Warszawa Jak szukać aktu urodzenia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

monika_szaniawska

Sympatyk

Warszawa Jak szukać aktu urodzenia nie znając Paraffi ?

Post autor: monika_szaniawska »

:D
Witam,

Bardzo proszę o pomoc, jestem początkujacym poszukiwaczem korzeni, szukam aktu urodzenia z 28.04.1904 z Warszawy celem ustalenia ostatecznego nazwiska a w dalszej kolejności dlaczego moj przodek je zmienił. Przeszukałam archiwum ASC parafii rzymskokatolickich w Warszawie na Kole dla 2 możliwych nazwisk i zakładając, że dobrze odczytywałam akty pisane cyrylicą nie znalazłam nic.
Inne "podejrzane" wyznania to ewangielickie i mojżeszowe, jak szukać ?
Pozdrawiam serdecznie
monika szaniawska
Awatar użytkownika
OchAdamek

Sympatyk

Jak szukać aktu urodzenia nie znając Paraffi w Warszawie?

Post autor: OchAdamek »

Witaj Moniko
Trzeba udać się do Archiwum Państwowego m.st. Warszawa ul. Krzywe Koło nr 7 i tam mają skany aktów urodzenia,zawarcia małżeństwa i zgonu. Dokumenty mają do roku 1905-1910. Należy przeszukać dla danego roku wszystkie parafie, niestety pisane wszystko jest cyrylicą odręcznie więc trudno odczytać ale nazwisko matki i dziecka na zgłoszeniu urodzenia jest pisane w cyrylicą jak i literami łacińskimi w j.polskim. Spis w księgach na końcu każdej jest alfabetyczny trzeba znać kolejność liter j. rosyjskiego i na podstawie nr aktu wyszukać odpowiedni skan . Niestety nie wszyskie parafie mają zeskanowane księgi i w tym wypadku trzeba cierpliwie czekać i nawet drogą internetową śledzić postęp udostępnianych ksiąg parafialnych. Księgi niektórych parafii są pisane w j. polskim i cyrylicą , w tych z granic miasta Warszawa tylko cyrylicą. W dokumencie urodzenia i chrztu mojego przodka była robiona min. wzmianka o jego ślubie i zapisie dotyczącym jego ojca. Mają tam dokumentację pozostałych wyznań. Panie w pracowni naukowej są miłe, uprzejme niestety nie mogą pomagać w poszukiwaniach w udostępnionych księgach.
Opisałem tobie jak należy postępować w archiwum.
Skontaktuj się (jeżeli znasz dane o ślubie i zgonie - tam musi być wzmianka o zmianie nazwiska) z autorem (mnie udzielił pomocy) postu MichalKord na forum: 'Pomoc w Archiwum' : ' USC Warszawa - pomoc ' o adresie:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 8771.phtml
Powodzenia , pozdrawiam
Adam
Ostatnio zmieniony sob 04 wrz 2010, 12:21 przez OchAdamek, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Przeszukałam archiwum ASC parafii rzymskokatolickich w Warszawie na Kole dla 2 możliwych nazwisk i zakładając, że dobrze odczytywałam akty pisane cyrylicą nie znalazłam nic. "

Podziwiam, ale...wątpię (chyba że chodzi o skorowidze..a tam ze 20% błędów)
został jeszcze 1905 czy nawet 1906:)

a najprościej? skorzystać z pomocy i dotrzeć do alegaty ślubnej przodka.
Czyjej pomocy?
Odpowiedź w wątku "pomogę w USC Warszawa" .lub podobnym

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
monika_szaniawska

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki,
rzeczywiście przeszukiwanie ksiąg ASC rozpoczęłam w całości, ale po 3 Parafiach poddałam się i przeszlam do skorowidzow. Jeżeli znam dokładna date urodzenia, dlaczego szukać w póżniejszych latach?
pozdrawiam
m.sz
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Akta metrykalne sporządzane w parafiach zawierają świadectwa chrztów a nie urodzeń. A chrzest mógł mieć miejsce kilka lat po urodzeniu. Lepiej, zgodnie z sugestią Włodka, zajrzeć do alegat.

