par. Oleśnica, Zborówek, Połaniec, Tuczępy ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Z tego by wynikało, że mój przodek Wawrzyniec Kaczmarczyk został ojcem w wieku około 14 - 15 lat ( w 1959 roku urodziło mu się dziecko Katarzyna Kaczmarczyk). Póżniej zawarł związek małżeński z matką dziecka Magdaleną Marzec ( nie ustaliłem roku) a następnie zmarł w w wieku 36 lat w 1881 roku pozostawiając wdowę Magdalenę Marzec.
Badam ten wątek dalej bo to nie wyjaśniony do końca temat. Mam co prawda w moim drzewie przodkini, która na trenie Galicji wyszła za mąż w wieku 14 lat i 11 miesięcy, ale w drugą stronę jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem.
Dzięki za tłumaczenie.
Badam ten wątek dalej bo to nie wyjaśniony do końca temat. Mam co prawda w moim drzewie przodkini, która na trenie Galicji wyszła za mąż w wieku 14 lat i 11 miesięcy, ale w drugą stronę jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem.
Dzięki za tłumaczenie.
Czesław
- Łukaszek_Mlonek

Na szybko sprawdziłam, że w akcie urodzenia małego Wawrzyńca AU 67/Oleśnica z 1880 r. Wawrzyniec Kaczmarczyk ojciec wloscianin ma 50 lat a matka Magdalena z Marców 40 lat.
Pozdrawiam - Lanka
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Dzięki
Ten Wawrzyniec Kaczmarczyk i jego żona Magdalena z Marców wymienieni w AU 67 pasują do drzewa jako moi przodkowie jak najbardziej i wiek też nie budzi zastrzeżeń. Można więc wysnuć wniosek, że we wsi Borzymów w tym okresie czasu były dwa identyczne małżeństwa Wawrzyńców Kaczamarczyków z żonami Magdalenami z Marców z czego jeden Wawrzyniec Kaczmarczyk zmarł w 1981 AZ 45, a drugi ten mój Wawrzyniec Kaczmarczyk dalej sobie żył. Trochę to dziwne jak na tak małą wioskę ale mogło się zdarzyć.
Ten Wawrzyniec Kaczmarczyk i jego żona Magdalena z Marców wymienieni w AU 67 pasują do drzewa jako moi przodkowie jak najbardziej i wiek też nie budzi zastrzeżeń. Można więc wysnuć wniosek, że we wsi Borzymów w tym okresie czasu były dwa identyczne małżeństwa Wawrzyńców Kaczamarczyków z żonami Magdalenami z Marców z czego jeden Wawrzyniec Kaczmarczyk zmarł w 1981 AZ 45, a drugi ten mój Wawrzyniec Kaczmarczyk dalej sobie żył. Trochę to dziwne jak na tak małą wioskę ale mogło się zdarzyć.
Czesław
- Łukaszek_Mlonek

Bierz pod uwagę, że w aktach zgonów nierzadko wpisywano błędny/niedokładny wiek zmarlego. Na forum znajdziesz mnóstwo wątków skarżących się na to. Ale imiona i nazwiska też lubiły się powtarzać.
AU67 Borzymów
Oleśnica 1/13VIII 1880 o 6 po południu
Ojciec Wawrzyniec Karczmarczyk włościanin 50l.
Świadkowie Antoni Falczyk 36l. Karol Pisarski 40l. włościanie w Borzymowie
Urodził się w Borzymowie tego dnia o 8 po północy
matka ślubna żona Magdalena z Moryców (Marców) 40 lat
Imię Wawrzyniec
Chrzestni Antoni Falczyk Małgorzata Pisarska
AU67 Borzymów
Oleśnica 1/13VIII 1880 o 6 po południu
Ojciec Wawrzyniec Karczmarczyk włościanin 50l.
Świadkowie Antoni Falczyk 36l. Karol Pisarski 40l. włościanie w Borzymowie
Urodził się w Borzymowie tego dnia o 8 po północy
matka ślubna żona Magdalena z Moryców (Marców) 40 lat
Imię Wawrzyniec
Chrzestni Antoni Falczyk Małgorzata Pisarska
Pozdrawiam - Lanka
Akt zgonu - Kaczmarczyk - Oleśnica 1876 - OK
Proszę o przetłumaczenie.
Akt Zgonu nr 48 - Jakub Kaczmarczyk - Parafia Oleśnica, miejscowość Borzymów, rok 1876.
W indeksie Genetyki nic więcej nie ma - tak, że każda informacja na temat jego, pochodzenia rodziców i żony jest cenna. Mógł mieć żonę Magdalenę z Ziębów (Zięba).
link do aktu:
akt zgonu nr 48
Akt Zgonu nr 48 - Jakub Kaczmarczyk - Parafia Oleśnica, miejscowość Borzymów, rok 1876.
W indeksie Genetyki nic więcej nie ma - tak, że każda informacja na temat jego, pochodzenia rodziców i żony jest cenna. Mógł mieć żonę Magdalenę z Ziębów (Zięba).
link do aktu:
akt zgonu nr 48
Ostatnio zmieniony pt 23 cze 2023, 09:59 przez czp01, łącznie zmieniany 1 raz.
Czesław
- Łukaszek_Mlonek

