Nazwisko - Petelicki (Bolmin, Chęciny woj. Świętokrzyskie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

koziel_jakub

Sympatyk

Nazwisko - Petelicki (Bolmin, Chęciny woj. Świętokrzyskie)

Post autor: koziel_jakub »

Poszukuję informacji na temat rodziny Petelickich, z których wywodzi się moja babcia ze strony ojca. Dotarłem do przełomu XVIII i XIX wieku i niestety utknąłem.

Nazwisko Petelicki/Petelicka pojawia się w Bolminie już w 1745 roku, wtedy z Jakuba i Katarzyny rodzi się Małgorzata Petelicka. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy i jakie jest pokrewieństwo między moimi przodkami a Jakubem, Katarzyną i Małgorzatą. Najstarszy przodek do którego dotarłem to Bonawentura Petelicki, który w roku 1798 bierze ślub z Franciszką Łebek. Umiera w wieku 40 lat w roku 1819, ale w innych aktach jego wiek się dosyć mocno zmienia więc teoretycznie powinien się urodzić w przedziale między 1770 a 1780. W tym czasie rodzi Michał Petelicki, ale Bonawentury brak.

Co ciekawe Franciszki Łebek też brak wśród urodzonych w roku, w którym powinna się urodzić. Akt zgonu z roku 1845 wskazuje, że miała 70 lat czyli powinna się urodzić podobnie do Bonawentury w okolicach 1775/1780 roku. Łebków w tamtym czasie rodzi się sporo, ale nie ma wśród nich Franciszki...

Moja wielka prośba. Jeśli w czasie przeszukiwania zasobów ze świętokrzyskiego (lub sąsiednich województw) natraficie na jakiś Petelickich/Peteleckich będę niezmiernie wdzięczny za pomoc i wskazówkę gdzie szukać moich przodków.

Uprzedzając ciekawość - generał Petelicki jeśli już to jest moją bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo daleką rodziną. Na tem moment nie znalazłem żadnego powiązania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”