Skrodzki/Skrocki - szukam potomków

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Skrodzki/Skrocki - szukam potomków

Post autor: AlicjaSurmacka »

Agnieszka Warwasińska poślubiła Józefa Skrodzkiego w 1873 roku, syna Franciszka i Joanny Łojkowskiej zarządcę majątku we wsi Mokrzesz parafii Żuraw aktualnie gmina Mstów. W styczniu 1875 roku urodziła syna Adama Wiktora a w listopadzie tegoż samego roku zmarła. Wiktor Adam Skrodzki poślubił w 1902 roku akt 300 w Sielcach w parafii Św. Joachima w Sosnowcu Zagórze Ludwikę Józefę Sytniewską. W 1904 roku w Sosnowcu Katedra akt 1198 rodzi się Maria Ludwika Skrodzka oraz w 1906 roku akt 403 ur. Dioniza Wiktoria Skrodzka . Te dane mam z geneteki, natomiast samych aktów nie widziałam a być może przy aktach jest adnotacja o ślubie bądź śmierci a wtedy szukałabym miejsc pochówku i kartka na grobie z prośbą o kontakt. Agnieszka Warwasińska to siostra mojej prababki Józefy Bartnik z Warwasińskich
Sądzę, że Józef Skrodzki już jako wdowiec poślubił kolejną kobietę. W Sosnowcu 08.11.1911 roku zmarła Helena Skrodzka z d. Starzyńska wdowa po kontrolerze kolei warszawsko-wiedeńskiej. Nekrolog w Kurierze Warszawskim nr 328 z 1911 roku. Być może jest to druga żona Józefa Skrodzkiego ?
Czy akty urodzenia z 1904 i 1906 roku i zgonu z 1911 z Sosnowca są dostępne online czy muszę zamówić w AP w Katowicach ?
Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”