Notariusz - gdzie szukać akt?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Kancelaria Adama Chodyńskiego w Uniejowie

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam serdecznie!

Jakiś czas temu trafiłem w akcie małżeństwa (z 1877r), moich 3*pradziadków iż zawarli umowę przedmałżeńską u notariusza z Uniejowa - Adama Chodyńskiego. W związku z tym zacząłem szukać jakichś informacji w Internecie na temat owego notariusza. W Sezamie znalazłem trzy zespołu związane z tym nazwiskiem:

1. Kancelaria notariusza Feliksa Chodyńskiego w Uniejowie; zespół nr 85/0
2. vacat - Adam Antoni Chodyński (1832-1902; prawnik, pracownik sądowy w Kaliszu i Warcie, notariusz w Słupcy i Uniejowie, historyk - regionalista: Kalisz i okolice); zespół nr 974/28
3. Adam Antoni Chodyński (1832-1902; prawnik, pracownik sądowy w Kaliszu i Warcie, notariusz w Słupcy i Uniejowie, historyk - regionalista: Kalisz i okolice); zespół nr 5020/0

Z opisów w/w zespołów trudno mi powiedzieć czy mogą one zawierać jakieś przydatne mi informacje - najbardziej pasujący jest pierwszy, gdyż dotyczy kancelarii notarialnej z Uniejowa działającej tam w 1877r (z tego co poczytałem o samym A. Chodyńskim wynika iż tylko przez kilka miesięcy tego roku miał kancelarię w Uniejowie, jednak nic nie wskazuje iż była to kancelaria jego ojca, Feliksa - stąd me wątpliwości czy przypadkiem nie było w tym roku dwóch osobnych kancelarii, ojca i syna).

Czy ktoś z Państwa korzystał z tych zespołów? Czy słusznie wydaje mi się, że zespół nr1 może być właśnie tym, którego poszukuję - pomimo iż kancelaria jest na ojca notariusza, u którego umowę zawarli moi przodkowie?
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam :-)

drugi i trzeci zespół jest tożsamy. Vacat oznacza właśnie, że drugi zespół przeniesiono do innego archiwum.
Tego typu zespoły posiadają zwykle skorowidze - spróbuj zamówić ich kopie. Najlepiej z określonego roku i pierwszej litery nazwiska np. pana młodego (jeśli taki jest klucz ułożenia skorowidza - trzeba zapytać w AP). Innym sposobem może być oczywiście kwerenda, ale ta może okazać się dość kosztowna przy aktach sądowych.
Pozdrawiam
Aneta
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

W akcie małżeństwa Twoich pradziadków powinien byc podany numer umowy przedmalżeńskiej i kancelaria, w której zawarto. Zatem możesz zamówić w archiwum skan konkretnej umowy (według podanego numeru) w danym zespole archiwalnym. Ja w taki właśnie sposób odnalazłam umowę przedwstępną z 1881r spisaną u notariusza w Kaliszu. Warto też poprosić o skan wszystkich załączników do tego aktu, są bardzo ciekawe i mozna wiele sie dowiedzieć. Jeśli masz to w AP w Kaliszu, to zadzwon tam, jest bardzo miła i kompetentna obsługa. Własnie na załaczniki do aktu zwróciła mi uwagę pani archiwistka. Jest trochę stron do skanowania, ale naprawdę warto.
Pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Kaczmarek_Aneta pisze:Tego typu zespoły posiadają zwykle skorowidze - spróbuj zamówić ich kopie. Najlepiej z określonego roku i pierwszej litery nazwiska np. pana młodego
Bardzo dziękuję za sugestię - nawet nie wiedziałem, że można zamówić ksero skorowidzów :oops: Póki co napisałem tylko prośbę o sprawdzenie, czy w ogóle takie dokumenty w skorowidzu są wymienione - może dużo ze mnie nie zedrą za to...
krybas pisze:W akcie małżeństwa Twoich pradziadków powinien byc podany numer umowy przedmalżeńskiej i kancelaria, w której zawarto. Zatem możesz zamówić w archiwum skan konkretnej umowy (według podanego numeru) w danym zespole archiwalnym.
Niestety w akcie małżeństwa moich pradziadków jest tylko taka adnotacja:
Małżonkowie nowi oświadczają, że zawarli umowę małżeńską w sprawach u Notariusza Adama Chodyńskiego zamieszkującego w osadzie Uniejów Tureckim Powiecie dnia piętnastego/dwudziestego siódmego/ Kwietnia bieżącego roku.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Oj, to będzie kwerenda, ale skoro jest podany rok, to może nie będzie tak źle :-)
Co do uzyskiwania kopii skorowidzów, mnie nie odmówiono, ale za to podliczono, że na razie odpuściłam. Moje zamówienie dot. pewnego okresu lat, jednej kancelarii i jednej litery, a takie mam przeczucie, że jakiś testament pra... spoczywa w zakurzonej księdze ;-)
Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Coś nie coś się wyjaśniło :) Gdyby ktoś w przyszłości szukał to informuję, że zespół "Kancelaria notariusza Feliksa Chodyńskiego w Uniejowie" (zespół nr 85/0), obejmuje działalność prawniczą Adama Chodyńskiego.

