Jaki najniższy wiek przy ślubach chłopskich w XVIII w

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Witam, Jaki odnotowaliście najniższy wiek nowożeńców przy ślubach chłopskich (nie książąt czy cysorzy) w XVIII wieku.
Opieram swoje wyliczenia na przepisach prawa kanonicznego ktore wtedy dopuszczało śluby w wieku 14 lat dla chłopców i 12 dla dziewczynek.
Początkowo te granice wydawały mi sie absurdalne. Jednak po przeanalizowaniu kilkuset ślubów w 3 badanych przeze mnie parafiach z 4 ćw.XVIII wieku gdy podawano wiek, rzeczywiście znalazłem 4 śluby 13-latek.
Natomiast w przypadku mężczyzn najniższy wiek to 17 lat- i to wyjątkowe 2 przypadki na kilkaset. Kolejną granicą jest rysujący się sztywno wiek 20 lat- pojawiający się 34 razy.
Głównie chodzi mi o mężczyzn, bo poszperałem w starych wątkach i zdarzały się nawet śluby 12-latek, a 13 lat to już uważam za potwierdzone na pewno

Ale jak u was jest z mężczyznami?
Jakich macie rekordzistów, ale pamiętajcie że tylko do 1799?

Z góry dziękuję za info.
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Jeśli chodzi o mężczyzn to najmłodszy nie miał skończonych 18-tu lat.
Parafia Staszów- Pan młody ożenił się dnia 27 stycznia 1741 roku, a urodził się 23 lutego 1723 roku.

Kobiety były dużo młodsze:
W 1795 roku w kościele parafialnym w Imielnie- panna miała 15 lat, a pan 43.

Parafia Staszów -ślub- 24 stycznia 1723 roku. Panna młoda urodziła się 17 lutego 1710 roku. Gdy brała ślub miała niespełna 13 lat i jest najmłodszą panną młodą w mojej genealogii. Pierwsze dziecko urodziła w wieku 17 lat [1727].

pozdrawiam
Basia
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Podczas własnych poszukiwań genealogicznych, analizując łacińskie księgi parafii Godynice w powiecie sieradzkim natrafiłem na ślub, w którym panna młoda nie osiągnęła nawet wieku dwunastu lat. 21 listopada 1789 roku odbył się ślub moich 5xpradziadków - Marta Sowizdrzał miała wówczas 11 lat, 9 miesięcy i 1 dzień - urodziła się 20 lutego 1778 roku. Jeszcze bardziej zatrważający był fakt, że jej mąż Wojciech Mes był siedemnaście lat od niej starszy. Małżonkowie zamieszkali najpewniej u boku rodziców Marty, a ich pierwsze dziecko urodziło się po sześciu latach, gdy Marta miała już siedemnaście lat.
Pozdrawiam:
Filip
kkrasinski

Sympatyk
Legenda

Post autor: kkrasinski »

Też kiedyś natrafiłem na podobną rozbieżność, tzn. kobieta 13 lat a mężczyzna po 30 (niestety zindekowałem już tyle, że tego nie odnajdę). Nie sprawdzałem, kiedy urodziło się im kolejne dziecko.

Natomiast wcale nie zauważam, aby dzieci szlacheckie brały ślub w innym wieku niż inne.. Jedyną prawidłowość widzę akurat u ewangelików, którzy żenili się mając najczęściej 17-22 lata.

