Mścibów - metryki

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Rafal1

Sympatyk

Mścibów - metryki

Post autor: Rafal1 »

Witam,

Szukam aktów zgonu moich pradziadków - Antoni Rutkowski i Marianna Rutkowska (Fidalska) którzy są pochowani na cmentarzu na Białorusi w Mścibowie w latach ok. 1944- 1948r. - to wieś w obwódzie Grodzieński rejon Wołkowyski. Pisałem do narodowego archiwum w Grodnie - nie posiadają aktów zgonu. Przekierowali do USC w Wołkowysku - też nie posiadają. Nie wiem już gdzie szukać. Proszę o pomoc.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam
Rafał
Grzegorz_Sz

Sympatyk

Mścibów - metryki

Post autor: Grzegorz_Sz »

Dzień dobry,

Mścibowo to dekanat wołkowyski -powinno być coś w NIAB'ie w Grodnie. Lata 44-48 to już po _"wyzwoleniu"_ zatem powinny/muszą być odpisy akt stanu cywilnego we właściwym dla Mścibowa ZAGS'ie.
W sąsiednim Hnieźnie podobna sytuacja...

Grzegorz
Rafal1

Sympatyk

Mścibów - metryki

Witam,
To co mi napisali
NIAB Grodno -niab_grodno@tut.by : "Narodowe Ar W Narodowym Archiwum Historycznym Białorusi w Grodnie znajdują się księgi metryczne kościoła Mstibovsky w obwodzie wołkowskim obwodu grodzieńskiego na Białorusi tylko o osobach urodzonych w latach 1942-1944."
Skierowali do Wołkowyska urzędu stanu cywilnego i tam napisali: isppriem@mail.grodno.by
"Akt zgonu Antoniego Rutkowskiego i Marianny Rutkowskiej nie znajduje się w archiwum wydziału statystyki życiowej powiatowego komitetu wykonawczego Wołkowyska."

Szukałem także w "BIOGRAPHICAL RESEARCH Online-request" - też nic nie dało -odpowiedz ze nie posadają i że trzeba sie zgłosić do: "Narodowe Archiwum Historyczne Białorusi w Grodnie (230005, Grodno, ul. Gospodarchaya, 21" - ale tam mi odpowiedzieli że nie maja.

Pisałem kilka razy- nic to nie dało
I tak koło się zamyka. Hmmm. Dziwna sprawa

Pozdrawiam
Rafal
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Mścibów - metryki

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może cmentarz?
a na pewno tam zmarli i pochowani w tym okresie - może być grób symboliczny?
parafia to raczej wykluczone, tak jak Grzegorz napisał - aktotwórcą ZAGS być powinien, przechowawcą..tu ? ale domyślnie też ZAGS..może niekoniecznie Wołkowysk tylko sąsiedni?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: GZZuk »

Proszę spróbować się skontaktować z parafią, księgi powojenne (oryginały) powinny tam być. Ja pisałam do Grodna w sprawie ksiąg wcześniejszych (1864- 1914) i też ich tam podobno nie ma.

Zofia
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Napisz post ,poproś osoby o odszukanie,
tak jak pisze Włodek,
czy są pochowani na cmentarzu w Mścibowie?
http://www.radzima.org/pl/miejsce/mscibow.html
Tak jak pisze Zofia,możesz spróbować ,równiez napisać do parafii:
lub zadzwonić.
Мсцібава — парафія Св. Яна Хрысціцеля
Адрас:
вул. Косцёльная, 1
в. Мсцібава
Ваўкавыскі р-н
Гродзенская вобл.231902
Тэл.: (8 01512) 7-07-13
https://catholic.by/3/kasciol/parishes/ ... stsitselya
Pozdrawiam
Ela
Rafal1

Sympatyk

Witam,

Znam strone radzima.org - jakaś dziwna jest - wpisuje mój email i pojawia się - "Błąd. Nie ma takiego konta. Spróbuj ponownie" - ehh..
Znam nr. prywatny do proboszcza ale on nie mówi po angielsku - ja mówie biegle po angielsku a rosyjskiego nie znam- z tego co wiem to nie wiem czy by mnie zrozumiał po polsku. E-maila parafia nie ma (w XXI wieku??)- jedynie listownie. A to by trwało... (mieszkam w Irlandii)
Na ta chwile znalazłem jedynie biuro które być może pomoże jak się sytuacja poprawi z Covidem: https://www.szlachta.com.pl/
Także czekam aż sytucja z Covidem sie poprawi - ale kiedy to będzie - otwieraja, zamykaja, i tak w kółko ??

Pozdrawiam
Rafal
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: GZZuk »

A po polsku się nie da? W tej okolicy wciąż mieszkają Polacy. Proszę też popytać na forum Rody Grodzieńskie.

Zofia
Rafal1

Sympatyk

Sprobuje na tym forum Rody Grodzienskie.

Pozdrawiam
Rafal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”