Link (Wołyń)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

magdagould

Sympatyk

Link (Wołyń)

Post autor: magdagould »

T: "Nazwisko Link (Wołyń)"

Znalazłam w metrykach Wiktorię Link, która okazała się być moją pra-prababcią z terenów Wołynia (powiat Kostopol).

Czy ktoś wie coś więcej na temat nazwiska Link? Nigdy wcześniej się z nim nie spotkałam i niewiele znalazłam w Internecie.
Tedy44

Sympatyk

Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: Tedy44 »

Proszę wejść w Genetekę. Osób o nazwisku Link mamy pod dostatkiem, Szczególnie w województwach łódzkim i mazowieckim.
Pozdrawiam
Tedy
Sven2233

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: Sven2233 »

Witam
Wśród moich przodków występują osoby o takim nazwisku Link, przekształcone później w Linek. Pojawili się w Nowym Mieście nad Pilicą w II połowie XVII wieku. Prawdopodobnie byli rzemieślnikami i pochodzili spoza granic Polski. Tyle udało mi się ustalić.
Pozdrawiam
Piotrek
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert

Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: Giemza_Karol »

Link, Lenk, Leng (zależy w jakiej parafii) to także rodzina hutników szklanych z kongresówki XIX w.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: Arek_Bereza »

Magdo,
Chyba ten kierunek Ci się przyda :)
https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.ph ... niec_szuk=
Ostatnio zmieniony czw 25 lut 2021, 09:48 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Link (Pom) - od lin ‘ryba z rodziny karpiowatych, lina ‘gatunek rośliny’, linąć ‘lunąć’, linia.

Linek 1724 - od lin ‘ryba z rodziny karpiowatych, lina ‘gatunek rośliny’, linąć ‘lunąć’, linia.

Żródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
magdagould

Sympatyk

Re: Nazwisko Link (Wołyń)

Post autor: magdagould »

Sven2233 pisze:Witam
Wśród moich przodków występują osoby o takim nazwisku Link, przekształcone później w Linek. Pojawili się w Nowym Mieście nad Pilicą w II połowie XVII wieku. Prawdopodobnie byli rzemieślnikami i pochodzili spoza granic Polski. Tyle udało mi się ustalić.
Czy to możliwe, że to nazwisko Aszkenazyjskie?

moderacja (elgra)
Podpisuj swoje posty przynajmniej imieniem.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Aszkenazyjskie ? :) a skąd ta teoria niezwykła ?
Widziałaś mojego posta, byłaś na stronie metryki Wołyń ?
Sven2233

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sven2233 »

Czy to możliwe, że to nazwisko Aszkenazyjskie?

Moim zdaniem nie jest wykluczone, że to nazwisko nosiła osoba pochodzenia żydowskiego.

LINK - Nazwisko proste, równe niemieckiemu przezwisku osoby leworęcznej Lin(c)k/Lingk, zob. J.K. Brechenmacher, Etymologisches Wörterbuch der Deutschen Familiennamen, II Auflage, t. I, Limburg a.d. Lahn 1957 I s. 196, a także ‘ktoś niezgrabny, nieporadny‘, tamże Por. nowo-wysoko-niemiecki przymiotnik link ‘lewy’ E. Förstemann, Altdeutsches Namenbuch. I Personennamen, München 1966 s. 1057, średnio-wysoko-niemieckie linc, lënc, zob. Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych, cz. 5 Nazwy osobowe pochodzenia niemieckiego, opr. Z. Klimek, Kraków 1997.
(http://www.genezanazwisk.pl/nazwiska-wi ... y?page=245)
Pozdrawiam
Piotrek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”