Witam!
Nie bardzo wiem jak mam ustalić miejsce urodzenia mojego dziadka, ponieważ posiadam różne, sprzeczne informacje. Na akcie zgonu dziadka podana jest miejscowość Gedekerode w Niemczech (po moich poszukiwaniach w Internecie wydaje mi się, że nie ma takiej i nie bardzo mogę ustalić czy była kiedyś - chodzi mi o niemiecką nazwę polskiej miejscowości).
Ta sama miejscowość figuruje w dziadka książeczce wojskowej, jest tam również napisane, że chodził do szkoły powszechnej
w Niemczech, a miejscowość urodzenia powtarza się. Żeby było śmieszniej w parafialnym akcie ślubu dziadków figuruje jako miejsce urodzenia miejscowość Klein (chyba dobrze czytam) http://picasaweb.google.pl/lh/photo/kUI ... directlink
A żeby jeszcze bardziej skomplikować sprawę siostrzenica dziadka twierdzi, zresztą jego żona a moja babcia też , że przed ślubem jechał po akt urodzenia do Lututowa. Nic z tego nie rozumiem i nie wiem jak rozwiązać tę zagadkę. Może ktoś mnie naprowadzi na jakiś trop?
Pozdrawiam
Jak ustalić miejsce urodzenia?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Queenmagic

Daria Wilczyńska - Zięba
Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Witaj.
W pobliżu miejscowości Lututów leży miejscowość Iwanowice w latach 1939-43 nosiła nazwę Feldenrode. Może Gedekerode jest po prostu złym zapisem- przekłamaniem nazwy miejscowości. Na Pomorzu często spotykamy się z takimi przypadkami.
Klein prawdopodobnie jest przedrostkiem nazwy miejscowości Mały.
Ja bym poszukał dokładnych niemieckich map z XIX/XX w. z tego regionu i sprawdził pod kątem zbliżonych nazw wszystkie miejscowości.
Taka analiza często przynosi pozytywne efekty.
Pozdrawiam
krzysiek
W pobliżu miejscowości Lututów leży miejscowość Iwanowice w latach 1939-43 nosiła nazwę Feldenrode. Może Gedekerode jest po prostu złym zapisem- przekłamaniem nazwy miejscowości. Na Pomorzu często spotykamy się z takimi przypadkami.
Klein prawdopodobnie jest przedrostkiem nazwy miejscowości Mały.
Ja bym poszukał dokładnych niemieckich map z XIX/XX w. z tego regionu i sprawdził pod kątem zbliżonych nazw wszystkie miejscowości.
Taka analiza często przynosi pozytywne efekty.
Pozdrawiam
krzysiek