Pozdrawiam,
Kamil
Kamil
boniez

Sympatyk

Post autor: boniez »

Witam. W swojej genealogii mam takie przypadki:
Moja 6xprababka ur.29.09.1751 poślubiła w 1765 (14 lat) mojego przodka lemana o 18 lat starszego, ich najstarsze dziecko rodzi się w 1769 (gdy ma 18 lat)
Mojego 8xpradziada sołtysa jedyny syn ur. 1740 w 1754 (13,5 lat) poślubia o 3 lata starszą pannę z drobnej szlachty. Ich pierwsze dziecko rodzi się 3,5 lat potem.
Widać więc, że były związki, w których część prokreacyjna małżeństwa była odłożona na pózniej, a chodziło bardziej o "zarezerwowanie" dobrego kandydata czy kandydatki upatrzonej przez rodziców czy krewnych.
Oba przykłady z Pomorza. Pozdrawiam.
Bogusław
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

@ Boniez
czy w metryce ślubu z 1754 masz podane imiona rodziców?
Bo na moim terenie w tym czasie nie podawano ich,
Pytam bo może ślub to akurat zbieżność imion. W moich badaniach w niewielkiej wiosce w podobnym czasie mieszkało 3 Bednarków o imieniu Jan. No i czasem mam niezłe miksy.
boniez

Sympatyk

Post autor: boniez »

Pawłowski_Henryk pisze:@ Boniez
czy w metryce ślubu z 1754 masz podane imiona rodziców?
Bo na moim terenie w tym czasie nie podawano ich,
Pytam bo może ślub to akurat zbieżność imion. W moich badaniach w niewielkiej wiosce w podobnym czasie mieszkało 3 Bednarków o imieniu Jan. No i czasem mam niezłe miksy.
Witaj Henryk.
W moim przypadku, mimo iż w krótkich metrykach rzadko podawano informacje o rodzicach małżonków, a częściej o funkcjach (sołtys, piwowar, kowal) - młody był synem dziedzicznego sołtysa i jako jedyny syn potem też pełnił tę funkcję.
Wieś Lubnia w parafii Brusy w Pomorskim - rodzina Szczepanek vel Szczepański (czasem zwani Lubińskimi) - młody "żonkoś" Jakub syn Macieja s. Wawrzyńca s. Jana s. Marcina - który to Marcin w czasie Lustracji w 1664 okazał przywilej "krzyżacki" na sołtystwo w Lubni dla swych przodków z 1426. Pozdrawiam.
Bogusław
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wyrobiłem sobie więc zdanie, że nie da się kombinować i przy ustalonym pewnym akcie urodzenia dziecka jakiejś pary trzeba liczyc wiek rodziców na 12 lat dla kobiety i 14 dla mężczyzny z zaznaczeniem że urodzili sie przed wyznaczoną w ten sposób datą. Dalsze gmeranie czyli podawanie innego wieku będzie uznaniowe i łatwe do podważenia. Szkoda bo wiem że mój przodek urodził sie najprawdopodobniej przez 1729 ale muszę wpisać przed 1732. niby 3 lata ale przed 1729 dla każdego genealoga będzie wyglądało znacznie ładniej niż przed 1732 :)
Bogusław gratuluje dotarcia tak daleko. Mam nadzieję że będziesz mnie wspierał przy wszystkich wątkach powracających jak bumerang od czasu do czasu, że nazwiska chłopskie kształtowały sie dopiero w wieku XVIII. To co ja mam zrobić z notatkami rodziny mojej mamy z 1580 czy przywilejami króla Zygmunta III Wazy dla rodziny sołtysów mojej żony?
Moze nasi sołtysi spotkali się kiedyś np. pod Połockiem :)
No to sobie też życzmy spotkań :)
terenatu

Sympatyk

Post autor: terenatu »

do kujawiak

Witaj Filip,

Mam w rodzinie Katarzynę Sowizdrzal:

Adam Kryciński ur 5 X 1899 gdzie? zm IV 1940 Katyń, kapitan KOPu Powiśle, mamy dokumenty z CAW ale bez miejsca urodzenia
ojciec Adama: Ludwik Kryciński ur. 23 V 1867 gdzie? zm 23 XI 1935 Skawina, informacja z nagrobka (czekam na odpowiedz z parafii w Skawinie) i ustnie od wnuczki Janiny
matka Adama: Apolonia z Dutkiewiczów Krycińska, dane z jej fotografii tak zapisanej przez Adama Kryńskiego, i ustnie od wnuczki Janiny

ojciec Ludwika: Jan Kryciński, matka: Weronika Smoleńska, z wystawy przy szkole koło Krakowa gdzie harcerze uhonorowali kpt. Adama Krycińskiego sadzac tak zwany "DĄB PAMIĘCI Major Adam Krycinski (posmiertnie) ZAMORDOWANY KATYN" Uczynna konieta przeslala nam zdjecie ale nie nazwę szkoły, nie odpowiada na maile.

