Kto jest matką? Marianna czy Justyna (par. Łaskarzew)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ksupera

Sympatyk

Post autor: ksupera »

Dobry wieczór,
siedzę nad moimi przodkami z parafii Łaskarzew (przy okazji bardzo doceniam pracę włożoną przez Garwolińską Grupę Indeksacyjną). Mam jedną wątpliwość, może ktoś z Was mi podpowie. Otóż:

- W 1789 roku urodził się Piotr Cygan vel Paziewski; we wpisie do księgi urodzeń są podani rodzice: Benedykt i Marianna

- W 1814 w/w Piotr bierze ślub z Łucją Szaniawską; tutaj widnieje informacja, że ojciec jest nieznany (?) a matką jest Justyna

(przekopałem te indeksy - nie ma zbyt wielu Piotrów i Benedyktów Cyganów i/lub Paziewskich, czy też Paziowskich). Idę więc dalej:

- W 1775 Benedykt Paziewski ożenił się z Marianną Jasnoszkowną
- W 1778 roku zmarła Marianna Paziowska (lat 40)
- W 1778 Benedykt Paziowski (przez o), wdowiec (!) ożenił się z Justyną Purgal
- W 1789 urodził się (jak pisałem wyżej) Piotr Cygan vel Paziewski, syn Benedykta i Marianny (!?)
- W 1795 urdodziłą się Klara Cygan, córka Benedykta i Justyny

Pytanie - dlaczego w akcie urodzenia z 1789 pojawia się imię matki Marianna, skoro zmarła ona rok wcześniej? Czy ksiądz z rozpędu wpisał jako matkę pierwszą żonę (ale nie skojarzył, że zmarła? ojciec dziecka nie skojarzył)? Jaki tu mógł być inny błąd? Nie widzę szans na zbieżność imion i nazwisk, bo aż takiego tłumu Benedyktów Cyganów tam nie ma (przekopałem wszystkich Benedyktów, Justyny, Marianny, Cyganów, Cyganków, Paziewskich, Paziowskich...)

Czy Waszym zdaniem imię Marianna w akcie urodzenia Piotra jest po prostu błędnę i że jego matką była Justyna? Czy też jakimś cudem matką Piotra nie była Justyna tylko Marianna?

Będę bardzo wdzięczny za Wasze komentarze, bo doszedłem już do ściany z tym miejscem w moim drzewie...

pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Supera
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a gdzie kopałeś, w indeksach czy w metrykach?
pozdrawiam
BasiaS
ksupera

Sympatyk

Re: Kto jest matką? Marianna czy Justyna (par. Łaskarzew)

sbasiacz pisze:a gdzie kopałeś, w indeksach czy w metrykach?
Tylko w indeksach, nie ma dostępu do metryk niestety (ale przynajmniej dobrze, że są indeksy)
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

A moze istnieje dwóch Piotrow Cygan i dwóch Benedyktów ....

Piotr
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

wiesz, i w indeksach są pomyłki...
pozdrawiam
BasiaS
ksupera

Sympatyk

pdanielak pisze:A moze istnieje dwóch Piotrow Cygan i dwóch Benedyktów
Moim zdaniem małe szanse, bo musieliby się idealnie wzajemnie wykluczać, tzn. że jest tylko jeden akt urodzenia Piotra i tylko jeden akt małżeństwa Benedykta i dzieci Marianny kończą się akurat przed dziećmi Justyny...
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Justyna była drugą żoną Benedykta (nie wiem o czym świadczy ten wykrzyknik, wdowiec musiał szybko znaleźć żonę, sam nie mógł zaopiekować się małymi dziećmi) więc to Justyna wychowywała od urodzenia Piotra, miałam taki przypadek w czasie indeksacji, ksiądz w akcie ślubu wpisał "z pamięci" zamiast imię matki, imię macochy.
pozdrawiam
BasiaS
ksupera

Sympatyk

sbasiacz pisze:Justyna była drugą żoną Benedykta (nie wiem o czym świadczy ten wykrzyknik, wdowiec musiał szybko znaleźć żonę, sam nie mógł zaopiekować się małymi dziećmi) więc to Justyna wychowywała od urodzenia Piotra, miałam taki przypadek w czasie indeksacji, ksiądz w akcie ślubu wpisał "z pamięci" zamiast imię matki, imię macochy.
Zgadzam się, tylko Piotr urodził się w 1789, a wpisana w jego AU matka (Marianna) zmarła w 1788 i w tym samym 1788 Benedykt ożenił się z Justyną.

Czy mógł być jakiś powód, że wpisano mu imię matki, która już nie żyła? Pomyłka? Czy jednak ani jedna ani druga nie jest pewna jako matka Piotra?
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

urodził się czy został ochrzczony ?

nie wolno polegac na indeksach. w takim wypadku należy dotrzeć do aktu. indeks to wskazówka.

może być tak, ze urodzil sie w 1788, w połogu umiera jego matka tez w 1788, ponowny ślub (bo małe dziecko) w 1788. a chrzest odsuniety w czasie (do 1789 r).
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
ksupera

Sympatyk

marcin_kowal pisze:urodził się czy został ochrzczony ?

nie wolno polegac na indeksach. w takim wypadku należy dotrzeć do aktu. indeks to wskazówka.

może być tak, ze urodzil sie w 1788, w połogu umiera jego matka tez w 1788, ponowny ślub (bo małe dziecko) w 1788. a chrzest odsuniety w czasie (do 1789 r).
Bardzo możliwe, faktycznie chrzest mógł być później. Chciałbym mieć wgląd do ksiąg, ale niestety nie to możliwe (nie ma dostępu ani w AP ani w AP ani w dostępnych źródłach w internecie). I tak cud, że są indeksy.
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

ale chyba jest informacj na podstawie czego indeksy sporzadzono i gdzie znajduja się księgi.
co szkodzi na przeszkodzie skontaktować się z dysponentem ksiąg? jesli na parafii to list/telefon. jesli w jakims archiwum to tym bardziej.
Marcin
______
ksupera

Sympatyk

marcin_kowal pisze:ale chyba jest informacj na podstawie czego indeksy sporzadzono i gdzie znajduja się księgi.
co szkodzi na przeszkodzie skontaktować się z dysponentem ksiąg? jesli na parafii to list/telefon. jesli w jakims archiwum to tym bardziej.
Jeśli tylko mi się uda, to sprawdzę, ale póki co mam tyle, ile mam, czyli indeksy. Nie mam pewności, czy do tych źródeł dotrę, dlatego pytam tutaj i proszę o pomoc.

Krzysztof Supera
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

To są indeksy chrztow, wiec jak najbardziej moje wytłumaczenie jest OK.
We wpisie jest:
"936. Łaskarzew. Cygan vel Paziewski Piotr. Rodz.: Benedykt (b.d.) - chłop i Marianna (b.d.). Uwagi: brak.
Chrzestni: Tomasz Markowski i Łucja Poreda. Data ur.: (b.d.). Nazwisko przed weryfikacją: Cygan vel Paziewski."
Marcin
______
ksupera

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi. Zakładam, że w akcie urodzenia, nie można było pomylić imienia matki. Możliwe, że Piotr został ochrzczony później, gdy Marianna już nie żyła, a ojciec (Benedykt) zdążył już się ożenić z Justyną.
magdalena.chlod

Sympatyk
Adept

Post autor: magdalena.chlod »

Nie można? Ja mam akt urodzenia, gdzie matka jest jednocześnie chrzestną dziecka. I nie jest to faktyczna matka.
Pozdrawiam
Magda M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”