Genealogia w mieście Mińsk

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Dzień dobry,

Poszukuję metryk z katolickich kościołów z Mińska. Moi przodkowie mieszkający w parafii Naliboki i Derewno byli opisani jako mieszczanie z miasta Mińsk. To wyjaśnia dlaczego nie mogę znaleźć ich starszych metryk w parafii Naliboki. Chętnie bym poszukał ich w Mińsku, ale nigdzie nie znajduję metryk z tego miasta.
Chodzi mi o nazwiska Wojtkiewicz i Łazarewicz. Możliwe, że z pochodzenia byli szlachcicami. W Mińsku mieszkali przed 1854 (wtedy to rodzi się pierwsze dziecko moich 3x pradziadków, Franciszka Wojtkiewicza i Teofili z Łazarewiczów już w parafii Derewno). Wiem, że rodzicami Franciszka byli Stanisław i Franciszka z Adamcewiczów Wojtkiewicze(ona raczej pochodziła już z parafii Naliboki), a dziadkiem był Michał Wojtkiewicz.

Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Ja tylko tu napiszę, że w twojej sytuacji to nie wiem czy jest sens przeglądać księgi z samego Mińska, bo po prostu mogli się tak pisać (w skrócie taka była "strategia" zlikwidowanej warstwy jednodworców i dawnej szlachty, która nawet nie przechodziła legitymacji, aby odróżniać ich od warstwy włościańskiej). Ja mam wśród swoich przodków mieszczan słuckich, nowogródzkich i słonimskich - żadne z nich nigdy w tych miastach nie mieszkało, jednak zamieszkiwali dany powiat (ujezd). Te powiaty były dość duże i trzeba się namęczyć żeby znaleźć przodków.
Ja bym szukał po kolei w każdej parafii - zapewne służyli w jakimś majątku, bądź mieszkali w zaściankach.

Pozdrawiam
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

może warto przypomnieć wątek z wątku z wątku :)
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... icz#534486
dla chętnych i dociekliwych
Zgadzam się z Oskarem. Co do małżeństwa to byli też w okolicy prawosławni Łazarewiczowie (z pamięci piszę, bo sprawa stara i nie odnotowałem ale zapamiętałem - był jakiś Pan Łazarewicz, Rosjanin w okolicy, może to jego córka). Taki trop dodatkowy
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Re: Genealogia w mieście Mińsk

Post autor: Wladzislaw »

Potomek_Wosinskich pisze:byli opisani jako mieszczanie z miasta Mińsk.
Podobnie, ze oni zapisani do stanu mieszczan i wpisany do rejestrow Minskiej mieszcznskiej uprawy. Miszkac mogli zupelnie w innych miejscach.

Prosze zobaczyc moj artykul, ze schematem; tlumaczenie przez google zrozumiale:

https://www.nobility.by/encyclopaedia/r/RazborSliachty.shtml
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”