Skalski (par. Ottynia) - z "psem ogrodnika" w tle

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Feliks51

Sympatyk

Skalski (par. Ottynia) - z "psem ogrodnika" w tle

Post autor: Feliks51 »

Nieprzyjemna i smutna rzecz mnie spotkała:

Przez wiele lat szukałem informacji odnośnie rodzeństwa mojej praprababci Karoliny Skalskiej, córki Leona. Historię tych Skalskich bardzo dobrze zbadałem i jest mi znana, ale po mojej stronie rodziny praktycznie nie zachowały się żadne stare zdjęcia i dokumenty. W końcu pod koniec grudnia po intensywnych poszukiwaniach internetowych znalazłem i próbowałem nawiązać kontakt z kimś, kto jest potomkiem Edwarda Skalskiego, brata wspomnianej Karoliny.

Rzecz jednak niebywała: kategorycznie odmówiono mi wszelkich kontaktów, nie zgodzono się przesłać żadnego skanu starej fotografii (a przyznano, że są w ich posiadaniu), nie udzielono żadnej informacji i zakończono stwierdzeniem, że ich to nie obchodzi. Na taką odpowiedź nie byłem przygotowany, bo dotychczas nawiązałem kontakt z trzema zupełnie innymi zaginionymi kuzynami i nawet z Ameryką rozmowy były pomyślne.

To, co myślę o tej sytuacji, wypełniłoby biblioteki, ograniczę się jednak do stwierdzenia, że postawa tych potomków Edwarda Skalskiego to giewonty prostoty. Jestem w stanie zrozumieć niechęć do kontaktów z kimś, kto nagle objawia się i mówi, że jest zaginionym krewnym, ale jakim trzeba być psem ogrodnika, żeby mieć stare zdjęcia, do których ewidentnie nie przywiązuje się wagi, i nie przesłać ani jednego skanu, "tłumacząc", że nie, bo nie?! W dodatku nic nie chcieli wiedzieć, co ja wiem o naszych Skalskich, a mam informacje z metryk do ok. 1750 r.; dane z XVII w. zaś pochodzą z teczek legitymacyjnych podolskich, które p. Marcin Kowal był uprzejmy mi przesłać.

Przechodząc teraz do sedna, uprzejmie proszę o wiadomość prywatną każdego, kto miałby informacje o potomkach następujących Skalskich (dzieci Leona Skalskiego), które pochodziły z parafii Ottynia (Otynia) koło Stanisławowa i do 1939 r. zamieszkiwały okolice Lwowa i nieodległej miejscowości Bursztyn; być może jedna osoba wyjechała do Krakowa:

+ Marcela Skalska, (we Lwowie poślubiła Tomasza Łukawieckiego w 1902 r.): http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 3_0193.htm

+ Leontyna Skalska

+ Maria(nna) Skalska

+ ostatecznie informacje od bardziej rozsądnego kuzyna pochodzącego od Edwarda Skalskiego

Zakładam, że potomkowie tych osób (które w większości mają już na pewno inne niż Skalski nazwisko) mieszkali po 1945 r. na "Ziemiach Odzyskanych". Czy dziś tam jeszcze mieszkają? Mam nadzieję, że się tego dowiem.

Pozdrawiam
Feliks Brzezicki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”