Gdzie mogę znaleźć więcej informacji?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

iryna_olejnik

Post autor: iryna_olejnik »

Dzień dobry wszystkim! Proszę, powiedz mi, gdzie mogę znaleźć informacje o moim pradziadku.
To jest to, co wiem. Mój pradziadek pochodzi z Polski. Nazywał się Stanislav Oliynyk, urodzony w 1906 roku. W tym czasie wieś nosiła nazwę Druse i należała do Prus. Później przeniósł się na Ukrainę w okolice Żytomierza. W 1934 roku urodził się mój dziadek. I niestety to wszystko co wiem :? Znalazłem książki z urzędu stanu cywilnego, ale zachowało się bardzo niewiele i nie ma odpowiedniego roku. Proszę, powiedz mi, gdzie jeszcze mam się udać. Może księga zapisów kościelnych? Gdzie ich szukać?
Dziękuję Ci

P.S. Mam nadzieję, że rozumiesz, co napisałem, ponieważ pisałem za pomocą Tłumacza Google :)
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

A czy można poprosić o kopię dokumentu, gdzie ta nazwa Druse występuje? Kopia aktu urodzenia dziadka też przydałaby się. dapa3(at)tlen.pl
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
iryna_olejnik

Re: Gdzie mogę znaleźć więcej informacji?

Daniel_Paczkowski pisze:A czy można poprosić o kopię dokumentu, gdzie ta nazwa Druse występuje? Kopia aktu urodzenia dziadka też przydałaby się. dapa3(at)tlen.pl
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mam innych dokumentów niż zdjęcia. Zaginął podczas II wojny światowej i został pochowany w zbiorowej mogile w Warszawie. W jednej z list zaginionych na wojnie było napisane, że był ze wsi Drozyna (dokument po rosyjsku) i wiem na pewno, że jest w Polsce. A Drozyna znalazłem tylko jedną.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Al_Mia »

dawniej wieś Druse, teraz Drożyna – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie polkowickim, w gminie Radwanice
Teren gminy Radwanice obejmują parafie rzymskokatolickie: parafia pw. św. Michała Archanioła w Łagoszowie Wielkim (do której należą kościoły filialne: św. Bartłomieja w Buczynie, św. Piotra i Pawła w Sieroszowicach, Niepokalanego Serca NMP w Radwanicach i kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej w Nowej Kuźni) i parafia św. Jakuba Starszego Apostoła w Jakubowie. Parafia prawosławna znajduje się w Buczynie (Cerkiew Prawosławna pw. św. Dymitra Sołuńskiego).

pozdrawiam

Ala
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Konieczny jest zapis z dokumentu. Iryna podaje Prusy a nie Slask a to roznica.
Moze faktycznie chodzi o Drożyne.
Wydaje mi sie, ze to ta osoba ( ostatnia pozycja, rosyjski) niestety brak miejsca urodzenia.
https://cdn.obd-memorial.ru/html/fullimage?id=62085492
Olejnik Stanislaw syn Jana (Iwana), ur. 1906, zona Pelagia c. Jana.

Pozdrawiam
Grazyna
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Al_Mia »

Grażynko, link nie otwiera się.

Ala
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Cos ostatnio nie mozna wstawic samego skanu.
Jeszcze raz cala strona, na dole jest dokument.
https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=62085506
Sprawdzilam, powinien byc.

Grazyna
iryna_olejnik

Al_Mia pisze:dawniej wieś Druse, teraz Drożyna – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie polkowickim, w gminie Radwanice
Teren gminy Radwanice obejmują parafie rzymskokatolickie: parafia pw. św. Michała Archanioła w Łagoszowie Wielkim (do której należą kościoły filialne: św. Bartłomieja w Buczynie, św. Piotra i Pawła w Sieroszowicach, Niepokalanego Serca NMP w Radwanicach i kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej w Nowej Kuźni) i parafia św. Jakuba Starszego Apostoła w Jakubowie. Parafia prawosławna znajduje się w Buczynie (Cerkiew Prawosławna pw. św. Dymitra Sołuńskiego).

pozdrawiam

Ala
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Poszukam zapisów o urodzeniach i ślubach z tych kościołów.
iryna_olejnik

Grazyna_Gabi pisze:Cos ostatnio nie mozna wstawic samego skanu.
Jeszcze raz cala strona, na dole jest dokument.
https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=62085506
Sprawdzilam, powinien byc.

Grazyna
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Może się myliłem i to Śląsk. Miejsce "Drozhyno" widziałem w tym dokumencie, na Ukrainie nie znalazłem miejsc o takiej nazwie, tylko w Polsce. To tylko moje przypuszczenia, ale chcę to sprawdzić :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”