lista Oficerowie Rzeczypospolitej obojga narodow przed 1777

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Frederic_Trabalski

Sympatyk

Post autor: Frederic_Trabalski »

Witam,
czy ktoś wie, czy w jakimś archiwum lub książce znajdują się listy oficerów armii koronnej sprzed 1777 roku? Interesuje mnie szczególnie okres 1764-1776, ponieważ w książce Oficerowie Rzeczypospolitej obojga narodów, 1777-1794: spisy niestety nie znalazłem poszukiwanej osoby i i tak teraz chciałabym poszukać mojej poszukiwanej osoby przed 1777 rokiem.
mhardy

Post autor: mhardy »

W Księgach Kanclerskich Metryki Koronnej (AGAD, dostępne online) znajdują się wpisy o nadaniu patentów oficerskich, np. KK 76 to rok 1783. Wcześniejszych ksiąg nie przeglądałam.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Z tego co się dowiedziałem jakoś trzy lata temu, to autorzy przygotowują dalszy ciąg. Kolejne planowane spisy miały być od 1750 roku.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Frederic_Trabalski

Sympatyk

Post autor: Frederic_Trabalski »

Witam,
Dziękuję za pomoc. Niestety, patenty oficerskie również zaczynają się dopiero od 1777 roku.

Nie pozostaje mi więc nic innego, jak czekać na nową książkę. Czy ktoś może zna źródła, z których autorzy korzystali przy pisaniu tej książki. Myślę, że najprawdopodobniej korzystali z tego źródła: http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/MK ... yczka.html

Czy ktoś może mi udzielić informacji z książki Oficerowie Rzeczypospolitej 1777-1794 na temat wszystkich osób o nazwisku Twardowski? Konkretnie chodzi mi o oficera Teodora Twardowskiego h. Ogończyk. Ponieważ do tej pory przeszukiwałam tylko alfabetyczny indeks nazwisk. Niestety, nie mam dostępu do samej książki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”