Kamień Krajeński (pow. sępoleński)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dp20

Post autor: dp20 »

Witam!

Poszukuję informacji o moich przodkach w zakresie wypisów z ksiąg metrykalnych/parafialnych w Kamieniu Krajeńskim (woj. kujawsko-pomorskie).

Korzystając ze strony familysearch.org dowiedziałem się, że moja rodzina w II połowie XIX w. przebywała w Soest w Westfalii, jednak ślady prowadzą także do Kamienia Kr.

W szczególności szukam danych dotyczących następujących osób:

- Franz Prochowski
- Dorothea Schmidt

i ich dzieci:

Martha Dorothea Prochowski (ur. 30 stycznia 1871 r., ochrzczona w parafii w Kamieniu Kr. 15 lutego 1871 r.)

Anna Maria Prochowski (ur. marca 1864 r., Soest).

Anna Maria jest moją pra pra babką. Interesowałoby mnie więcej szczegółów na jej temat, bowiem nie wiem kiedy wyszła za mąż (zmieniła nazwisko na Riemer, w książkach adresowych widnieje jako wdowa po mistrzu rzeźnickim) oraz kiedy przeprowadziła się do Chojnic (Konitz, Kr. Konitz, Westpreussen).

W przypadku drugiej córki - Marty Doroty ciekawi mnie fakt chrztu w Kamieniu (warty sprawdzenia). Być może rodzina pochodziła właśnie z tej miejscowości, bowiem później syn Anny Marii, Leo Paul (Leon Paweł) biorąc ślub za świadka miał Alfonsa Prochowskiego z Kamienia Kr. właśnie.

Nie wiem nic także o Franciszku i Dorocie. Być może urodzili się w Kamieniu bądź zawarli tam związek małżeński.

Będę wdzięczny za każdą informację.
Ze swojej strony służę pomocą w zakresie informacji na temat przodków z Chojnic (Konitz).

Mój e-mail: dp20@poczta.fm
Darq
Adept

Post autor: Darq »

Witam,

Indeksuje wlasnie ta parafie, wiec:

Anna Maria Prochowski - ur. 07.03.1864, ochrzczona 10.03.1864 - Kamień Krajeński

Wiecej napisze w miare postepu moich prac. ;]

A co do familysearch to nie wierzylbym w te wpisy o miejscu. W przypadku moich przodkow tak samo mam. Wszystkie osoby tam wymienione widnieja w ksiegach z Kamienia.

Pozdrawiam,
Darek
dp20

Witam serdecznie,

W trakcie moich poszukiwań genealogicznych przy pomocy jednej osoby ustaliłem, że rodzicami Anny Marii Prochowski byli: Franz Prochowski i Dorothea Schmidt. Mioje dalsze ustalenia wskazały, że Franz i Dorothea wzięli ślub w Człuchowie w 1860 r. Ona pochodziła z Człuchowa (córka Gottlieba Schmidta i Anny Buchholz). On z Kamienia. Oboje zmarli w Kamieniu. Ona w 1919 r., on w 1904 z tym, że:

1/ w spisie zgonów zapisano przy jego nazwisku - lat 75 (1904)
2/ w spisie małżeństw - lat 28 (1860)

Według wstępnych poszukiwań ustaliłem, że w Kamieniu Kr. w latach 1820-1835 Franz się jednak nie urodził.
Powstaje więc pytanie, gdzie jest jego miejsce uirodzenia, być może pochodził z Polnicy jak część Prochowskich, ale nie jest to dla mnie jeszcze do końca jasne.

Gdyby ktoś z Państwa miał jakiekolwiek informacje na ten temat będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
Dawid Prochowski
dp20

W nawiązaniu do powyższej informacji, którą zwarłem wyżej ustaliłem, że Franz Prochowski urodził się w miejscowości Gwieździn (pow. człuchoski) - niem. Förstenau ---> w dniu 12.01.1829 r. Jego ojcem był Michał Prochowski, imię marki nie jest mi znane.

Jeśli ktoś z Państwa dysponuje jakimiś informacjami bądź wskazówkami na powyższy temat proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Dawid Prochowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”