Szukam przodków z Mianowic (rejon Sokalski)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

FranekG

Post autor: FranekG »

Dzień dobry,
Jestem na forum pierwszy raz. Czy mógł bym zapytać czy ktoś wie jak można uzyskać informacje na temat pewnego przodka, Jan Plechota, który zmarł w Mianowicach, blisko Polsko-Ukrainskiej granicy, ok. 1945. Żona (Anna Sztokało) preniosła się na Mazury w 1946 r., i mam o niej dane z miejscowego USC. Niestety Jan zmarł jescze w Mianowicach, i niemam żadnego pojęcia jak się dowiedzeć o jego pochodzeniu. Czy w rejonie Sokalskim (gmina Chorobrów) na Kresach zachowały się akta zgonu? A jeżeli tak, to gdzie szukać?
Dziękuje uprzejmie,
Franek :)
aradecki

Sympatyk

Post autor: aradecki »

Witam,

w aktach parafii Uhrynów ( https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library ) na luźnej kartce dostępny jest spis osób z Mianowic, a w nim taki zapis:

81. Plichota Anna ur.5.6.1876, ślub 11.11.1894 z domu Sztokało z Mianowic, mąż Jan
dzieci:
1. Anastazja 26.5.1908
2. Elżbieta 30.8.1910
3. Maria 12.10.1913
4. Anna 17.11.1920

Nie wiem czego on dotyczy, nie jest w żaden sposób zatytułowany. Wygląda trochę jak lista ofiar...
Proszę podać mi na priv adres email to wyślę Panu skan.

EDIT:
81 to prawdopodobnie numer domu. Wynika to z aktu ślubu:
11.11.1894, numer domu 81
Sponsus: Jan Plichota, rolnik z Chorobrowa, syn Onufrego i Anny Sobczuk, lat 26, kawaler, wyzn. katolickie
Sponsa: Anna Szlokało (Sztokało) córka Bazylego i Anastazji Sydor, lat 18, panna, wyzn. katolickie
Świadkowie: Iwan Sydor rolnik, Nestor Kołacz
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
FranekG

Post autor: FranekG »

Wysłałem odpowiedź na priv.
Wielkie dzięki
Franek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”