pzdr

ML
Awatar użytkownika
OchAdamek

Sympatyk

Re: Jak szukać aktu urodzenia nie znając Paraffi w Warszawie

Post autor: OchAdamek »

OchAdamek pisze:Witaj Moniko
Trzeba udać się do Archiwum Państwowego m.st. Warszawa ul. Krzywe Koło nr 7 i tam mają skany aktów urodzenia,zawarcia małżeństwa i zgonu. Dokumenty mają do roku 1905-1910. Należy przeszukać dla danego roku wszystkie parafie, niestety pisane wszystko jest cyrylicą odręcznie więc trudno odczytać ale nazwisko matki i dziecka na zgłoszeniu urodzenia jest pisane w cyrylicą jak i literami łacińskimi w j.polskim. Spis w księgach na końcu każdej jest alfabetyczny trzeba znać kolejność liter j. rosyjskiego i na podstawie nr aktu wyszukać odpowiedni skan . Niestety nie wszyskie parafie mają zeskanowane księgi i w tym wypadku trzeba cierpliwie czekać i nawet drogą internetową śledzić postęp udostępnianych ksiąg parafialnych. Księgi niektórych parafii są pisane w j. polskim i cyrylicą , w tych z granic miasta Warszawa tylko cyrylicą. W dokumencie urodzenia i chrztu mojego przodka była robiona min. wzmianka o jego ślubie i zapisie dotyczącym jego ojca. Mają tam dokumentację pozostałych wyznań. Panie w pracowni naukowej są miłe, uprzejme niestety nie mogą pomagać w poszukiwaniach w udostępnionych księgach.
Opisałem tobie jak należy postępować w archiwum.
Skontaktuj się (jeżeli znasz dane o ślubie i zgonie - tam musi być wzmianka o zmianie nazwiska) z autorem (mnie udzielił pomocy) postu MichalKord na forum: 'Pomoc w Archiwum' : ' USC Warszawa - pomoc ' o adresie:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 8771.phtml

W księgach parafialnych były zgłoszenia narodzin dziecka których rodzice mieli czasem inne wyznanie, to było praktykowane. Narodziny mogły być zgłaszane z pewnym opóżnieniem ( z powodu prac w gospodarskich żniwa, wykopki) ale nie kilku lat co ktoś sugerował. Dawniej nie było USC a kościół Rzymsko Katolicki tą funkcję pełnił, miał obowiązek. W zaborze Rosyjskim niedopuszczalne było zgłaszanie narodzin po upływie kilku lat, nonsens.
Skorzystał bym z pomocy 'MichalKord', chyba znasz przypuszczalną datę ślubu a na pewno śmierci to już wystarczy w moim wypadku wystarczyło.
Powodzenia , pozdrawiam
Adam
.
monika_szaniawska

Sympatyk

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Ślub miał miejsce w Krzemieńcu niestety nie znam daty dokładnej (pomiędzy 1930 - 1934 ) czyli rozumiem, że musze poszukiwać w archiwum zabużanskim.
pozdr.
msz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

późniejsze niż 1904 z urodzeń/chrztów ASC bo zgłoszenie urodzenia mogło być opóźnione (lub w terminie, ale poród pod koniec grudnia 1904)
chrzty z późniejszych - bo jeśli zmian nazwiska na skutek zmiany wiary to chrzest mógł być i tydzień przed ślubem
ale wtedy..niekoniecznie w Warszawie

no i pozostaje zawsze...
włączyć się w indeksację warszawskich ASC i mieć nadzieję że "karma doceni":)

pozdrawiam
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witaj Moniko. Pracuję teraz przy ksiegach z parafii warszawskiej i widze co sie działo. Np. dziecko urodzone w 1847 r. było chrzczone łącznie z rodzeństwem urodzonym w latach 1845, 1844, 1842, 1841 - czwórka, piatka czy nawet szóstlka dzieci była chrzczona za jednym zamachem. Spróbuj przyjrzeć sie rodzeństwu - może to podobny przypadek? A u jedynaków tez nie lepiej. Najlepszy przykład mój ojciec - urodzony w 1902, chrzczony w 1908. Rok urodzenia to nie wszystko.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
monika_szaniawska

Sympatyk

Witaj Danuto,
Dziękuję za sugestię, mój dziadek miał siostrę urodzoną rok póżniej więc może to ten przypadek.
Pozdrawiam serdecznie
Monika
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Witam!

