdzie ktoś zamieszkiwał i gdzie był zapisany do ksiąg ludności stałej. Na przykład w podaniach paszportowych były to dwie osobne rubryki.
Księgi ludności stałej wprowadzono w KP w latach trzydziestych XIX wieku. W znacznej większości wypadków zachowały się tylko księgi z przełomu wieków, prowadzone do roku 1930.
Z ksiąg ludności można się dowiedzieć o rodzinach zamieszkujących dany numer domu w konkretnej miejscowości. Wpisywano tam imiona rodziców, daty urodzin i zgonów, informacje o służbie wojskowej, wymeldowaniach, małżeństwach, wyrokach sądowych.
Najlepiej zadzwonić/napisać do archiwum, podać nazwe miejscowosci i spytać czy zachowały się księgi ludności z danej miejscowości.

tomek
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak znaleźć jednostkę + pytanie o księgi ludności+PCK

Dziekuje za odpowiedz.
Dzwonilam do CAW i Pani poinformowala mnie,ze moge rowniez zglosic sie w tej sprawie/odnalezienie informaji o sluzbie mojego Dziadka i o pobycie w niewoli/ do Archiwum Jencow Wojennych w Opolu i PCK w Genewie.
I tak zastanawia mnie,czy napisac do PCK w Genewie,czy w Polsce-czy w ogole pisac?
I jeszcze jedno-nie wiecie czy PCK zajeloby sie odnalezieniem siostry/rodzenstwa,rodzicow/ mojej niezyjacej Babci,z ktora stracila kontakt w czasie wojny?
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jak znaleźć jednostkę+pytanie o księgi ludności+PCK

Sylwio,

warto skontaktować się z PCK – Międzynarodowe Biuro Poszukiwań wykonuje bardzo porządne, oczywiście darmowe, kwerendy.
Korzystałam z usług MBP PCK poszukując losów brata mojego pradziadka, który, jak się okazało, zginął w Powstaniu Warszawskim. PCK przeprowadziło kwerendę w Archiwum Państwowym w Warszawie w materiałach dotyczących osób ekshumowanych, jak również w księgach meldunkowych.
Na odpowiedź czeka się dość długo, ale warto wysłać wniosek.

http://www.pck.pl/pages,13.html

Pozdrawiam
Aneta
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Sylwio,

wyszukiwarka straty.pl:

http://www.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie

Warto tam sprawdzić. Ja po odszukaniu danych na temat losów mego ojca żołnierza 1939 roku, wystapiłam do Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach- Opolu i otrzymałam sporą dokumentację.

Podaje e mail:cmjw@cmjw.pl

Pozdrawiam
Danuta
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje za link.
Dzieki straty.pl odnalazlam juz troche dokumentow dotyczacych Babci, Dziadka w tej bazie nie ma.
Wlasnie jestem w trakcie pisania podania do CMJW i sprobuje z PCK.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sylwia
Pozdrawiam,
Sylwia
ElżbietaMarkiewicz

Sympatyk

Post autor: ElżbietaMarkiewicz »

Witam.
Czy jest szansa na znalezienie gdzieś jakichś dokumentów personalnych typu paszport lub dowód osob. lub zdjęć poszportowych z okresu przed pierwszą wojną światową? Obowiązywały wtedy przecież też jakieś dokumenty osobiste podobnie jak dziś . Gdzie tego można szukać? Kiedyś słyszałam coś o jakichś kopertach osobistych, ale kto jest w ich posiadaniu?
Elżbieta.
sylwia.ka

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
kiedys juz pytalam o koperty
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... highlight=
a od Pani w USC dowiedzialam sie,ze koperty przechowywane sa przez 10 lat/po smierci/ w USC,a potem niszczone.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Sylwia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dla pocieszenia dodam, że 10-letni okres archiwizacji kopert dowodowych nie zawsze jest przestrzegany. Mnie udało się zdobyć dokumenty ze zdjęciem mojego pradziadka zmarłego w 1964 r. oraz prababki zmarłej 7 lat później. Wydaje się, że im mniejsza miejscowość, tym okres przechowywania dłuższy.
Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”