Straszą, czy serio? - likwidują SZWA

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Pojawiła się taka informacja na szukajwarchiwach.pl/aktualności :
szukajwarchiwach.pl/aktualności pisze:Kwi 8, 2021 Wyłączenie serwisu
Drodzy Użytkownicy,

w dniu 31 maja 2021 roku wyłączony zostanie nieaktualizowany od początku 2019 roku serwis www.szukajwarchiwach.pl.

Wobec tego zachęcamy do korzystania z nowej wersji serwisu dostępnej pod adresem www.szukajwarchiwach.gov.pl.

Zgodnie z założeniami modernizacji Szukaj w Archiwach cały czas wprowadzamy zmiany tworzone między innymi w oparciu o Państwa sugestie.

Ewentualne pytania dotyczące tego procesu oraz propozycje dalszych zmian należy kierować na adres: szukajwarchiwach(at)nac.gov.pl.
Ostatnio zmieniony czw 08 kwie 2021, 21:03 przez Krzysztof_Wasyluk, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof Wasyluk
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Likwidują tylko starą stronę.

Irek
Pozdrawiam, Irek
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 12:23 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Likwidować chcą to co jest funkcjonalne, a ta tzw. "nowa strona" to wyczyn kombinatorów, a nie projektantów i programistów, którzy do dzisiaj przez kilka lat nie doprowadzili do kompletnego przeniesienia/udostępnienia skanów obecnych w tej starej wersji.
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Szkoda i strony i gadać na temat nowej, podobno (wypowiedź znawcy) kierowana jest do innej grupy docelowej niż genealodzy amatorzy????? Już wcześniej stworzono GWA i znalezienie tam czegoś to dla mnie horror , tak jej nie lubię ,że często zapominam nawet ją polecić nowym genealogom. Teraz SZWA zmienili , bardzo żałuję ,że nie będzie starego szukaja.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Wiem że strona jest skomplikowana (w sensie skryptu) ale wyglad/interfejs to tylko wygląd. Najlepiej jak bedziecie zgłaszac te funkconalności które były w starszym szwa, o co tak naprawdę twórcy proszą. Pewne rzeczy zostały juz mienione, moga byc i inne w przyszłosci.
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

W tym badziewiu wygląd jest najmniej istotny.
A tak poza tym, to całkowicie zgadzam się z Krzysztofem i Moniką.
To, co jest dobre, proste, funkcjonalne musi (okazuje się) ustąpić na rzecz swego przeciwieństwa.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

no właśnie
z przykrością będę zmuszona zgłębić funkcjonowanie tej nowej gorszej wersji
stara była the best i basta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

zacząłem jakiś czas temu korzystać z nowego ale i tak kiedy tylko można wracam do starego, dobrego szwa. Albo, żeby było śmieszniej, sprawdzam w starym szwa sygnaturę (bo wyszukiwarka w nowym dalej pozostawia wiele do życzenia) a potem w nowym sprawdzam istnienie skanów. Po zamknięciu będzie jeszcze ciekawiej. Zarówno nowe szwa jak i gwa to produkty do których nie zaglądam jak nie muszę, bo czuję ucisk w klatce :(
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Mam podobne zdanie. Sposob wyszukiwania w tej nowej to autentyczny horror.
Mialam taki zasob w którym byly cytowane stare sygnatury i w starej SZWA bez problemu na podstawie starych docieralam do nowej sygnatury w tej nowej aby zrobic cos tak prostego jak tam robilam bede musiala mocno przewertowac nowy interfejs ktory mnie autentycznie odrzuca bo jest dziwaczny i calkiem nieprzyjazny. Totalne Dziwadlo.
Tak sie sklada ze zawodowo jestem zwiazana z informatyka i wiele razy juz mialam takie sytuacje ze to "nowe" bylo mniej ergonomiczne od starego. Wychowalam sie na edytorach przed Wordem sporo korzystalam w archaicznych poczatkach lat 90tych z profesjonalnych programow do skladu i kiedy bylam zmuszona "siasc"" do Worda czulam sie jakbym korzystala z wozu drabiniastego nie z samochodu. Teraz tez niestety mam podobne zdanie o nowym SZWA. Interfejs tragiczny: wczesniej 1 przyjazne okienko z wyborem a dopiero pozniej moge uszczegolawiac lata archiwum itp jesli chce a teraz od razu na wstepie jest ekran na ktorym jest wszystko tzn mydlo i powidlo. I to ma byc ergonomia? Moge byc uznana za dinozaura ale nie zawsze nowe jest lepsze od poprzedniego rozwiazania. Dla tych co nie wiedza prosze porownac przejrzysty interfejs Excel 2003 z póżniejzym w ktorym trzeba sie naprawde przylozyc aby wyciagnac sobie do wygodnego dostepu potrzebne elementy bo szukanie ich przypomina mi słynne pytanie pani od polskiego w moich archaicznych czasach "co poeta mial na mysli" tutaj mamy "co programista mial na mysli" ze tę funkcjonalnosc podlaczyl do tego menu a nie do innego .
Ciesze sie ze moglam przylaczyc sie do dyskuzji i ze mam podobne zdanie jak Wy ktorzy sie wpisaliscie do tego watku - osoby z o wiele dłuzszym genedoswiadczeniem niz ja. Po prostu wkurza mnie to nowe SZWA nie lubie takich "zawalonych" ekranow.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
matawu