Podałeś link do aktów urodzeń.
AZ48
Oleśnica 12/24 XI 1876 o 11 rano
Zgł. Wawrzyniec Domagała i Wawrzyniec Bryk włościanie w Borzymowie po 36 lat mający
Zmarł tego dnia o 6 rano we wsi Borzymów Jakub Kaczmarczyk 42 l. włościanin , owdowił żonę Franciszkę z d. Lelawcowa/Legawcowa.
Nie ma info o rodzicach.
AZ48
Oleśnica 12/24 XI 1876 o 11 rano
Zgł. Wawrzyniec Domagała i Wawrzyniec Bryk włościanie w Borzymowie po 36 lat mający
Zmarł tego dnia o 6 rano we wsi Borzymów Jakub Kaczmarczyk 42 l. włościanin , owdowił żonę Franciszkę z d. Lelawcowa/Legawcowa.
Nie ma info o rodzicach.
Pozdrawiam - Lanka
Witam.
Witam.
Znajdzie się dobra duszyczka i przetłumaczy mi ( ale w całości ) akt ślubu (nr10).
zawarty prze Józefa Konarzewski z Marianną Apolonią Jaskułowską w 1901 roku parafia Winnica.
link:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1901
=============
ok
Witam.
Znajdzie się dobra duszyczka i przetłumaczy mi ( ale w całości ) akt ślubu (nr10).
zawarty prze Józefa Konarzewski z Marianną Apolonią Jaskułowską w 1901 roku parafia Winnica.
link:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1901
=============
ok
Ostatnio zmieniony wt 19 sie 2025, 15:44 przez czp01, łącznie zmieniany 1 raz.
Czesław
ślub - Winnica, 31.I/ 13.II.1901
świadkowie - Franciszek Jaskłowski (Jaskułowski), l.45 i Hipolit Zaręba, l.38, drobni właściciele z Górek Dużych
młody - lat 26, kawaler, ur. w Krzyczkach Pieniążkach, zam. w Nasielsku, syn Dionizego i Tekli zd. Chrzanowskiej
młoda - lat 18, panna, ur. i zam. w Górkach Dużych, córka Walentego Konstantego i Teodory Marianny zd. Ruszkowskiej
pozwolenie na ślub dał ustnie ojciec młodej, obecny osobiście
zapowiedzi trzy, w parafiach Nasielsk i Winnica, w dniach 14/27.I; 21.I/03.II; 28.I/10.II
umowy przedślubnej nie zawarli
Ela
świadkowie - Franciszek Jaskłowski (Jaskułowski), l.45 i Hipolit Zaręba, l.38, drobni właściciele z Górek Dużych
młody - lat 26, kawaler, ur. w Krzyczkach Pieniążkach, zam. w Nasielsku, syn Dionizego i Tekli zd. Chrzanowskiej
młoda - lat 18, panna, ur. i zam. w Górkach Dużych, córka Walentego Konstantego i Teodory Marianny zd. Ruszkowskiej
pozwolenie na ślub dał ustnie ojciec młodej, obecny osobiście
zapowiedzi trzy, w parafiach Nasielsk i Winnica, w dniach 14/27.I; 21.I/03.II; 28.I/10.II
umowy przedślubnej nie zawarli
Ela