Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

zapytaj na forgenie, gdzie dales do tlumaczenia ten sam dokument, moze tam ci wczesniej odpowiedza...huberp pisze:A co znaczą słowa w rubryce z rodzicami chrzestnymi?

Hubercie, z tym mam problem. Może ktoś inny pomoże?huberp pisze:A co znaczą słowa w rubryce z rodzicami chrzestnymi?

Witam!aniemirka pisze:Hubercie, z tym mam problem. Może ktoś inny pomoże?huberp pisze:A co znaczą słowa w rubryce z rodzicami chrzestnymi?
Odczytuję tak:
Rodzicami chrzestnymi byli:
Artielszczik Mławskoj Tamożnoj Artieli (nie wiem co to za jednostka) Iwan (Jan) Michajłowicz Ko....... i żona artielszczika ........ artieli Wiera Dmitriewna (córka Demetriusza) Jakowlewa.
Ostatnia rubryka to imię i nazwisko duchownego, który udzielił chrztu.

Witam!adelajda2x pisze:chrzestni: Artelszczyk mławskiego celnego artela Iwan (Jan) Michajłowicz Kopiejkin i żona artelszczyka tejże arteli Wiera Dymitriewna Jakowlewa.
przypuszczalnie chodzi o właścicieli składu celnego zrzeszonego w Mławskim Zrzeszeniu Celnym
Artel, (ros. Артель) - początkowo w carskiej Rosji, następnie w ZSRR - zrzeszenie drobnotowarowych producentów (spółdzielnie pracy). Artel istnieje do dziś w krajach byłego ZSRR. W Rosji zagadnienia tej formy zrzeszenia reguluje Kodeks ziemski.
pozdrawiam
Alina