ojciec Apolonii Dutkiewicz: Józef Dutkiewicz mama: Katarzyna Sowizdrzał, informacja pochodzi jak wyżej z wystawy

W rodzinie mowiono ze Dutkiewicze pochodzili z okolic Rzeszowa.

Widze ze masz duza wiedze o swej rodzinie, może masz Katarzynę Sowizdrzał w swoich zapisach?

Serdecznie dziękuję,

Teresa Nasa
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Witaj Tereso,
Z tego co ustaliłem Sowizdrzałowie mieszkali w okolicach Unikowa, Godynic oraz Brąszewic o co najmniej XVIII wieku. Jedyna Katarzyna, która pojawia się w moich zapisach i która dożyła dorosłości to Katarzyna Sowizdrzał z domu Żurawska, żona Rocha Sowizdrzała, ur. 1850 w Pustkowiu Wiertelaki, parafia Wojków. Wątpię niestety, aby można było powiązać ją jakoś z Katarzyną Dutkiewicz z domu Sowizdrzał.
Pozdrawiam:
Filip
Awatar użytkownika
Miłosz_Pamuła
Mistrz

Re: Jaki najniższy wiek przy ślubach chłopskich w XVIII w

Post autor: Miłosz_Pamuła »

Witam,
z moich doświadczeń wynika, że zamążpójście panien było dopuszczalne od 15 roku życia za zgodą ojca, po 21 roku życia mogły otrzymać ślub bez błogosławieństwa rodziców. Natomiast z mężczyznami było trochę inaczej. Wiek oczywiście miał znaczenie ale ożenki w starszym wieku wynikały nie tyle z granicy wieku ile z zamożności. Pan młody musiał mieć status osoby mogącej samodzielnie utrzymać rodzinę, stąd późniejsze ożenki. Osoby nie posiadające dostatecznego statusu po prostu nie mogły przeważnie liczyć na przychylność panny młodej. Dlatego też najwięcej mężczyzn żeniło się w wieku 24-27 lat. Jak od każdej, chyba niepisanej, reguły tak też i od takich zwyczajów były odstępstwa.
Pozdrawiam, Miłosz
Pawłowski_Henryk pisze:Witam, Jaki odnotowaliście najniższy wiek nowożeńców przy ślubach chłopskich (nie książąt czy cysorzy) w XVIII wieku.
Opieram swoje wyliczenia na przepisach prawa kanonicznego ktore wtedy dopuszczało śluby w wieku 14 lat dla chłopców i 12 dla dziewczynek.
Początkowo te granice wydawały mi sie absurdalne. Jednak po przeanalizowaniu kilkuset ślubów w 3 badanych przeze mnie parafiach z 4 ćw.XVIII wieku gdy podawano wiek, rzeczywiście znalazłem 4 śluby 13-latek.
Natomiast w przypadku mężczyzn najniższy wiek to 17 lat- i to wyjątkowe 2 przypadki na kilkaset. Kolejną granicą jest rysujący się sztywno wiek 20 lat- pojawiający się 34 razy.
Głównie chodzi mi o mężczyzn, bo poszperałem w starych wątkach i zdarzały się nawet śluby 12-latek, a 13 lat to już uważam za potwierdzone na pewno

Ale jak u was jest z mężczyznami?
Jakich macie rekordzistów, ale pamiętajcie że tylko do 1799?

Z góry dziękuję za info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”