Źródła do badań nad piechotą wybraniecką

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Korzeniewski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Korzeniewski_Jerzy »

Hej,

Chciałbym stworzyć listę potencjalnych źródeł do badań nad piechotą wybraniecką, proszę was o dokładanie swoich propozycji, o których nie pomyślałem. Mówiąc źródła, chodzi mi o źródła pierwotne, tak więc nie opracowania jak świetna książka prof. Gerlacha.

Tak więc trzeba zacząć od:

1) Metryki - czasami zdarza się, że przy ojcu znajdujemy zapis że był "scultetus"

2) Księgi Referendarii Koronnej w AGAD - jest tam sporo spraw wniesionych przez wybrańców przeciwko starostom naruszającym ich przywileje

3) Księgi Kanclerskie w AGAD - sporo potwierdzeń przywilejów wybrańców, zgód na objęcie wybraniectwa

4) Lustracje królewszczyzn w Metryce Koronnej oraz Inwentarze i kwity w Archiwum Skarbu Koronnego w AGAD - spisy włók wybranieckich, czasem spisy osób je dzierżących - w moim przypadku niestety to nie ma zastosowania bo nie byłem w stanie znaleźć żadnych dotyczących północnego Podlasia (starostwo augustowskie) - no chyba że ktoś wie lepiej ode mnie to niech mnie poprawi

Jakie jeszcze źródła polecacie?

Pozdrawiam Jerzy
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

był już podony wątek na forum, może przydadzą się informacje w nim zawarte
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... cka#467213
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Korzeniewski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Korzeniewski_Jerzy »

Tak widziałem ten wątek, ale właśnie chciałem założyć taki, który grupowałby wszystkie potencjalne źródła.

Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”