Sympatyk

Post autor: matawu »

Ja mam pytanie do Zarządu Geneteki. Czy Zarząd prowadził jakieś rozmowy w tym temacie
z kierownictwem NAC ? Przecież wyłączenie https://szukajwarchiwach.pl/ obróci w niwecz całą kilkunastoletnią pracę wolontariuszy Geneteki – podawane w indeksach na Genetece linki nie będą działały. I dotyczy to linków także w Basia i w Genbazie. Nie chce mi wierzyć, że kierownictwo tych trzech portali nie zareagowało i nie próbowało tego pomysłu wybić im z głowy.
Marta
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: TomekD »

Właśnie wysłałem na szukajwarchiwach(at)nac.gov.pl zapytanie czy ta deklaracja:
https://web.archive.org/web/20210408164 ... hiwach-pl/

pozostaje aktualna, szczególnie w części:
‘informujemy, że po wyłączeniu obecnej wersji systemu dotychczasowe odnośniki będą automatycznie przekierowywane do tego samego materiału źródłowego umieszczonego już na nowym serwisie.’
pozdrawiam,
Tomek

Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: TomekD »

Otrzymałem odpowiedź z NAC:

'ze względów technicznych na ten moment nie jest możliwe automatyczne przekierowanie linków do serwisu szukajwarchiwach.gov.pl.

Mamy na uwadze ogrom pracy wykonanej przez wolontariuszy, którzy przygotowywali indeksy na podstawie skanów udostępnionych w szukajwarchiwach.pl. Dlatego zwróciliśmy się do największych serwisów, które przekierowują użytkowników do starej odsłony serwisu, z propozycją wsparcia ich w zakresie konwersji linków na takie, które prowadzą do nowej odsłony serwisu.

Zamieściliśmy również dodatkową informację na stronie NAC – w informacji, którą Pan podlinkował, a także w bliźniaczym wpisie w serwisie szukajwarchiwach.pl. Użytkownicy, którzy posiadają dużą ilość linków mogą się z nami skontaktować i postaramy się ich wesprzeć.'

Widoczna do wczoraj na stronach NAC informacja:
https://web.archive.org/web/20210408164 ... hiwach-pl/

wygląda teraz tak:
https://www.nac.gov.pl/informacja-dotyc ... hiwach-pl/
pozdrawiam,
Tomek

Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Na lubgens już to wiedzą, zamieścili na głównej stronie przyklejoną informację dla indeksujących
https://www.lubgens.eu/
może i tu byłoby warto ? ciekawe czy dalej są przyjmowane indeksy z linkami do starego szwa ?
edit, sam sobie odpowiedziałem - niestety są przyjmowane jak wynika z informacji z 1.04
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -690.phtml
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie 2021, 16:17 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale w czym lepsze jest zawierzenie hipotezie, że do szwa.gov będą trwałe?
To nie pierwszy raz, gdy do szwa.pl przestaną działać. I nic nie nauczyło.
Za marzec 2021 wg similarweb ruch do szwa.pl linkami 24%, z czego
33% z naszego serwisu (27.36% geneteka + 5.78% forum)
29% wykop.pl
14% jri
13% regestry.lubgens.eu
ok. 10% pozostałe
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”