Oświadczenie o przyjęciu prawa miejskiego przez osobę ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Znalazłem dokument z, którego wynika, że "Czcigodny Feliks Grochowski przyjął prawo miejskie gnieźnieńskie". Czy spotkaliście się z takim informacjami i czy z tego wynika, że każdy kto mieszkał poza murami a chciał mieć nieruchomość w mieście musiał takie prawo przyjąć?
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a kiedy?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Działo się w roku 1774. W Wikipedii jest https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99 ale czy można było kupić dom np w Gnieźnie ale mieszkać np w majątku wiejskich. Czy przyjęcie prawa to coś na kształt obywatelstwa - od tej pory można kandydować do władz miejskich..
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

raczej do cechu np szewców należeć:)
ale do władz - też (choć niekoniecznie)..to tuż po zaborze, trzeba sprawdzić dokładnie co Prusacy zmienili , a generalnie co do miast i jego władz - zależy jakie miasto w prywatnych różnie , bardzo róznie
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Pewnie do cechu szewców też.
W przypadku tegoż Felixa już po 3 latach został Landwójtem Gniezna a potem prezydentem Gniezna. I ciekawi mnie czy został tam ulokowany i żeby objąć te stanowiska musiał przyjąć te prawa.
Tereny Województwa Gnieźnieńskiego nie były pod I Rozbiorem. Dopiero drugi w 1793 roku przez Prusaków zajął Gniezno .
Pozdrawiam
Jacek

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

upss masz rację
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Podejrzewam, że odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w książce Krystyny Zienkowskiej "Sławetni i urodzeni - ruch polityczny mieszczaństwa w dobie Sejmu Czteroletniego" wydanej przez PWN w 1976 r.
Mowa tam o interesujących Ciebie latach. Pozycję poleca wszystkim genealogom amatorom:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Krzysztofie,
dziękuję bardzo za wskazanie ciekawej pozycji. Już jej szukam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”