Tam właśnie odnalazłem akt notarialny moich prapradziadków :D

I cieszy mnie niezmiernie postawa AP - nie policzyli za kwerendę (prosiłem o zajrzenie w inwentarz), tylko za ksero 3 stron i przesyłkę. Super! :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

harnas

Sympatyk

Puławski notariusz

Post autor: harnas »

Witam
Proszę o udzielenie mi informacji ,gdzie mogę odszukać akta puławskiego notariusza Jana Kochańskiego z roku 1913.
Pozdrawiam Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Puławski notariusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
harnas

Sympatyk

Puławski notariusz

Post autor: harnas »

Piękne dzięki Włodzimierzu.
Alicja
Tomasz_Zmijewski

Sympatyk

Post autor: Tomasz_Zmijewski »

Witam,
Wiem, że w 1877 roku moi przodkowie zawarli umowę przedślubną w mieście Zakroczymiu u notariusza Płońskiego Powiatu Rybickiego. Jak szukać takich akt? Czy istnieje baza podobna do bazy PRADZIAD?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Tomku,
Akty notarialne sa przechowywane w archiwach.
Odpowiednikiem bazy "Pradziad" dla metryk, jest baza "Sezam" dla tego typu aktow.
W bazie "SEZAM" wpisz "nazwisko notariusza + rejent".
Jesli to nic nie da, wpisz " nazwisko + notariusz".
Jesli akta kancelarii sie zachowaly znajdziesz w tej bazie w jakim archiwum sa przechowywane.
Nastepnie wystarczy zlozyc kwerende o kopie aktu.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Komputerowa baza 'Notariusz'

Post autor: igoriosso »

Czy ktoś z szanownych forumowiczó korzystał z komputerowej bazy 'Notariusz', o której można przeczytać w bazie sezam w zespołach notariuszy łomżyńskich?
jak np. tutaj:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 2=%B3om%BF
"Dla ksiąg z lat 1918 - 1939 sporządzono komputerową bazę danych <<Notariusz>>."

Gdzie ją można znaleźć (podejrzewam, że w Łomży na miejscu, ale czy gdzieś jeszcze?)?
pozdrawiam,
IgorD.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Komputerowa baza

Jest to wewnętrzna baza archiwum - poniżej link do wszystkich baz:
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... e_2007.pdf

Swojego czasu, zlecając kwerendę archiwum, powołałam się na Bazę Brzeziny, w związku z czym moja kwerenda wyszła taniej, bo i archiwiści za długo nie musieli szukać w księgach ludności stałej ;)

Pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Komputerowa baza

Post autor: igoriosso »

dzięki za spis. z tego co widzę mają też GENEALOGA i METRYKI,mogą być pomocne ;)
Igor
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Komputerowa baza

Dokładnie :)
Można przypuszczać, że są to skorowidze w postaci elektronicznej, ale zawsze lepiej doprecyzować.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”