Potwierdzam powyższe informacje o częstej rozbieżności dat urodzin i chrztu. Ja sam byłem chrzczony jako 3-latek, ale bardziej pouczający dla badaczy dziejów rodzinnych może być przykład mojej matki, mieszkanki Pragi z parafii Św. Floriana. Otóż była ona również chrzczona jako dziecko 3-letnie, ale ojciec dodatkowo odmłodził ją o 1 rok. Czyli przez całe życie miała 2 daty urodzenia - rzeczywistą (znaną z przekazów rodzinnych) i urzędową. Żyła w przeświadczeniu, że był to fantazyjny gest jej rodziciela. Ja jednak domyślam się bardziej prozaicznej przyczyny takiego stanu rzeczy. Otóż wyczytałem gdzieś, że wówczas za przekroczenie pewnego (dwuletniego?) terminu zgłoszenia faktu narodzin dziecka groziły określone konsekwencje.

Pozdrawiam!

Wojciech Szymański
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

termin dotyczył nie chrztu a zgłoszenia urodzenia - wynikał z przepisów policyjnych nie kościelnych:)
wynosił 8 (osiem) dni
sankcji z tego co wiem -nie było
ale powód należało podać
często "z woli ojca" "z powodu zajęć zawodowych" etc
spóźnionych zgłoszeń urodzeń bywało do 10% do ..60% (sześćdziesięciu!) w zależności od parafii i okresu
dany gdzie i kiedy te 60% było w tej chwili nie podam, ale może odgrzebię

ale dziecko rodzone w 26 grudnia 1904 zgodnie ze wszystkimi przepisami prawa mogło być zarejestrowane w 1905
w 1906 też (z tego co mi wiadomo:) bez sankcji

w przypadku masowych zgłoszeń (często wynikających z migracji etc) sytaucja bywa bardziej skomplikowana - warto pogrzebać jaka była przyczyna (jakie były przyczyny) bo bywają ciekawe

na marginesie -mamy też przypadki że dzieci były zgłoszone (nie pamiętam czy także "chrzczone") podwójnie! w odstępie kliku lat (z tego co kojarzę: Warszawa, par. Św. Jana, ok 1860 - al emogę się mylić...pewnie Paweł Marecki będzie kojarzył:)

pozdrawiam
monika_szaniawska

Sympatyk

Szalenie ciekawe i intrygujące jak to nasi przodkowie zorganizowali sobie administrację, no i jaki bałagan mieli..
Dla poszukiwań i ustaleń własnej genealogii niesamowite utrudnienia i duże wyzwanie.
pozdrawiam
monika
Awatar użytkownika
Herbal_ela

Sympatyk
Ekspert

Warszawa XIXw. Gdzie jeszcze szukać akt...

Post autor: Herbal_ela »

parafie Warszawy w 1887

Witam, proszę o pomoc w następującej sprawie. Pradziadek urodził się w Warszawie w 1887 roku. Archiwum Państwowe w Warszawie po przeszukaniu skorowidzów w 19 parafiach z tego okresu nazwiska dziadka nie znalazło. Czy w tym okresie było więcej parafii a Archiwum nie posiada dokumentów? Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego nie ma tam nazwiska dziadka skoro wg urzędowych dokumentów (akt zgonu) widnieje miejsce urodzenia Warszawa.
pozdrawiam
Elżbieta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

parafie Warszawy w 1887

Post autor: Bozenna »

Elu,
Sprawdz Prage i dzielnice aktualne Warszawy. ktore byly poza okregiem administracyjnym Warszawy w XIX wieku.
Mialam podobny problem, metryki odnalazly sie na Pradze.
Serdecznosci,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”