Prośba o pomoc we wnioskach (Szczawin)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ksupera

Sympatyk

Post autor: ksupera »

Dobry wieczór,
mam prośbę o komentarz do mojego wnioskowania. Mam wśród przodków Katarzynę Malinowską, córkę Katarzyny. Dwie Katarzyny, popularne nazwisko, więc ryzyko pomyłki jest.

Punktem wyjścia jest akt małżeństwa SZCZAWIN (łódzkie) Rok 1843 DAMSZ BOGUMIŁ + MALINOWSKA KATARZYNA. Nie ma indeksu na genetece, ale jest dostępny w metrykach
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 637&y=1065

Akt nr 6. I tu czytam, że panna młoda Katarzyna Malinowska (lat 18, czyli rok urodzenia ~1825) to córka Mateusza i Katarzyny (brak nazwiska panieńskiego) NA POSADZIE STRAŻNIKA BORÓW.

Drugi dokument to akt zgonu SZCZAWIN (łódzkie) Rok 1889 MALINOWSKI MATEUSZ
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =350&y=167

Akt nr 10. I tu czytam, że Mateusz Malinowski (lat 91, czyli rok urodzenia ~1798), wdowiec, emeryt, dawny STRAŻNIK LASÓW (...?) SZCZAWIN, przebywający w Szczawinie, urodzony w Skierniewicach, syn (synowiec? czyli nie syn?) Stanisława i Zuzanny Malinowskich

Trzeci to akt małżeństwa SZCZAWIN (łódzkie) Rok 1822 MALINOWSKI MATEUSZ (nie wiem w czyjej asystencji?) + WITKOWSKA KATARZYNA.

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 925&y=1202

Mateusz (lat 23, czyli urodzony ~1799) to syn Stanisława i Zuzanny (i tu się zgadza z dokumentem wyżej, wiek też pasuje) w POWINNOŚCI GAJOWYCH. Z tego wyciągam wniosek, że żoną Bogumiła, była Katarzyna z domu Witkowska.

I teraz jeszcze pytanie czy akt urodzenia ze wsi MĄKOLICE Rok 1824 KATARZYNY PETRONELI, córki Mateusza Malinowskiego z Mąkolic (a nie Szczawina) i Katarzyny Witkowskiej, to akt urodzenia tej mojej Katarzyny Malinowskiej (żony Bogumiła), czy to zbieżność nazwisk i imion. Tutaj nie ma nic o leśnikach, gajowych. a z Mąkolic do Szczawina jest z 18km. Niby blisko, ale nie pasuje mi trochę do reszty (choć może przesadzam)
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 304&y=1769

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, wskazówki. Jeśli w tych aktach nie odczytałem czegoś ważnego, to też chętnie się dowiem.

Nie wiem, czy gajowy/strażnik lasu to była jakaś funkcja powszechna czy rzadka. Za wszelkie podpowiedzi dziękuję.

pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Supera
Krzysiek60

Sympatyk

Post autor: Krzysiek60 »

Witaj Krzysztofie,
tak na szybko odpowiedź "w czyjej asystencji" - rodziców młodziana.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wołowski
ps.
bardzo lubię styl metryk księdza Marcina Jareckiego.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Prośba o pomoc we wnioskach (Szczawin)

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 11:59 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ksupera

Sympatyk

Bardzo, bardzo dziękuję. Jakoś musiało mnie zamroczyć, że tego gajowego nie zauważyłem. Bardzo dziękuję z AM siostry Mateusza, dopisałem nazwisko panieńskie Zuzanny do drzewa. Wyjaśnienia o strażnikach lasu - fantastyczne, dużo bardziej mogę sobie wyobrazić ich życie.
Szukałem AU Mateusza w Skierniewicach, ale nie znalazłem. Biorę się za szukanie AU Zuzanny i innych Łuczywków.
Ślicznie dziękuję
Krzysztof Supera
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 11:58 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ksupera

Sympatyk

Janiszewska_Janka pisze: poczytaj akt nr 2, bo masz tam nazwisko żony Stanisława Malinowskiego gajowego z Mąkolic, czyli Zuzanny Łuczywek.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =482&y=767
Jej akt chrztu jest w indeksach Skierniewic, ale Mateusza nie widać.
Janka
Witam,
jeszcze mam prośbę o pomoc - spojrzałem na genetekę i nie znalazłem Zuzanny Łuczywek. W jakich indeksach Skierniewic, o których Pani wspominała, mogę ją znaleźć?

pozdrawiam
Krzysztof Supera

PS. Widzę jeszcze jeden post, niedługo odpowiem :)
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 11:57 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ksupera

Sympatyk

Janiszewska_Janka pisze:
ksupera pisze:
Janiszewska_Janka pisze: poczytaj akt nr 2, bo masz tam nazwisko żony Stanisława Malinowskiego gajowego z Mąkolic, czyli Zuzanny Łuczywek.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =482&y=767
Jej akt chrztu jest w indeksach Skierniewic, ale Mateusza nie widać.
Janka
Witam,
jeszcze mam prośbę o pomoc - spojrzałem na genetekę i nie znalazłem Zuzanny Łuczywek. W jakich indeksach Skierniewic, o których Pani wspominała, mogę ją znaleźć?

pozdrawiam
Krzysztof Supera

Witaj Krzysztofie,

Na forum jesteśmy równi i piszemy do siebie po imieniu.

Tu jest indeks:

1793 Marianna Malinowski Stanisław Zuzanna Łuczywek Skierniewice wieś Skierniewska [Uwagi: data 13.10.1793, karta 235v, status ojca: strennus ] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łowiczu 99-400 Łowicz, ul. Stary Rynek 19 A] [Indeks dodał: Danecka]

1796 Antoni Malinowski Stanisław Zuzanna Łuczykówna Skierniewice wieś Skierniewska [Uwagi: data 3.06., str. nr 16, ] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łowiczu 99-400 Łowicz, ul. Stary Rynek 19 A] [Indeks dodał: Danecka]

Trzeba postarać się o te akty bo indeks to za mało.

Pozdrawiam
Janka
Jasne, dziękuję. W pierwszej chwili myślałem, że w indeksach jest AU Zuzanny Łuczywek. Napisałem dziś do AD Łowicz z prośbą o akt z 1793. Jak uda mi się go zdobyć, to dam znać.

pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”