Nazwisko: Pułaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=17689&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Gortadt »

Dzień dobry,
W mojej rodzinie występuje Piotr Pułaski, urodzony około 1793 roku, żonaty z Barbarą Dworakowską. Znalazłem jeden dokument z Parafii w Dąbrówce Kościelnej (akt urodzenia nr 26/1841) - urodziny Heleny Celestyny Pułaskiej. Obecnie poszukuję aktu urodzenia, zawarcia związku małżeńskiego i śmierci Piotra Pułaskiego i jego żony - Barbary Dworakowskiej.
Mam również do "zweryfikowania" dzieci Piotra i Barbary, a to: Paweł Wawrzyniec dwojga imion, Rozalia Karolina dwojga imion, Saturnina.
Będę wdzięczny za każdą informację dotyczącą tych osób.
Pozdrawiam serdecznie.
Zbigniew Gortadt
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jakie są źródła tych informacji? solidna kwerenda czy zasłyszane informacje ?. Zestaw Piotr Pułaski i Barbara Dworakowska jest mi znany . Piotr syn Walentego urodzony około 1794 roku w Pułaziach (parafia Dabrówka) ożenił się w 1830 roku w Sokołach z Barbarą Dworakowska i zamieszkali w sokołowskiej parafii Dworakach Pikatach. Jedno i drugie pochodziło ze znacznej szlachty (wylegitymowanej). Piotr był nawet burmistrzem Sokół. Czy zamieszkiwali także w Dabrówce nie wiem, nie sprawdzałem.
Jeśli Pan udokumentuj że przeprowadził solidna kwerendę i że CI Piotr i Barbara to Pańscy przodkowie a nie przypadkowe znaleziska to mogę w kwerendzie pomóc
Ps Sprawdziłem . Burmistrzowanie Piotra Sokołami było tylko epizodem. W 1831 urodziła się Wiktoria Ewa w metryce Piotr był zapisany jako burmistrz i dziedzic Pułaź. . W następnych latach nie widać w Sokolach urodzin ich dzieci. Zatem pewnie wyjechali do Pułaź ? Jesli Pan się do mnie odezwie na mój prywatny email wyślę zdjęcie . Niestety nie mam zdjęć metryl ślubów z roku 1830. Są u mormonów albo w AP, podobno juz także w AD w Łomzy, z Sokól ksiegi tam przewieziono
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Moja prababka, Helena Celestyna Pułaska (akt 26/1841)- mam zdjęcie z księgi urodzeń parafii w Dąbrówce Kościelnej, urodzona w Pułaziu, zmarła we wsi Brzozowo Solniki (akt 69/1912), córka Piotra Pułaskiego i Barbary Dworakowskiej. Na akcie podpisy szlachetnego Piotra Pułaskiego burmistrza miasta Sokoły lat 48 i chrzestnych - Franciszka Wyszyńskiego i Józefa ...(?). Barbara Dworakowska miała wtedy 27 lat
Helena Celestyna Pułaska wyszła za mąż za Wincentego Roszkowskiego urodzonego 22.05.1828 w Roszkach Wodźkach, ochrzczony w parafii Płonka Kościelna, (akt 35/1828). Brak aktu małżeństwa, szukam.
Ich dzieci to:
1. Roman Jan Dominik Roszkowski 19.07.1870 (Brzozowo Solniki, akt 82/1870) -17.06.1938 - zmarł we własnym majątku Brzozowo Solniki (akt 24/1938)
2. Maria Klementyna Roszkowska 14.11.1872 we wsi Brzozowo Solniki -31.12.1945 - zsyłka -> Aleksiejewka -> Kazachstan (postanowienie sądu o uznaniu za zmarłą)
3. Stanisław Aleksander Roszkowski 03.05.1878- ?
4. Wanda Teofila Barbara Roszkowska ur. we wsi Brzozowo Solniki (akt 99/1883) 06.02.1883 zm. w Mielcu 11.10.1983 (akt 224/1963)
- Wanda Teofila Barbara Roszkowska wyszła za mąż za Leonarda Malińskiego 26.08.1908 roku we wsi Brzozowo Solniki w parafii Poświętne (akt 28/1908)
Mieli trójką dzieci: Halinę, Stanisława i Zofię Celestynę. Halina wywieziona do Kazachstanu w 1941 roku i tam zmarła.
Stanisław Ożenił się i mieszkała do śmierci na Mazurach.
Zofia mieszkała do śmierci w Mielcu. Jestem jej synem
P.S. W 1841 roku Pułaski mieszkał w Pułaziu. Tak jest w akcie urodzenia Heleny Celestyny.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Wygląda że ten o który ja pisze to ten sam z Pańskiego wywodu .
Piotr Pułaski (a konkretnie dwóch imion Piotr Paweł) urodził się w Pułaziach w 1792 roku był synem Walentego i Wiktorii Popławskiej. Mam zdjęcie metryki.
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

To do tego jeszcze nie dotarłem. Nie natrafiłem dotychczas nigdzie na dane dotyczące rodziców Piotra. Zbieram na razie wszelkie dane, by móc je "wyciągnąć" z archiwów kościelnych. Część aktów mam wprost z archiwów kościelnych, które odwiedziłem, część z ogólnodostępnej bazy.
Dziękuję za podpowiedź dotyczącą rodziców Piotra!
W lipcu zapewne wybiorę się w okolice Białegostoku i spróbuję uzyskać brakujące mi na dziś dokumenty.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Niech się Pan do mnie odezwie na prywatny meil wyślę Panu niektóre zdjęcia.
Ma Pan spory fart. Dorzucam dodatkowe informacje
Piotr Paweł syn Walentego k. Ślepowron wylegitymował się w 1849. Od Rafala który w r.1590 miedzy swoich 9 synów podzielił wś Pułazie , Świerze y Gołembie
I za katalogiem szlachty
PUŁAWSKI Walenty syn Łukasza i Agnieszki, urodzony w roku 1756. Żona Wiktoria Popławska. Zmarł w Pułaziach, parafia Dąbrówka 04.12.1826.
Niestety nie mam zdjec ksiąg parafi Dabrówka sprzed 1808 a te powinien Pan koniecznie przejrzeć . AP w Łomży albo mormoni
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Nie wiem jeszcze jak tu się poruszać, jak można wysłać prywatną wiadomość. Wydaje mi się, że takową wysłałem z pw. Do mnie: Zbigniew.Gortadt at gmail.com
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jutro wyślę zdjęcia, teraz mecze
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

:) OK. Miłego oglądania!
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Próbowałem napisać do Pana ale mój komputer twierdzi że adres jest błędny
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Zbigniew.Gortadt@gmail.com
@=at - czasem jest tak zapisywane, by nie podawać zapisu z "@". Czasem roboty odrzucają adresy mailowe z takich miejsc, jak to.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

W mojej rodzinie jest Paweł Pułaski ur 1771 r Mościska paraf Niegów który ślubuje z Franciszką Roguską w 1805 r Pniewnik w tym samym roku rodzi sie córka Katarzyna Pułaska

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Witam,
Trochę daleko od "moich" miejsc. Cała rodzina mieszkała bliżej Białegostoku - Pułaź, Dąbrówka Kościelna, Sokoły, Poświętne, Roszki Wodźki, Brzozowo Solniki, Porośl, Zdrody. Ale mogli się "rozplenić" i rozprzestrzenić.
Monika_Gierczak

Sympatyk

Post autor: Monika_Gierczak »

Dzień dobry,

Spróbuję tutaj podpytać o swoją linię Puławskich. Moim prapradziadkiem był Andrzej Puławski urodzony wg aktu zgonu ok 1853r w Stoczku Węgrowskim z rodziców Stanisława i Magdaleny z Olszewskich. Andrzej zmarł na Wołyniu, gdzie został po odbyciu karnej służby w carskim wojsku na stanowisku kapelmistrza pułkowego. Niby wszystko wiadomo, a jednak nic się nie zgadza, bo w Stoczku Węgrowskim jest trochę Puławskich, ale nikogo o imieniu Stanisław, Andrzej ani Magdalena niestety nie uświadczysz. Według rodzinnych opowieści gałąź Puławskich wywodziła się ze zdegradowanej szlachty (Stanisław zginął podobno w Powstaniu Styczniowym) a nieletnim synem opiekował się ktoś o nazwisku Wichert. Szukałam w metrykach Stoczka Węgrowskiego, ale i w całej okolicy tej miejscowości, przejrzałam setki dokumentów w AP Siedlce, ale niestety nic nie namierzyłam. Dzieci Andrzeja to m.in. Leon Puławski (przedwojenny wojskowy i duży wydawca prasowy) i Ignacy Puławski (czterokrotny poseł i senator w II RP). Co ciekawe oni w 1918r też powołują się w swoich dokumentach, że ojciec pochodzi ze Stoczka Węgrowskiego i nawet figurują w spisie ludności Stoczka, chociaż nigdy tam nie mieszkali. O co tu może chodzić? Czy ktoś ma jakiś pomysł lub natknął się na "moich Puławskich" podczas swoich poszukiwań? Ozłocę za jakąkolwiek wiadomość.

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”