Dzień Dobry,
Bardzo proszę o pomoc dotyczącą kwestionariusza rejestracji szkód wojennych.
W punkcie
2. Szczegóły powstania szkodu jest opis zdarzenia:
"rozebrano w droge"
czy ktoś w Państwa spotkał się z takim określeniem? Co to może oznaczać?
Link do strony kwestionariusza poniżej:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/fb2b1a4130d2c146
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Małgorzata
Szkody wojenne "Rozebrano w drogę"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Szkody wojenne "Rozebrano w drogę"
Dobry wieczór,
Z takim określeniem się nie spotkałem, ale spotkałem się z sytuacją rozbiórki w czasie wojny przez obce wojska murowanego budynku, z którego materiał wykorzystano na utwardzenie drogi. Może i tu o taką sytuację chodzi.
Z takim określeniem się nie spotkałem, ale spotkałem się z sytuacją rozbiórki w czasie wojny przez obce wojska murowanego budynku, z którego materiał wykorzystano na utwardzenie drogi. Może i tu o taką sytuację chodzi.
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek
-
Jaro_Chudzik

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że tak jak Pan Mirek napisał chodzi o rozbiórkę pod budowę drogii. Na pozostalych stronach kwestionariusza są szczegółowo opisane straty gospodarcze (budynki; inwentarz żywy; ziemioplony i pasze). Natomiast czy możliwe jest by do takiej rozbiórki potrzebowali całej wsi?
Ponieważ kolejny mój krewny, który tam mieszkał też ma ten sam powód w kwestionariuszu oraz podobne straty.
Co do pozostałych mieszkańców to nie wiem czy też jest to wpisane, kolejnym razem sprawdzę w archiwum.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za dwie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Małgorzata
Myślę, że tak jak Pan Mirek napisał chodzi o rozbiórkę pod budowę drogii. Na pozostalych stronach kwestionariusza są szczegółowo opisane straty gospodarcze (budynki; inwentarz żywy; ziemioplony i pasze). Natomiast czy możliwe jest by do takiej rozbiórki potrzebowali całej wsi?
Ponieważ kolejny mój krewny, który tam mieszkał też ma ten sam powód w kwestionariuszu oraz podobne straty.
Co do pozostałych mieszkańców to nie wiem czy też jest to wpisane, kolejnym razem sprawdzę w archiwum.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za dwie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Małgorzata