Kolej Austro-Węgierska pracownicy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Mój znajomy napisał do mnie:
"...proszę o pomoc w znalezieniu drogi do dokumentów które pozwolą mi na ustalenie daty śmierci Dziadka.
Był pracownikiem kolei Austro-Węgierskiej.
Zginął w jakimś wypadku na stacji Trembowla /niedaleko Tarnopola/. Słyszałem że są jakieś księgi w Austrii , a dokładnie kolei Austro Węgierskiej , w których sa takie dane. Chodzi o lata 1915 -1917..."
Może ktoś w tym temacie posiada jakieś wiadomości?
Staszek Pieniążek

---------------------------------------------------------------------------------------

„Każdy z nas genealogów jest szeregowym twórcą historii”
(Stanisław L. Pieniążek IX.2010)
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Podbijam do góry gdyż wierzyć mi się nie chce by nikt jeszcze nic nie szukał co dotyczyło by kolei Austro-Węgierskiej
Staszek
m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: m.rottenberg »

Również poszukuję spisów pracowników kolei - pracował tam mój pradziadek,2xpra dziadek i 3xpradziadek.

Pozdrawiam

Małgorzata
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

.

Post autor: maria.j.nie »

Witam Małgosiu

Archiwa Państwowe - zasoby : http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... and&word2=
lub
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... =kolej&f=0

Polecam udostępnione zasoby w Bibliotece Cyfrowej na stronie Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html .
ze zbiorów Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie

" Szematyzm Królestwa Galicyi i Lodomeryi z Wielkim Księstwem Krakowskim na rok ... Lwów.." wymieniono roczniki udostępnione od roku 1781 do roku 1913 z podanym spisem nazwisk - alfabetycznie na stronie … danego rocznika .

Spis różnych urzędów i instytucji np.:sądowych …, okręgowe urzędy - instytucje do których należały „ politycznie „ (terytorialnie) powiatowe, miejskie urzędy i instytucje. Nazwiska z opisem wykonywanego zawodu – pełnionej funkcji np.: adwokatów , lekarzy, nauczycieli, pocztowców, kolejarzy …, np.; spis „etatów osobowych ... podano nazwiska ”.

KALENDARZ KRAKOWSKI „J. Czecha zawiera; schematyzm krakowski i kronikę żałobną. Dostępne roczniki od 1834 do 1917 , spis zawartej treści na drugiej lub przedostatniej stronie każdego rocznika. Skarbnica wiedzy historycznej oraz o życiu w ówczesnym Krakowie. Opisy faktów historycznych; Szematyzm- główne urzędy i instytucje w Galicji z siedzibą w Krakowie;. różne kalendarze polski, ruski…; poradniki ..,; Ciekawostki np.:, dawne „reklamy - wizytówki ” o świadczeniu i wykonywaniu usług dla mieszkańców Krakowa.

Czy występuje dane nazwisko m.in. "Kalendarzu "(lata 1877-1915) można sprawdzić w przeglądarce Genealogy Indexer, pamiętając przy tym o wpisywaniu również oboczności nazwiska.

Wyszukiwarka - w zbiorach bibliotecznych – Genealogy Indexer
http://genealogyindexer.org/directories ,
proszę wpisać w wyszukiwarce: nazwisko (i imię) ; miejscowość ; kolejarz ...
- otrzymujemy dane, które możemy następnie przeglądać wg podanej strony w zbiorze konkretnej publikacji… otrzymujemy skan z wpisem o nazwisku...

Jeżeli znamy miejsce przebywania naszej rodziny i wiemy, że ktoś z rodziny pracował w danej miejscowości lub w jej okolicy i wykonywał pracę (w jakimś zawodzie) to łatwo znaleźć przodka w wymienionych publikacjach .

-Kategoria : Spisy, wykazy / Galicja

Pozdrawiam serdecznie Maria
Nasze Bazy m.in. > Biblioteki cyfrowe i > Katalog on-line
Ostatnio zmieniony pt 08 paź 2010, 11:32 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.
m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: m.rottenberg »

Oj czuję już dreszczyk emocji.Oby do wieczora.

Serdeczne dzięki!!!

Pozdrawiam

Małgosia
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Pracownicy Kolei

Post autor: Cirdan »

T: Kolejarz spod Lwowa - gdzie szukać?

Witam,

mój pradziad Jan Pawluk (1885-1962) ze Starego Sioła pod Lwowem pracował w okresie międzywojennym na kolei - być może w samym Lwowie lub gdzieś na trasie Lwów - Bóbrka. Nie wiem, czy był maszynistą czy konduktorem, czy też pracował na stacji, ale podobno nieźle zarabiał.

