podczas poszukiwań przodków dotarłam do XVIII wiecznej Warszawy i... ugrzęzłam na dobre.
Potrzebuję pomocy w poszukiwaniach więc zapraszam wszystkich chętnych odkrywców
Szukałam pomocy w innych wątkach, ale ich temety były zbyt zawężone, aby mój problem potraktować z szerszej perspektywy.
Poszukuję wszelkich informacji o Janie Henryku Schultz i jego żonie Mariannie Magdalenie de Hais. Jak wnioskuję po nazwiskach nie byli to rdzenni Polacy. (Niemcy, Francuzi?). Mam potwierdzone, że katolicy.
Bardzo chciałabym dowiedzieć się więcej np. gdzie dokładnie mieszkali w Warszawie, czym się zajmowali, kiedy w niej mieszkali, co ich sprowadziło do Warszawy i w ogóle kiedy się w niej pojawili. Czy przybyli do Warszawy z rodzicami, jako dzieci, czy się tu urodzili? Kim byli ich rodzice? Skąd?
Mam pewność, że mieszkali w Warszawie w latach 1780-1799 (od ślubu do narodzin córki Doroty). Z analizy ustalonych faktów z ich życia wnioskuję, że wyprowadzili się z Warszawy ok. 1800-1807 roku.
Poniżej zebrałam wszystko co udało się dotąd ustalić, również przy dużej pomocy życzliwych osób.
Johann Henrik Schultz i Marianna Magdalena de Hais wzięli ślub 20.11.1780 roku w Warszawie w parafii św. Krzyż:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0
na ślubie w formie świadka był obecny ojciec Johanna – Gottfried oraz Walenty Filipowski.
Jan z Magdą w tym samym kościele (Św. Krzyż) chrzczą swoje córki:
1. Annę Magdalenę 6 marca 1781 roku
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0
chrzestni: Sascha Dehe, Anna Karolina Lichterin, świadkowie:Thomas Dange, Marianna Anna Kuntsin (?)
2. Annę Dorotę w 1799 roku - dalej występuje jako Dorota Schultz
Tu mam delikatną nieścisłość.
Z metryki załączonej do aktu jej ślubu:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,178162,36
wynika jednoznacznie, że Anna Dorota jest córką Johanna i Magdaleny Szultz, ur. 28 lipca 1799 roku, ochrzczona 1.08.1799 w kościele św. Krzyża, rodzice chrzestni: Christian Traugott Rauch i Anna Hofmann.
Odnalazłam wpis w księgach parafialnych, a tam w tabelce przy Annie Dorocie Szultz mam:
Baptisati Parenten: Martinus Schultz, Catarina
Partone Nomen et Cognomen: Christian Traugott Rauch et Anna Hofmann
Kim byli Martinus i Catarina Schultz? Brat Jana z żoną? A może to kolejne (trzecie) ich imiona? Johann Henrik Martinus? Marianna Mgdalena Catarina???)
Skoro ślub Jana i Magdaleny był w Św. Krzyża, to przyjmuję, że Magdalena (z rodzicami?) mieszkała na terenie tej parafii. A skoro w 1781 i 1799 chrzcili tu też swoje córki, to przyjmuję, że jako małżeństwo również mieszkali wtedy na terenie tej parafii.
Wyprowadzili się zWarszawy do wsi Cieśle. Z późniejszych wydarzeń wnioskuję, że musieli to zrobić zanim starsza córka wyszła za mąż. Ustaliłam, że prowadzili szynk w karczmie w Cieślach.
Starsza córka Anna wyszła za mąż za Johana Dawida Chrösnika (ewangelik, ale dzieci chrzczone w obrządku katolickim) - piwowara Dóbr Michrowa (majątek oddalony od Cieśli ok. 3 km). (nie znam daty ślubu). Mieli co najmniej 4 dzieci. Karol (ur. ok. 1809), Teresa Tekla (ur. 1814), Fryderyk Daniel (1817), Dorota (1819).
Druga córka Jana i Magdy - Dorota wyszła za mąż za młynarza Wincentego Buczyńskiego w 1819 r. i zamieszkała we młynie Wyprys, tam urodziło się pierwsze dziecko. Potem przenieśli się do Młyna Kołaczek. Tam rodzły się kolejne dzieci. W końcu osiedli w Budach Starych. Tu Dorota zmarła.
Poszukując aktów zgonów Jana i Magdaleny w księgach Rembertowskich, natknęłam się na zgon dwuletniej Maryanny Szulcówny (kwiecień 1828), córki Jana i Agaty, który zdarzył się właśnie w Michrowie. Nie wiem, czy jest jakieś pokrewieństwo, może mieli też syna Jana? A zmarłą była ich wnuczka? - muszę to jeszcze dokładnie prześledzić.
Niestety nie znalazłam aktów zgonów Jana i Magdaleny ani w Rembertowie, ani w Warszawie.
A wracając do tematu – problemem jest wątek warszawski tej rodziny i ich wcześniejsza historia.
Miałam w planach przejrzeć Spis parafian świętokrzyskich z 1791 roku, ale nigdzie nie znajduję skanów, a wycieczka do archiwum na razie nie jest możliwa.
W 1792 roku był przeprowadzony w Warszawie powszechny spis ludności. I w tym źródle pokładałam ogromne nadzieje.
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... onomiczne/
Przejrzałam pierwszy folder 015 i znalazłam tam kilku Szulców. Wybrałam samych Janów i tych bez imienia, gdybym wiedziała czym zajmował się mieszkając w Warszawie, albo żony miałały w tym spisie imiona, byłoby łatwiej, nie znalazłam żadnego szynkarza:
066.jpg – Schultz z Żoną – kupiec, ul. Nowomiejska
112.jpg – Szultz z Żoną – mosiężnik + Matka, ul. Freta
176.jpg – Jan Szultz z Żoną – cyrulik, Krakowskie Przedmieście
178.jpg – Jan Szultz z Żoną – zegarmistrz, Krakowskie Przedmieście
223.jpg – Jan Szultz z Żoną – kupiec, ul. Senatorska
281.jpg – Szultz – piekarz, Żona, Syn i Córka (jeśli mieli syna, to pasuje, bo Dorota urodziła się 7 lat po tym spisie, a pierwsza córka miałaby wtedy ok. 11 lat), ul. Podwale
285.jpg – Jan Szultz z Żoną – mosiężnik, ul. Podwale
369.jpg – Jan Szultz z Żoną – rymarz, ul. Leszno
Zamierzam przejrzeć pozostałe skany, ale już widać, że na podstawie zapisanych w tym spisie danych, trudno wskazać jednoznacznie któregokolwiek.
Mam też jeszcze inne znalezisko: wpis w aktach kościoła św. Krzyża dot. ślubu Jakuba de Hais z Marianną de Rochlin (17.04.1752) mogliby pasować na rodziców Marianny Magdaleny, ale nie znalazłam żadnego potwierdzenia tego faktu.
Będę wdzięczna, za każdą podpowiedź, link, pomoc.
Pozdrawiam,
Agnieszka