Jestem nowy jeśli chodzi o genealogię, ale tropienie losów rodziny opanowało mnie bez reszty. Szukam losów rodziny ze strony mojego dziadka Mariana Kupca (ur. w 1924 r. w Krągłych Błotach, pow. Kostopol). Jego ojciec Aleksander Kupiec ur. ok. 1900 r. (nie mam danych). Prawdopodobnie zmarł na jakąś chorobę ok 1933 r. ale tutaj zdania w rodzinie są podzielone. Żona Aleksandra to Elżbieta z domu Chorążyczewska (nie mam danych gdzie i kiedy się urodziła). Jej mama to Aniela Chorążyczewska (pochowana w Rawiczu), ale tylko tyle wiem. Elżunia, której nigdzie nie mogę wytropić miała z Aleksandrem czwórkę dzieci - Mariana (mojego dziadka), oraz 3 córeczki. Zarówno one, jak i Elżbieta zostały brutalnie zamordowane w nocy z 22-23 kwietnia 1943 r w Janowej Dolinie, przez UPA na oczach mojego dziadka, któremu udało się uciec. Został dwukrotnie postrzelony. Elżbieta miała brata, Łucjana, który zmarł w 1972 roku i jest pochowany w Rawiczu. Część rodziny Chorążyczewskich przetrwała i osiadła m.in. w Sierakowie koło Rawicza. Wiem, że Aleksander Kupiec miał brata. Mam jego zdjęcie razem z żoną. Nic jednak nie wiem o nich. Wiem tylko, że mieli syna Eugeniusz, który ożenił się ze Stanisławą. Pochowany jest w Górze (wcześniej była to Góra Śląska). Z córką, Jolantą Różycką (zamieszkała w Rudnej Wielkiej - dolnośląskie) nie mogę się skontaktować. Pamiętam, że dziadek wspominał o trójce braci swojego ojca. Niestety nie ma już nikogo, kto mógłby coś na ten temat powiedzieć. Może ktoś pokojarzy fakty lub nazwiska i będzie mógł mi pomóc w poskładaniu tych puzzli
Pozdrawiam
Jerzy