Karwacki SDKPiL

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Hacak

Sympatyk

Karwacki SDKPiL

Post autor: Hacak »

Lucjan Karwacki urodził się w Brudzewie Kolskim w 1893 r. W 1915 r. Zaciągnął się do armii rosyjskiej. W 1917 r. Przebywał w Kursku jako członek SDKPiL i RSDRP. Po 1920 roku mieszkał w Mińsku. W "Księdze Polaków uczestników Rewolucji Październikowej 1917-1920" znajduje się krótki biogram. Czy w polskich archiwach i książkach może być więcej informacji o jego działalności politycznej? W białoruskich i rosyjskich książkach i archiwach nie ma nic.
Szablewski_P

Sympatyk

Karwacki SDKPiL

Post autor: Szablewski_P »

Hej, chyba nie dowiesz się już nic więcej poza tym co już wiesz. Może jakieś odtajnienie archiwów czeka etc w Rosji za X czasu da Ci jeszcze jakieś dodatkowe info, potrzeba czasu.
Szkoda, że nie urodziłeś się wcześniej to może miałbyś szanse porozmawiać jeszcze ze współpracownikami Twojego pradziadka w latach 90, kiedy może nie baliby się mówić.
Pozdrawiam i trzymam kciuki
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
Hacak

Sympatyk

Karwacki SDKPiL

Tak, może tak być. On był pradziadkiem mojej żony. Ciekawe, że ""Księga Polaków uczestników..." wykorzystała niektóre źródła dotyczące jego biografii. W tym czasie już nie żył. Gdzie oni mogą być, oto jest pytanie, jak mówi Szekspir.
Marcin_Dobrzyński

Członek PTG
Mistrz

Karwacki SDKPiL

Post autor: Marcin_Dobrzyński »

Witam,
Zakładam że informacje zawarte w poniższych linkach są Ci znane:
https://genealogia.okiem.pl/forum/viewt ... 45&p=72147
https://be.rodovid.org/wk/%D0%97%D0%B0% ... %81:773512

Pozdrawiam,
Marcin
Hacak

Sympatyk

Tak, to moje dane. Chciałbym wiedzieć, kiedy i gdzie został zmobilizowany do wojska i dołączył do SDKPiL, jego szlaku wojennego. Jego rodzice pod koniec lat 90. XIX wieku mieszkali w Łodzi, gdzie SDKPiL działało raczej aktywnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”