Hodupoczki powiat tarnopolski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Trener_Humpi
Hodupoczki powiat tarnopolski
T: Hodupoczki
Witam serdecznie,
zawędrowałem tutaj w poszukiwaniu miejscowości HODUPOCZKI, najprawdopodobniej w powiecie tarnopolskim. Niestety, nie mogę jej odszukać. Miejscowość ta widnieje w akcie zgonu jako miejsce urodzenia prababki moich dzieci. Dodam, że nazwisko rodowe napisane jest błędnie (Ajwel zamiast Eibel). Czy w tej miejscowości też może być błąd?
Pozdrawiam,
Arkadiusz
Witam serdecznie,
zawędrowałem tutaj w poszukiwaniu miejscowości HODUPOCZKI, najprawdopodobniej w powiecie tarnopolskim. Niestety, nie mogę jej odszukać. Miejscowość ta widnieje w akcie zgonu jako miejsce urodzenia prababki moich dzieci. Dodam, że nazwisko rodowe napisane jest błędnie (Ajwel zamiast Eibel). Czy w tej miejscowości też może być błąd?
Pozdrawiam,
Arkadiusz
Re: Hodupoczki powiat tarnopolski
Arkadiuszu, dobry wieczór.
Proponuję Ci abyś zamieścił link do przedmiotowego aktu zgonu – może da się odczytać miejsce urodzenia prababki Twoich dzieci?
Roman.
Ps.
Było miasteczko Hoduciszki oraz wieś Nowe Hoduciszki w gminie Hoduciszki, w powiecie święciańskim, w województwie wileńskim.
Proponuję Ci abyś zamieścił link do przedmiotowego aktu zgonu – może da się odczytać miejsce urodzenia prababki Twoich dzieci?
Roman.
Ps.
Było miasteczko Hoduciszki oraz wieś Nowe Hoduciszki w gminie Hoduciszki, w powiecie święciańskim, w województwie wileńskim.
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Nie MOŻE BYĆ, tylko MUSI BYĆ.Trener_Humpi pisze:Czy w tej miejscowości też może być błąd?
Jeśli po wpisaniu w Google nie pojawia się ani 1 wynik, to nazwa miejscowości jest ewidentnie przekręcona.
Można się tylko lepiej albo gorzej domyślać, co to miała być za miejscowość. Ja stawiałbym na Hłuboczek Wielki, który był w pow. tarnopolskim.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
-
Trener_Humpi
Dziękuję Wam bardzo za tropy.
Romanie - akt zgonu wypisany jest w Polsce, na maszynie i czarno na białym widać Hodupoczki.
Andrzeju - czyli trzeba pozostać w strefie domysłów? Czasem zdarzają się sytuacje, że niegdysiejsza osada czy inny przysiółek staje się częścią miasta i nazwa znika z obiegu. Albo jest nazwą nieoficjalną, którą nadali sobie mieszkańcy.
Pozdrawiam,
Arkadiusz
Romanie - akt zgonu wypisany jest w Polsce, na maszynie i czarno na białym widać Hodupoczki.
Andrzeju - czyli trzeba pozostać w strefie domysłów? Czasem zdarzają się sytuacje, że niegdysiejsza osada czy inny przysiółek staje się częścią miasta i nazwa znika z obiegu. Albo jest nazwą nieoficjalną, którą nadali sobie mieszkańcy.
Pozdrawiam,
Arkadiusz
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Arku, czy sprawdzałeś w Geneszukaczu ? Nazwisko Eibel pojawia się w indeksach - może to jakiś trop? Czy sprawdzałeś inne źródła, choćby dokumenty repatriacyjne ?
Jeśli nie prostą drogą, to trzeba próbować dojść choćby opłotkami.
Powodzenia Grażyna
Jeśli nie prostą drogą, to trzeba próbować dojść choćby opłotkami.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Szukałam tej miejscowości w sieci i nic nie znalazłam.
W obwodzie Tarnopolskim istnieje wieś z nazwa Kudobince.
Jest to przekręcone z czeskiego Chudobińce - przytułek.
Może istniała tam kiedyś kolonia czeska z nazwa Chudobince i obok Albo jej cześć z nazwa Chudopoczki albo Chudopączki?
Oczywiście ze to tylko moja wersja, nic więcej.
Irena
Znalazłam tam obok wieś z nazwa Tlustogłowy)
Czy może być takie rzędy asocjatywne - Chudopączki, Tłustogłowy?))
Jest to niedaleko Od Zborowa.
W obwodzie Tarnopolskim istnieje wieś z nazwa Kudobince.
Jest to przekręcone z czeskiego Chudobińce - przytułek.
Może istniała tam kiedyś kolonia czeska z nazwa Chudobince i obok Albo jej cześć z nazwa Chudopoczki albo Chudopączki?
Oczywiście ze to tylko moja wersja, nic więcej.
Irena
Znalazłam tam obok wieś z nazwa Tlustogłowy)
Czy może być takie rzędy asocjatywne - Chudopączki, Tłustogłowy?))
Jest to niedaleko Od Zborowa.
-
Trener_Humpi
Grażyno, Ireno,
bardzo dziękuję za wskazówki i Wasze poszukiwania.
Wizyta na Geneszukaczu zaowocowała znalezieniem aktu małżeństwa pana Eibela ze wsi Płotycza. Całkiem niedaleko w sąsiedztwie, w powiecie tarnopolskim są Horodyszcze i Chodaczków Wielki. I chyba którąś z tych wiosek trzeba przyjąć jako tajemnicze Hodpupoczki.
Pozdrawiam,
Arkadiusz
bardzo dziękuję za wskazówki i Wasze poszukiwania.
Wizyta na Geneszukaczu zaowocowała znalezieniem aktu małżeństwa pana Eibela ze wsi Płotycza. Całkiem niedaleko w sąsiedztwie, w powiecie tarnopolskim są Horodyszcze i Chodaczków Wielki. I chyba którąś z tych wiosek trzeba przyjąć jako tajemnicze Hodpupoczki.
Pozdrawiam,
Arkadiusz