Dzień dobry,
Mam pewne wątpliwości co do nazwiska panieńskiego żony mojego 5xpradziadka Antoniego Zasadniego i chciałbym w tej kwestii zapytać was, jako bardziej doświadczonych genealogów, o poradę.
Mój 3xpradziadek a jego wnuk, Wojciech Zasadni (syn Józefa Zasadniego i Katarzyny z d. Kulig), w 1871 roku żeni się z Marianną Gierczyk. Ślub odbył się w parafii Kamienica, a pan młody mieszkał w domu numer 1 we wsi Zasadne. W chwili ślubu miał 35 lat, więc urodziłby się około 1836 roku. Niestety, księgi z roku 1836 nie zachowały się, aczkolwiek:
w roku 1839 w Zasadnem, w domu numer 1, rodzi się Marianna, córka Józefa Zasadniego (syna Antoniego i Elżbiety Zasadnich) i Katarzyny z d. Kulig (córki Antoniego i Kunegundy Kuligów),
w roku 1842 w Zasadnem rodzi się Andrzej, syn Reginy Zasadniej, córki Antoniego i Elżbiety Migacz (więc siostry Józefa Zasadniego),
w roku 1844 w Zasadnem, w domu numer 1, rodzi się Michał, syn Józefa Zasadniego (syna Antoniego i Elżbiety, córki Jana Migacza (?)) i Katarzyny z d. Kulig (córki Antoniego i Kunegundy Kuligów)
W 1827 roku odbył się ślub Józefa Zasadniego z Zasadnego, mieszkającego w domu pod numerem 1, z Katarzyną z d. Kulig, jednakże w akcie ślubu nie podano ich rodziców. Podano wiek pana młodego (21 lat, więc urodzony ok. 1806 roku - księgi z 1806 nie zachowały się) i panny młodej (17 lat).
Mogło tu dojść podczas przepisywania ksiąg do pomyłki w wieku Józefa - gdyby w dniu ślubu miałby 31 lat (zamiast 21) urodziłby się ok. 1796 roku, a w tym roku właśnie dochodzi do urodzenia Józefa Zasadniego, syna Antoniego i Elżbiety Groń w Zasadnem, w domu pod numerem 1.
Biorąc pod uwagę powyższe raczej pewnym jest, że mój 3xpradziadek Wojciech Zasadni jest synem Józefa Zasadniego i Katarzyny z d. Kulig, który to Józef Zasadni jest synem Antoniego i Elżbiety.
W przytoczonych wyżej aktach urodzenia z roku 1842 i 1844 podano, że Elżbieta miała na nazwisko MIGACZ, jednakże w Zasadnem w roku 1795 dochodzi do ślubu Antoniego Zasadniego, mieszkającego pod numerem 1, z Elżbietą GROŃ. Następnie, w latach 1796 (Józef), 1798, 1800, 1802 (Józef), 1804, 1805 rodzą się dzieci Antoniego Zasadniego i Elżbiety GROŃ, córki Wojciecha.
Wszystkie powyższe śluby i narodziny odbyły się w Zasadnem w domu o numerze 1. Pewnym jest, że Józef Zasadni, mój 3xpradziadek, był synem Antoniego i Elżbiety, jednakże nie jest pewnym, czy była ona córką Wojciecha Gronia czy Jana Migacza.
Wieś Zasadne nigdy nie była specjalnie liczną wsią, zwłaszcza na początku 19 wieku.
Czy mogę, według Was, utożsamiać Elżbietę Groń z Elżbietą Migacz, biorąc pod uwagę to, że wszystkie powyższe zdarzenia miały miejsce w Zasadnem w domu pod numerem 1, a wieś Zasadne nie była zbyt liczna? Mało prawdopodobnym jest, że w jednym domu, w tym samym czasie, mieszka dwóch Antonich Zasadnich, którzy mają żony Elżbiety.
Niestety, księgi metrykalne z parafii Kamienica są mocno wybrakowane - brakuje bardzo wielu roczników.
Z góry dzięki za wszelkie porady.
Antoni Zasadni, wieś Zasadne - nazwisko panieńskie żony.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Olszewski_Łukasz

- Majewska_Renata

Witam domniemanego Kuzyna!
Mój 3xpradziadek to Jan Zasadni, syn Michała Zasadniego i Elżbiety z d. Kurzeja, ur. w 1792 roku w Zasadnem, w domu… nr 1, jego chrzestnym by Antoni Zasadni.
Wydaje mi się, że niekończenie musi być tak jak napisałeś i Elżbieta z d. Groń to nie musi być ta sama osoba co Elżbieta z d. Migacz. Zauważ, że nazwisko Zasadny/Zasadni występuje nie tylko w parafii Kamienica ale na przykład też w sąsiedniej parafii Tylmanowa - patrz indeksy z Ochotnicy Dolnej. Gdy dodamy do tego, że nie wszystkie sąsiednie parafie są zindeksowane to równie dobrze Twoi przodkowie mogli pochodzić z którejś z nich i w dowolnym momencie zamieszkać we wsi Zasadne (lub do niej powrócić po jakimś czasie pobytu w innej parafii). Nie wiem czym zajmowała się Twoja część rodziny Zasadnych. Mój przodek Jan Zasadni był owczarzem a ta profesja niosła za sobą zmiany miejsca zamieszkania. Dodam tylko, że Jan ożenił się jakieś 110 km dalej w parafii Więcławice.
Wieś Zasadne obecnie jest raczej dużą wsią - liczy około 700 mieszkańców. Natomiast w latach 1807/8 liczyła 231 osób, które mieszkały w 28 domach. Ostatnie dane podaję za Słownikiem miejscowości i elity wiejskiej Zachodniej Małopolski w latach 1772-1815. Link:
http://www.gospodarka-galicji.pl/slownik-miejscowosci/
Myślę, że dom nr 1 mógł po prostu oznaczać dwór a nasi przodkowie mogli tam pracować.
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Mój 3xpradziadek to Jan Zasadni, syn Michała Zasadniego i Elżbiety z d. Kurzeja, ur. w 1792 roku w Zasadnem, w domu… nr 1, jego chrzestnym by Antoni Zasadni.
Wydaje mi się, że niekończenie musi być tak jak napisałeś i Elżbieta z d. Groń to nie musi być ta sama osoba co Elżbieta z d. Migacz. Zauważ, że nazwisko Zasadny/Zasadni występuje nie tylko w parafii Kamienica ale na przykład też w sąsiedniej parafii Tylmanowa - patrz indeksy z Ochotnicy Dolnej. Gdy dodamy do tego, że nie wszystkie sąsiednie parafie są zindeksowane to równie dobrze Twoi przodkowie mogli pochodzić z którejś z nich i w dowolnym momencie zamieszkać we wsi Zasadne (lub do niej powrócić po jakimś czasie pobytu w innej parafii). Nie wiem czym zajmowała się Twoja część rodziny Zasadnych. Mój przodek Jan Zasadni był owczarzem a ta profesja niosła za sobą zmiany miejsca zamieszkania. Dodam tylko, że Jan ożenił się jakieś 110 km dalej w parafii Więcławice.
Wieś Zasadne obecnie jest raczej dużą wsią - liczy około 700 mieszkańców. Natomiast w latach 1807/8 liczyła 231 osób, które mieszkały w 28 domach. Ostatnie dane podaję za Słownikiem miejscowości i elity wiejskiej Zachodniej Małopolski w latach 1772-1815. Link:
http://www.gospodarka-galicji.pl/slownik-miejscowosci/
Myślę, że dom nr 1 mógł po prostu oznaczać dwór a nasi przodkowie mogli tam pracować.
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Ostatnio zmieniony sob 30 sty 2021, 16:04 przez Majewska_Renata, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Olszewski_Łukasz

Cześć Renato. 
Miałem podejrzenie, że może być to ta sama osoba, gdyż miałem podobny przypadek również dotyczący Zasadnego, tj. nazwisko panieńskie matki mojego 3xpradziadka Jakuba Syjuda z Zasadnego zmieniało się wraz z upływem czasu, tj. w aktach narodzin jego dzieci zawsze imię jego ojca brzmiało Marcin, żoną zawsze była Marianna z d. Faron (córka Jana i Katarzyny Rusnaczyk), natomiast jego matką była z początku Marianna Karcz, następnie Marianna Matawa a w ostatnim znanym mi akcie narodzin jego dziecka - Marianna Wojtyczka.
Co do rodziców Józefa Zasadniego myślę, że na ten moment jako nazwisko matki wpiszę Migacz (jest to pewniejsza informacja, gdyż pochodzi z aktu urodzenia jednego z dzieci Józefa i Katarzyny Kulig), umieszczając jednak komentarz co do możliwych zależności z Elżbietą Groń.
Pomyślałem też sobie, że może problemy te pomogłyby rozwiązać pozametrykalne źródła informacji - akta notarialne czy spisy ludności. Księgi ludności stałej z gminy Skórzec pomogły mi rozwiązać kilka genealogicznych zagadek. Czy znasz może Renato tego typu źródła dla Zasadnego, które mogłyby mi pomóc?
Pozdrawiam serdecznie kuzynkę.
Miałem podejrzenie, że może być to ta sama osoba, gdyż miałem podobny przypadek również dotyczący Zasadnego, tj. nazwisko panieńskie matki mojego 3xpradziadka Jakuba Syjuda z Zasadnego zmieniało się wraz z upływem czasu, tj. w aktach narodzin jego dzieci zawsze imię jego ojca brzmiało Marcin, żoną zawsze była Marianna z d. Faron (córka Jana i Katarzyny Rusnaczyk), natomiast jego matką była z początku Marianna Karcz, następnie Marianna Matawa a w ostatnim znanym mi akcie narodzin jego dziecka - Marianna Wojtyczka.
Co do rodziców Józefa Zasadniego myślę, że na ten moment jako nazwisko matki wpiszę Migacz (jest to pewniejsza informacja, gdyż pochodzi z aktu urodzenia jednego z dzieci Józefa i Katarzyny Kulig), umieszczając jednak komentarz co do możliwych zależności z Elżbietą Groń.
Pomyślałem też sobie, że może problemy te pomogłyby rozwiązać pozametrykalne źródła informacji - akta notarialne czy spisy ludności. Księgi ludności stałej z gminy Skórzec pomogły mi rozwiązać kilka genealogicznych zagadek. Czy znasz może Renato tego typu źródła dla Zasadnego, które mogłyby mi pomóc?
Pozdrawiam serdecznie kuzynkę.
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
- Majewska_Renata

Niestety nic nie wiem o pozametrykalnych źródłach informacji dla tej parafii. Przyznaję, że tu nie mam specjalnego rozeznania.
Miłego popołudnia,
Renata
Miłego popołudnia,
Renata