Witam!
Mam zawiadomienie o odbytym już ślubie w Warszawie w roku 1947, oto jego treść
Janina z S i Zbigniew S mają zaszczyt zawiadomić, że ślub ich odbył się w dniu 16 listopada 1947 r. w kościele OO. Karmelitów w Warszawie.
Nie bardzo wiadomo, o który kościół Karmelitów chodzi (wiem, że np Bosi są na Mokotowie). Dodam jeszcze, że ślub kościelny - o którym mowa - był zawarty ponad rok od ślubu cywilnego. Na pewno nie jest to kościół na Krakowskim Przedmieściu, bo tam już sprawdzono, że takiego aktu nie ma.
Będę wdzięczna za podpowiedź
Pozdrawiam
Dorota
Kościół Karmelitów w Warszawie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

Witam
A może chodzi nie o bosych tylko o trzewiczkowych?
Kościół pw. Narodzenia Najświętszej Panny Marii (zwany też Kościołem Przesuwanym) znajduje się przy al. Solidarności 80 (dawniej ul. Leszno 32) w Warszawie w dzielnicy Śródmieście przy Trasie W-Z.
Pozdrawiam Beata
Historia kościoła[edytuj]Kościół zbudowany w latach 1682-1732 jako kościół przylegający do klasztoru Karmelitów Trzewiczkowych.
Prowincjał polsko-litewski zakonu karmelitów trzewiczkowych ks. Marcin Charzewicz, za pośrednictwem ks. dr teologii Marcina Behma rejenta generalnego prowincji, nabył od ppłk Jana Weretyckiego i jego żony posiadłość w miasteczku Leszno pod Warszawą
A może chodzi nie o bosych tylko o trzewiczkowych?
Kościół pw. Narodzenia Najświętszej Panny Marii (zwany też Kościołem Przesuwanym) znajduje się przy al. Solidarności 80 (dawniej ul. Leszno 32) w Warszawie w dzielnicy Śródmieście przy Trasie W-Z.
Pozdrawiam Beata
Historia kościoła[edytuj]Kościół zbudowany w latach 1682-1732 jako kościół przylegający do klasztoru Karmelitów Trzewiczkowych.
Prowincjał polsko-litewski zakonu karmelitów trzewiczkowych ks. Marcin Charzewicz, za pośrednictwem ks. dr teologii Marcina Behma rejenta generalnego prowincji, nabył od ppłk Jana Weretyckiego i jego żony posiadłość w miasteczku Leszno pod Warszawą
- dorocik133

Dzięki, właśnie nie wiem o jaki kościół i których Karmelitów chodzi, zacytowałam dokładnie treść zawiadomienia. Może jeszcze inne kościoły w tym czasie były nazywane "Karmelickimi".
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
sprawdziłbym jak było w 1947 ze sporządzaniem aktów małżeństw w nieparafialnych, czy aby na pewno akt małżeństwa może znajdować się w dokumentacji kościoła który nie był parafią ani filią, to że ślub był w kościele X nie znaczy, że tam akt będzie
druga sprawa -licencja w parafii
ale może to z armaty do wróbla
łatwiej sprawdzić 3 miejsca (1947 to też ew. Racławicka) niż metodologię wymyślać, łatwej ale mniej interesująco:)
druga sprawa -licencja w parafii
ale może to z armaty do wróbla
łatwiej sprawdzić 3 miejsca (1947 to też ew. Racławicka) niż metodologię wymyślać, łatwej ale mniej interesująco:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz