Powiat świrski a dekanat świrski.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dobry wieczór,
czy ktoś może wie jak sprawdzić część wspólną powiatu świrskiego (być może w granicach z przełomu lat 30. i 40. XX wieku) i dekanatu świrskiego z drugiej połowy XIX wieku?

W dokumentach z ok. 1940 roku znalazłem informację, że moja praprababcia urodziła się w powiecie świrskim. Jest podany rok urodzenia 1874. Akurat ten rocznik jest na FS, więc przejrzałem urodzenia z całego dekanatu. Nie znalazłem. Powodów może być kilka (podano zły rok urodzenia, przeoczyłem zapis), ale wśród nich jest opcja, że faktycznie urodziła się w powiecie świrskim, ale w parafii należącej do innego dekanatu. Niestety, nie wiem jak podejść do zweryfikowania takiej hipotezy :(

Dodatkowo w akcie ślubu (1895) jest napisane, że jej rodzina pochodziła z powiatu (ujezdu) święciańskiego, ale nie wiem czy to coś rozjaśnia.

Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

to się nie wyklucza, np. hasło Bolków
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/301
powiat święciański, par. Świr :)
chyba jednak dekanat węziej więc pozostają dekanaty pobliskie. Tym bardziej, że nie wiem co poeta miał na myśli. Urodzona w powiecie świrskim wg stanu 1940 chyba, bo wcześniej to Świr był np. w powiecie właśnie święciańskim
popatrz na tę mapę
https://www.lyczkowski.net/pl/mapa/powi ... kiego.html
adamrw

Sympatyk

Dziękuję.
Na szybko przejrzałem dekanaty z połowy XIX wieku i porównałem z miejscowościami powiatu święciańskiego. W zasadzie cały dekanat święciański (oprócz świrskiego) znajduje się na terenie XIX-wiecznego powiatu święciańskiego. Teoretycznie zawęzić poszukiwania mogłoby określenie, które parafie dekanatu święciańskiego mogły być w 1940 zapisane jako przynależne do "powiatu świrskiego".
Niby mam jakąś podpowiedź - jest ponoć (mam tylko informację z notatek robionych przez osobę trzecią, bez dostępu do żródła") napisane miejsce urodzenia w tym dokumencie z 1940: "Pino (?), Świr powiat, Wileńskie", ale też z niczym mi się to "Pino" nie kojarzy :(

Chyba będę musiał poczekać na egzamin przedślubny. Może NIAB wyjdzie z koronowirusa i wyśle mi skan tego dokumentu. Tam powinna być wpisana konkretna parafia. :)
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Dekanat świrski w XIX wieku graniczył z dekanatem święciańskim od północy. Jeśli rzeczywiście prapra- rzeczywiście urodziła się gdzieś w dekanacie święciańskim, to to jest zła wiadomość – dekanat święciański to czarna dziura. Prawie nic stamtąd nie ma online. Wyjątkiem są Korkożyszki, które są na e-Paveldas i akurat leżą tuż przy granicy dekanatu świrskiego.

Więc może będzie Pan miał szczęście.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
adamrw

Sympatyk

Dziękuję bardzo. Wiem, że powiat święciański to czarna dziura genealogiczna. Podobnie jak mój "rodzinny" powiat jezioroski. Mam nadzieję, że wraz z nowym serwisem, który ma się pojawić pod koniec tego roku, pojawią się metryki z dekanatów święciańskiego i jezioroskiego.
A Korkożyszki sprawdzę.

edit.
Nie sprawdzę Korkożyszek - akurat jest dziura między 1870 a 1876, a ja potrzebuję 1874 :)
Adam
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

adamrw pisze:Wiem, że powiat święciański to czarna dziura genealogiczna.
Nie wiem jak to moze byc, bo ksiegi kosciolow dekanatu Swiecianskiego zachowali sie dobre.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
adamrw

Sympatyk

Wladzislaw pisze:
adamrw pisze:Wiem, że powiat święciański to czarna dziura genealogiczna.
Nie wiem jak to moze byc, bo ksiegi kosciolow dekanatu Swiecianskiego zachowali sie dobre.
Księgi zachowały się (i to chyba nawet w dwóch krajach), ale nie są zdygitalizowane i dostępne w internecie - stąd padło określenie "czarna dziura".
Adam
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

No to jest problem Pana, zadnej czarnej dziury genealogicznej.
adamrw

Sympatyk

A czy ja gdzieś napisałem, że mam z tym jakiś problem?
Wyjaśniłem tylko grzecznie (!) dlaczego przedmówca (mlszw) użył sformułowania "czarna dziura".
Jeśli Pan tego nie rozumie, to cytuję: "to jest problem Pana".
Adam
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Ale ja mam dostep do ksieg dekanatow Swirskiego i Swiecianskiego, i nie mam Problemy :)
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

@Wladzislaw
Skoro tak, to czy ma Pan też dostęp do ksiąg dekanatów witebskiego, orszańskiego i homelskiego? Jeśli tak, to jak Pan to robi?
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Ma dostęp na miejscu w archiwum. I ten dostęp konsekwentnie reklamuje :)
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

mlszw pisze:@Wladzislaw
Skoro tak, to czy ma Pan też dostęp do ksiąg dekanatów witebskiego, orszańskiego i homelskiego? Jeśli tak, to jak Pan to robi?
Jak ksiegi zachowali sie, tak jak inni historycy robili wiele lat -- ogladam ich w archiwach.

Tragedia "Czarna dziura genealogiczna" ma mlodzieniec-internaut :)
adamrw

Sympatyk

Wladzislaw pisze:Tragedia "Czarna dziura genealogiczna" ma mlodzieniec-internaut :)
Widzę, że jakieś urojenia Pan Władzislaw ma. Najpierw mu się roiły "problemy", teraz już "tragedia" się uroiła.

Akurat metryki powiatu święciańskiego są zarówno w Wilnie jak i w Mińsku, więc można sobie wybierać z czyich zasobów chce się korzystać i które z miast przy okazji pozwiedzać.

Można też ćwiczyć cnotę cierpliwości i poczekać czy przypadkiem LVIA nie udostępni tych metryk za kilka miesięcy online - wersja testowa nowego serwisu jest zapowiedziana na kwiecień, a finalna na koniec tego roku.
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”