Rejestr podymnego woj. podlaskiego z 1775 r.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kornaś_Maciek

T: rejestr podymnego woj. podlaskiego z 1775 r.
Szanowni Państwo,
Chciałbym zapytać gdzie mógłbym znaleźć rejestr podymnego woj. podlaskiego z 1775 r., ewentualnie czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu zdjęć tego rejestru i mógłby go udostępnić.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Maciej Kornaś
Szanowni Państwo,
Chciałbym zapytać gdzie mógłbym znaleźć rejestr podymnego woj. podlaskiego z 1775 r., ewentualnie czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu zdjęć tego rejestru i mógłby go udostępnić.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Maciej Kornaś
-
jamiolkowski_jerzy

A konkretnie jakiej miejscowości, parafii? Mam zdjęcia taryfy podymnego ale tylko Ziemi Bielskiej
-
Piotr_Pizoń

Panie Jerzy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Szepietowski - miejscowość Dąbrowa Łazy.
Piotr
Piotr
-
Kornaś_Maciek

Interesuję mnie ziemia drohicka, w szczególności parafia Rozbity Kamień, Suchożebry, Mokobody, Nieciecz, Sokołów Podlaski.
Maciek Kornaś
Maciek Kornaś
-
jamiolkowski_jerzy

Piotr Pizoń
Dąbrowa to Ziemia Drohicka. Nie mam jej taryfy z 1775 , ale w taryfie 1791 roku w Łazach sa zapisane trzy rodziny Szepietowskich
1/Jakuba po Mateuszu
2/braci niedzielnych (na wszelki wypadek uprzedzając ew. pytanie oznacza to, że ojciec nie zdążył zrobić podziału-przyp.jj) Sebastian, Kacper i Fabian po Piotrze
3/Szepietowska z Dąbrowskich Rozalia Dominika Szepietowskiego żona
Dąbrowa to Ziemia Drohicka. Nie mam jej taryfy z 1775 , ale w taryfie 1791 roku w Łazach sa zapisane trzy rodziny Szepietowskich
1/Jakuba po Mateuszu
2/braci niedzielnych (na wszelki wypadek uprzedzając ew. pytanie oznacza to, że ojciec nie zdążył zrobić podziału-przyp.jj) Sebastian, Kacper i Fabian po Piotrze
3/Szepietowska z Dąbrowskich Rozalia Dominika Szepietowskiego żona
-
Piotr_Pizoń

Bardzo dziękuję.
Jakub po Mateuszu to będą moi przodkowie, przynajmniej na to wychodzi po imionach.
Pozdrawiam Piotr
Jakub po Mateuszu to będą moi przodkowie, przynajmniej na to wychodzi po imionach.
Pozdrawiam Piotr
-
MarcinBialasek

Re: Rejestr podymnego woj. podlaskiego z 1775 r.
Czy posiada Pan rejestry z 1791 dla ziemi drohickiej i mielnickiej? Interesują mnie takie parafie jak Winna Poświętna, Ciechanowiec, Perlejewo, Śledzianów oraz Górkijamiolkowski_jerzy pisze: Nie mam jej taryfy z 1775 , ale w taryfie 1791 roku w Łazach
-
jamiolkowski_jerzy

Tak mam ale tylko Ziemia Drohicka dlatego nie ma Górek
-
MarcinBialasek

A czy tam są wymienione też nazwiska chłopów?jamiolkowski_jerzy pisze:Tak mam ale tylko Ziemia Drohicka dlatego nie ma Górek
-
jamiolkowski_jerzy

Panie Jerzy,
a czy w Taryfie z 1775 jest wykaz podymnego dla wsi Miodusy, parafia Perlejewo?
a czy w Taryfie z 1775 jest wykaz podymnego dla wsi Miodusy, parafia Perlejewo?
Łukasz.
Dzień dobry.
Mam również prośbę do Pana Jerzego.
Interesuje mnie wieś Topczykały. gmina Orla. Czy mogę otrzymać skany dot. tej wsi?.
Jarosław Swat
Mam również prośbę do Pana Jerzego.
Interesuje mnie wieś Topczykały. gmina Orla. Czy mogę otrzymać skany dot. tej wsi?.
Jarosław Swat
-
jamiolkowski_jerzy

Parafia Perlejewo to ziemia Drohicka . Nie mam dla tej ziemi taryfy podymnego z roku 1775. Mam z 1791. Były trzy wsie o nazwie Miodusy. Jest problem. Wypisywanie wszystkich nazwisk byłoby bez sensu, mnie sie przynajmniej nie uśmiecha.. Aby nie klepać jałowo w klawiaturę proszę podać o które Miodusy chodzi?, jakie nazwisko ?albo Pan poprzez priva poda swój adres meilowy wyślę skany
Topczykały to wieś chłopska wchodząca w skład dóbr orlańskich. W taryfach podymnego nie ma spisów mieszkańców chłopskich wsi. Tu opracowanie o dobrach orlańskich dotyczące mniej więcej tego okresu
https://pcr.uwb.edu.pl/BAH/files/BAH_2018_004.pdf
Topczykały to wieś chłopska wchodząca w skład dóbr orlańskich. W taryfach podymnego nie ma spisów mieszkańców chłopskich wsi. Tu opracowanie o dobrach orlańskich dotyczące mniej więcej tego okresu
https://pcr.uwb.edu.pl/BAH/files/BAH_2018_004.pdf
Dziękuję za informacje.
Szukam jakiś XVIII w spisów . Niestety w inwentarzach majątku orlańskiego chłopi czynszowi nie występują.
Jarosław Swat
Szukam jakiś XVIII w spisów . Niestety w inwentarzach majątku orlańskiego chłopi czynszowi nie występują.
Jarosław Swat