Jedno słówko "skulptor"

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

danisha

Nieaktywny
Tytan

Jedno słówko "skulptor"

Post autor: danisha »

Czy słowo " skulptor" ( nie mam klawiatury z rosyjskimi literami) oprócz kamieniarza ma jeszcze jakieś znaczenie?
Mam dwa akty chrztów (739 i 740)z parafii św.Barbary z roku 1898 w których brał udział mój pradziadek Dominik Urbański.W jednym jako świadek, w drugim sam chrzcił córkę Irenę.Jego zawód ksiądz zapisał raz jako "skulptor" drugim razem artist.Nie wiem czy ksiądz się nie pomylił bo co niby mógłby robić mój pra?Pomniki na cmentarzu?
Pięknie proszę może ktoś mi pomoże i rozwiąże zagadkę zawodu Dominika Urbańskiego.Dodam że od 1897 roku zamieszkał na stałe w parafii św.Barbary na ul.Nowogrodzkiej.
Danka
vonklinkoff

Sympatyk

Jedno słówko

Post autor: vonklinkoff »

To po prostu rzeźbiarz.
Maciej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Jedno słówko

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a i pomniki na cmentarzu, ale nie tylko
popatrz na zdjęcia kamienic, na klatki schodowe, na wyposażenie wnętrze z przełomu wieków i wcześniej, łazienek etc
no i kościołów, urzędów
przedsiębiorcy funkcjonujący na styku artysta i rzemieślnik zarówno "robiący w kamieniu" jak i w metalu miewali się dobrze, czasem bardzo dobrze (właściciele kamienic, czasem wręcz pałacyków -Chłodna)
ceniona praca, poszukiwane wyroby, popyt duży
a słowo..to tylko słowo:) może będziesz miała szczęście spotkać się z produktami jeśli sygnowane, wtedy..sama ocenisz ile artyzmu ile rzemiosła
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
danisha

Nieaktywny
Tytan

Dziękuję pięknie Panom!
To stąd im się tak dobrze powodziło.A jego ojciec był tylko majstrem szewskim, co prawda ożenionym z p Ludwiką Radzymińską, której dziad był jeszcze określany jako generosus, ale ona już tylko służąca.Niemniej całe rodzeństwo Dominika posiadło sztukę pisania.
Okazuje się ,że nie wiele wiedziałam na temat sztuki kamieniarskiej.
Jeszcze raz dziękuję.
Danka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

co do słówka "tylko" w "tylko majstrem szewskim" też się różnimy znacznie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Dodam, że w tym przypadku może również chodzić o rzemieślnika "robiącego w drewnie". Dawniej stolarze często współpracowali z tego rodzaju wyspecjalizowanymi rzemieślnikami-rzeźbiarzami przy wykonaniu mebli o bagatej ornamentyce, czyli tzw. rzeźbie.
Pozdrawiam
Piotr
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

No właśnie. Taki "tylko" majster szewski czy kowal stał nieporównanie wyżej w hierarchii społecznej niż w czasach dzisiejszych. Do tego stopnia, że na równi ze szlachtą chowano ich po śmierci pod ołtarzami w kościele, póki nie wprowadzono zakazów.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
danisha

Nieaktywny
Tytan

No proszę znów ta moja ignorancja. :oops:
Wychowałam się na tych książeczkach, gdzie szewc był zawsze pijakiem i nie było co do garnka włożyć.
Wiem co mi powiecie-coś ty babo czytała?
Ale, dzięki Wam, zaczynam wracać na prostą drogę,chociaż jeszcze wiele muszę się nauczyć.I tu zaczyna się dla mnie nowy etap w genealogii-nie tylko metryki i ogólna historia .
Dziękuję Wam.
Danka
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

"Sculptor" Zagladam do slownika Lacinsko-polskiego i jest slowko: SCULPERE - rzezbic w materialne z drzewa lub kamienia. SCULPTURA.
Sculptor - snycerz. pat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”