Kiwerce pow. Łuck na Ukrainie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Agnieszka_Lausz

Post autor: Agnieszka_Lausz »

Witam!!
Jestem nowa na tym formum...
Czy ma ktoś może jakieś dane na temat tej miejscowości. Mój dziadek pochodził z tej miejscowości - bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam Agnieszka
Sady

Post autor: Sady »

Witam Cię Agnieszko!
Widzę, że "atakujesz" ostro. W powyższej sprawie spróbuj tutaj: http://rzecz-pospolita.com/ .Co nast. postu to sam jestem ciekaw odpowiedzi.
Pozdr. Ryszard
Sady

Post autor: Sady »

Witam Cię Agnieszko!
Widzę, że "atakujesz" ostro. W powyższej sprawie spróbuj tutaj: http://rzecz-pospolita.com/ .Co nast. postu to sam jestem ciekaw odpowiedzi.
Pozdr. Ryszard
Agnieszka_Lausz

Witam Ryszardzie:)
Dziękuję za wiadomość, jest odpowiedz na drugiego posta... A stronę którą mi poleciłeś już przestudiowałam i nic.... co by mi pomogło. Pozdrawiam i dziękuję i do następnego maila.
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Witam! Czy przejrzałaś zawartość podkatalogów znajdujących się na tej stronie? Pobuszuj po bibliotece cyfrowej. Jest tam wiele b.ciekawych pozycji. Życzę powodzenia Iwona.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Agnieszka_Lausz

Pani Iwono! Dziękuje za informację - właśnie jestem na etapie przeglądania biblioteki cyfrowej.. Tylko o samej miejscowości Kiwerce bardzo mało informacji. Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Kiwerce pow.Łuck na Ukrainie.

Witam! Troszkę jest tutaj http://www.dir.icm.edu.pl/dirop/index.p ... &f=Kiwerce Pozdrawiam Iwona Łaptaszynska.
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Kiwerce

Wyslalam wiadomość na PW.
Agnieszka_Lausz

Kiwerce

Dotarło wszystko Pani Iwono!!! Dziękuję będę miała lekturę na dzisiejszą noc. A jednak Pani dotarła do takich informacji, których jeszcze nie znalazłam w bibliotece . Pozdrawiam Agnieszka
Malin

Sympatyk

Kiwerce

Post autor: Malin »

Witam
Polecam stronę http://wolyn.ovh.org/opisy/kiwerce-07.html jest tam spis mieszkańców Kiwerc oraz okolicznych miejscowości.
pozdrawiam Kacper Malinowski
Fidos_Henryk

Sympatyk

Re: Kiwerce

Post autor: Fidos_Henryk »

ajka pisze:mój dziadek również się urodził w miejscowości Klepaczów gm.Kiwerce w 1918 roku. Gdzie mogę zdobyć dane o jego rodzicach (ich pochodzeniu). Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Czy to był Klepaczów, czy Klepaczew? Wieś ta była spacyfikowana przez nacjonalistów ukraińskich. To była totalna masakra. Mam trochę szczegółów w zapiskach mojej Mamy. fidos(at)p.lodz.pl.
Pozdrawiam, Henryk
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

KLEPACZÓW - na stronie o Wołyniu podana jest gm.Kiwerce.Natomiast w Skorowidzu miejscowości RP Tom IX-woj.wołyńskie Warszawa 1923 podaje się ,że Klepaczów to gm.Rożyszcze,pow. Łuck i na 30.09.1921 we wsi i folwarku zamieszkiwało 311 osób, z czego 155 m i 156 k - co ciekawe, wszyscy wyznanie prawosławne.Natomiast narodowość wykazało:
- polską 172
rusińską 139
Tadeusz
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Skorowidz miejscowości RP z 1931 r podaje dla Klepaczowa tak gminę jak i parafię KIWERCE
Pzdr
Staszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”