Czy istnieją jakieś opracowania, organizacje itp. zajmujące się historią kolei lwowskiej? Gdzie szukać jakichś dokumentów potwierdzających zatrudnienie? Czy jako pracownik kolei mógł mieć jakieś specjalne dokumenty ze zdjęciem?

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Pracownicy Kolei

Kolejarz spod Lwowa - gdzie szukać?
Witam, w międzyczasie dowiedziałem się, że pradziadek był nastawniczym na stacji Lwów - Persenkówka, a jego syn - czyli brat mojej babci był dyżurnym ruchu na dworcu głównym we Lwowie przed II w.ś., a po przesiedleniu dyżurnym ruchu w Kępnie.
Gdzie szukać śladów w dokumentach?

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
janusch

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: janusch »

W AGAD w Warszawie, numer zespołu 310/0 jest następująca pozycja - CK Ministerstwo Kolei Żelaznych lata 1896 - 1918.
Według opisu:
Zawartość: Ogromna większość akt "galicyjskich" pochodzi z lat 1896-1918. Zachowały się jednak nieliczne priora wytworzone przed powołaniem Ministerstwa Kolei: normatywy, przepisy, akta wieloletnich procesów sądowych itp.
Całość materiału tworzy 7 działów. Dział I Normalia i Generalia zawiera normatywy dotyczące budowy i eksplotacji kolei oraz sprawozdania.
Dział II Biuro Prezydialne obejmuje interpelacje poselskie, materiały dotyczące organizacji politycznych i zawodowych oraz nastrojów przed wyborami.
W działach III, IV i V znajdują się akta okręgów dyrekcji kolei państwowych, kolejno: krakowskiego, lwowskiego i stanisławowskiego. Dotyczą one budowy, eksploatacji i ochrony kolei, a także odbudowy zniszczeń I wojny światowej.
W dziale VI "Akta o charakterze ogólnogospodarczym i społecznym" znajdują się akta, plany i rysunki techniczne nie dotyczące kolejnictwa, lecz regulacji rzek , kanału Dunaj-Odra-Wisła, rafinerii oraz komunikacji tramwajowej w miastach galicyjskich.

Najliczniejszy jest dział VII (2554 j.a.), zawierający wyłącznie akta personalne pracowników kolei.
Pozdrawiam - Janusz
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

Kucharczyk_Janusz pisze:W AGAD w Warszawie, numer zespołu 310/0 jest nastepująca pozycja - CK Ministerstwo Kolei Żelaznych , lata 1896 - 1918. Wedlug opisu: ...
Najliczniejszy jest dział VII (2554 j.a.), zawierający wyłącznie akta personalne pracowników kolei.
Witaj Janusz
Czy może próbowaleś zgłębic zawartość tego działu ?

:D Bardzo proszę jak będziesz posiadał już informacje bardziej szczegółowe, podziel się nimi z nami, bo wygląda to bardzo obiecująco dla poszukujących informacji o przodkach pracujących na ck. Kolei Galicja

Pozdrawiam
Maria
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru 2010, 01:03 przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Witam, i dziękuję za odpowiedzi.

Wczoraj dowiedziałem się, że istnieje szansa na to, że jedna z dalszych ciotek ma legitymację pracowniczą pradziadka. Czekam z niecierpliwością na wynik jej poszukiwań.
Dział VII ma bardzo zachęcającą nazwę...

Pozdrawiam
Piotr Sułek
janusch

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: janusch »

MariaŁopaciuk pisze: Witaj Janusz
Czy może próbowaleś zgłębic zawartość tego działu ?
Pozdrawiam
Witam. Nie próbowałem. Zdałem się na Piotra, który chce to sprawdzić. Sam jestem bardzo zainteresowany tą pozycją, bo szukam informacji o moich krewnych ze Lwowa, którzy pracowali na kolei za C.K. Pozdrawiam- Janusz
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

I jak ? Udało się zgłebić te w/w zbiory?
Gruder_Henryk

Kolej lwowska

Post autor: Gruder_Henryk »

Poszukuje (od lat) danych osobowych (najchetniej zdjecia) mojego dziadka, pracownika kolei lwowskiej w latach 1899 - 1913,

Henryk Gruder,
henrygruder[at]hotmail.com
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Kolej lwowska

Post autor: zmad »

Czy chodzi ci o Miejskie Koleje Elektryczne we Lwowie?
Niestety nie mam informacji. Po moim dziadku mam tylko fotografie z wytloczonal, okragla pieczecia tych kolei ( pewnie z legitymacji ).
Pewnie gdyby mozna bylo sie dostac do archiwow, mogly byc tam dokumenty jak i zdjecie.

Zbyszek Maderski
Gruder_Henryk

Post autor: Gruder_Henryk »

Dzikuje za odpowiedz. Chodzi mi o koleje (bardzo) parowe: sa to wczesne lata XXw.

Pozdrowienia,

Henryk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”