Witam,
czy ktoś wie, czy w jakimś archiwum lub książce znajdują się listy oficerów armii koronnej sprzed 1777 roku? Interesuje mnie szczególnie okres 1764-1776, ponieważ w książce Oficerowie Rzeczypospolitej obojga narodów, 1777-1794: spisy niestety nie znalazłem poszukiwanej osoby i i tak teraz chciałabym poszukać mojej poszukiwanej osoby przed 1777 rokiem.
lista Oficerowie Rzeczypospolitej obojga narodow przed 1777
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Frederic_Trabalski

lista Oficerowie Rzeczypospolitej obojga narodow przed 1777
W Księgach Kanclerskich Metryki Koronnej (AGAD, dostępne online) znajdują się wpisy o nadaniu patentów oficerskich, np. KK 76 to rok 1783. Wcześniejszych ksiąg nie przeglądałam.
Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam
Małgorzata
- Diabołek81

Witam
Z tego co się dowiedziałem jakoś trzy lata temu, to autorzy przygotowują dalszy ciąg. Kolejne planowane spisy miały być od 1750 roku.
Pozdrawiam
Piotrek
Z tego co się dowiedziałem jakoś trzy lata temu, to autorzy przygotowują dalszy ciąg. Kolejne planowane spisy miały być od 1750 roku.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
Frederic_Trabalski

Witam,
Dziękuję za pomoc. Niestety, patenty oficerskie również zaczynają się dopiero od 1777 roku.
Nie pozostaje mi więc nic innego, jak czekać na nową książkę. Czy ktoś może zna źródła, z których autorzy korzystali przy pisaniu tej książki. Myślę, że najprawdopodobniej korzystali z tego źródła: http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/MK ... yczka.html
Czy ktoś może mi udzielić informacji z książki Oficerowie Rzeczypospolitej 1777-1794 na temat wszystkich osób o nazwisku Twardowski? Konkretnie chodzi mi o oficera Teodora Twardowskiego h. Ogończyk. Ponieważ do tej pory przeszukiwałam tylko alfabetyczny indeks nazwisk. Niestety, nie mam dostępu do samej książki.
Dziękuję za pomoc. Niestety, patenty oficerskie również zaczynają się dopiero od 1777 roku.
Nie pozostaje mi więc nic innego, jak czekać na nową książkę. Czy ktoś może zna źródła, z których autorzy korzystali przy pisaniu tej książki. Myślę, że najprawdopodobniej korzystali z tego źródła: http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/MK ... yczka.html
Czy ktoś może mi udzielić informacji z książki Oficerowie Rzeczypospolitej 1777-1794 na temat wszystkich osób o nazwisku Twardowski? Konkretnie chodzi mi o oficera Teodora Twardowskiego h. Ogończyk. Ponieważ do tej pory przeszukiwałam tylko alfabetyczny indeks nazwisk. Niestety, nie mam dostępu do samej książki.